عبدالله بن یقطر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عبدالله بن یقْطُر یکی از شهدای کربلا است.
برخی نام وی را عبیدالله یقطر گفته اند. برخی نام پدر وی را یقطین و بقطر گفته اند.
مادر عبدالله
عبدالله فرزند یقْطُر -بَقْطُر- چون با امام حسین علیه السلام همزاد بود او را از صحابه خوانده اند. مادر وی دایه امام حسین علیه السلام بود و از وی نگهداری می کرد، از این رو وی را رضیع الحسین (همشیر حسین علیه السلام) نامیده اند. در کتاب ابصار العین آمده است: ولی امام حسین علیه السلام از مادر عبدالله شیر نخورده است؛ چون در روایات صحیح آمده است: حسین علیه السلام به غیر از پستان مادرش حضرت فاطمه علیها السلام، انگشت ابهام رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و گاهی از آب دهان آن حضرت صلی الله علیه و آله و سلم شیر خورده است.
شهادت عبدالله
هنگامی که امام حسین علیه السلام به -منزلگاه - زباله رسید، پیش از آن که از کشته شدن مسلم بن عقیل با خبر شود عبدالله را به سوی مسلم فرستاد، ولی وی توسط حُصین بن تمیم -در قادسیه - دستگیر و نزد ابن زیاد فرستاده شد.ابن زیاد فرمان داد که بالای کاخ برود و به امام حسین علیه السلام دشنام دهد و آن حضرت و پدرش را دروغ گو بنامد.عبدالله آن گاه که بالای کاخ قرار گرفت گفت: من پیک امام حسین علیه السلام فرزند دختر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به سوی شمایم، تا وی را بر ضد پسر مرجانه و پسر سمیه فرومایه و فرزند فرومایه که لعنت خدای بر او باد! یاری و پشتیبانی بنمایید.ابن زیاد فرمان داد او را از بالای قصر به زمین افکندند. استخوان هایش در هم شکست ولی هنوز رمقی داشت که فردی آمد و سر وی را از تن جدا کرد. وقتی به او گفته شد که چرا چنین کردی؟ گفت: می خواستم وی را راحت کنم!
خطبه امام حسین(ع) بعد از شهادت عبدالله
...

[ویکی شیعه] عَبدالله بن یَقطَر برادر رضاعی امام حسین (ع) و سفیر ایشان در کوفه به همراه مسلم. وی به دست حصین بن نمیر از فرماندهان ابن زیاد در قادسیه دستگیر شد و پس از امتناع از ناسزاگویی به حضرت علی (ع) و امام حسین(ع)، از بالای دارالخلافه به پایین انداخته شد. برخی این قضیه را در مورد قیس بن مسهر گفته و عبدالله را جز شهدای کربلا به شمار آورده اند.
عبدالله بن یقطر بن ابی عقب لیثی از بنی لیث بن بکر بن عبد مناف بن کنانه برادر رضاعی امام حسین(ع) است، به همین سبب ابن حجر وی را جزء صحابه دانسته است. از آنجا که وی منسوب به حمیر است بعضی وی را یمنی الاصل و از قبیله حمیر دانسته اند که در مدینه متولد شد.
عبدالله از پدری به نام یقطر و مادری به نام میمونه متولد شد. طبق نظر بعضی از مورخان پدرش یمنی الاصل بود. یقطر خادم پیامبر(ص) و همسرش میمونه نیز در خانه حضرت علی(ع) خدمت می کرد، بدین جهت میمونه حضانت امام حسین(ع) در کودکی را بر عهده گرفت و به مادر رضاعی امام شهرت پیدا کرد. علامه حلّی در خلاصه نام پدر وی را یقطر ولی طبری بقطر ذکر کرده است. یوسفی غروی ضمن بیان نقل طبری ذکر می کند مشایخ ما یقطر را صحیح می دانند.

پیشنهاد کاربران

بپرس