مسلم بن عقیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسلم بن عقیل علیه السلام از یاران با وفای امام حسین علیه السلام بود که در کوفه به شهادت رسید.
وی فرزند عقیل، عموزاده و صحابی گرانقدر پیامبر صلی الله علیه وآله و نوه ابوطالب، پدر گرامی علی علیه السلام، و کنیه اش ابو داود بود.
مادر مسلم بن عقیل
مادرش از زنان آزاد نَبْط و از خاندان «فرزندا» به شمار می رفت . و احتمالًا نژادی ایرانی داشت. شماری از مورّخان با استناد به روایتی مرسل بر این باورند که مادر مسلم، امّ ولد (کنیز) بوده و علّیه نام داشته است. او را حَلَبه و حبله نیز خوانده اند.
خصوصیات مسلم بن عقیل
طبری زادگاه مسلم را کوفه می داند. او از خاندانی پاک، شجاع و با فضیلت برخاست و زیر نظر عموی گرامی اش، علی علیه السلام، و پسر عموه ای خود امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام پرورش یافت و از علم، تقوی و دیگر فضائل آن بزرگواران بهره مند گردید. رجال نویسان اهل سنت، مسلم بن عقیل را محدثی تابعی شمرده و گفته اند که صفوان بن موهب از او حدیث نقل کرده است. وی فقیه و دانشمند بود. از ابوهریره نقل شده است که گفت: از میان فرزندان عبدالمطلب، او شبیه ترین فرد به پیامبر صلی الله علیه وآله است. همچنین وی را شجاع ترین فرزند عقیل خوانده اند.
همسر و فرزندان مسلم بن عقیل
...

[ویکی شیعه] مُسْلِم بن عَقیل بن ابی طالب (شهادت: ۶۰ق)، از آل ابوطالب، پسرعموی امام حسین(ع) و سفیر او در کوفه هنگام قیام عاشورا. مسلم در برخی فتوحات مسلمانان و نیز در جنگ صفین حضور داشت. او به نمایندگی از امام حسین(ع) به کوفه رفت تا اوضاع آنجا را به امام گزارش کند که اگر کوفیان در دعوت خویش مصرّ و صادق اند، امام به آنجا برود. وی در گزارشی به امام، از آمادگی کوفیان خبر داد. با نصب عبیدالله بن زیاد به حکومت کوفه و ترس و هراس کوفیان از او، آنان به ناگاه از اطراف مسلم پراکنده شدند. مسلم دستگیر شد و در روز عرفه (سال ۶۰ قمری) به دستور عبیدالله به شهادت رسید. ماجرای تنها ماندن و شهادت او در کوفه، موضوع یکی از روضه های مشهور در میان شیعیان است که در روز عرفه و گاه در اول محرم خوانده می شود.
تاریخ ولادت مسلم بن عقیل بن ابی طالب روشن نیست. او در۹ ذی الحجه سال ۶۰ قمری در کوفه به شهادت رسید. بر اساس برخی گزارش ها، مسلم در هنگام شهادت ۲۸ ساله بود اما پذیرش این روایت خالی از اشکال نیست چرا که سن فرزندان مسلم که در واقعه عاشورا به شهادت رسیدند ۲۷ و ۲۶ سال بیان شده است. برخی با توجه به روایات حضور او در فتوحات و نیز نبرد صفین، سن او را در هنگام شهادتش، بیش از ۵۰ سال دانسته اند. قبر مسلم در کوفه در قسمت شرقی مسجد کوفه قرار دارد.
پدر وی، عقیل فرزند ابوطالب از نسب شناسان قریش و فصحای عرب بود. مادرش بنابر روایتی از زنان نبطی و از خاندان «فرزندا» بود و بنابر روایاتی دیگر کنیزی بود به نام علیه (و بنابر روایتی حلیه) که عقیل او را از شام خریده بود. چهره مسلم بن عقیل شباهت زیادی به پیامبر داشت. برخی از منابع او را شجاع ترین و نیرومندترین فرزندان عقیل معرفی کرده اند.

[ویکی اهل البیت] مسلم فرزند عقیل بن ابیطالب؛ پسرعموی امام حسین علیه السّلام و نماینده اعزامی آن حضرت از مکّه به کوفه برای بررسی اوضاع و بیعت گرفتن از مردم بود. او به علت خیانت کوفیان در کوفه بی یاور ماند و عاقبت به چنگ عبیدالله بن زیاد لعنه الله گرفتار شده، به شهادت رسید.
مسلم، فرزند عقیل بود و عقیل نیز فرزند بزرگ ابوطالب است. با این حساب، مسلم بن عقیل، برادرزاده علی بن ابی طالب علیه السلام و پسرعموی سیدالشهدا علیه السلام است.
او از خاندانی پاک، شجاع و با فضیلت برخاست و زیر نظر عموی گرامی اش، علی علیه السلام، و پسر عموهای خود امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام پرورش یافت و از علم، تقوی و دیگر فضائل آن بزرگواران بهره مند گردید.مسلم در میان جوانان بنی هاشم، یکی از رشیدترین و مؤمن ترین چهره ها بشمار می رفت.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله ، او و پدرش را ستوده است. در سخنی که از عقیل و پدرش یاد می کند، از مسلم هم ستایش می کند و خطاب به امام علی علیه السلام می فرماید: «فرزند او (مسلم) کشته راه محبت فرزند تو خواهد شد. چشم مؤمنان بر او اشک می ریزد و فرشتگان مقرب پروردگار بر او درود می فرستند».
مسلم بن عقیل پس از ورود به دوران جوانی با رقیه و به قولی ام کلثوم ، دختر علی علیه السلام، پیوند زناشویی بست.  ابن قتیبة ثمرۀ این ازدواج را دو پسر به نام های عبدالله و علی دانسته است.
دربارۀ شمار و نام فرزندان مسلم اختلاف نظر وجود دارد. مورخان عبدالعزیز، ابراهیم، احمد، جعفر، مسلم، عون، عبدالرحمن، محمد و حمیده را نیز در شمار فرزندان مسلم آورده اند.   بر این اساس وی احتمالا همسران دیگری نیز اختیار کرده بود.
مورخان و نسب شناسان معتقدند که نسل مسلم پایدار نماند و منقرض گردید؛ و همه فرزندان او در کربلا و کوفه به شهادت رسیدند.

[ویکی فقه] مسلم بن عقیل (مرقد). مرقد مسلم بن عقیل، بیرون ضلع شرقی مسجد کوفه در کوفه قرار دارد. در حال حاضر، بارگاه و صحن مخصوصی برای آن بنا گردیده و به مسجد کوفه متصل شده است. ورود به آن نیز از طریق صحن و شبستان مسجد، امکان پذیر است.
مسلم، فرزند عقیل بن ابی طالب، پسرعمو و سفیر گرامی امام حسین (علیه السّلام) به کوفه بود. پدرش عقیل، برادر امیرمؤمنان (علیه السّلام) و دومین فرزند ابوطالب و از داناترین مردم قریش به تاریخ و انساب آنان بود. او پس از صلح حدیبیه، به پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) ایمان آورد و به مدینه هجرت کرد و همراه برادرش، جعفر طیار، در غزوه موته و سپس در غزوه حنین شرکت نمود. او در سال ۶۰ ه. ق، در مدینه منوره درگذشت
زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۴، ص۲۴۲.
مرقد مسلم بن عقیل، بیرون ضلع شرقی مسجد کوفه و در فاصله کمی از دارالاماره قرار داشته است. پس از مدتی، بارگاه و صحن مخصوصی برای آن بنا گردید و به مسجد کوفه متصل شد. در حال حاضر، ورود به آن نیز از طریق صحن و شبستان مسجد، امکان پذیر است.
← ضریح
۱. ↑ زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۴، ص۲۴۲.
...

دانشنامه آزاد فارسی

مُسلِم بن عَقیل ( ـ کوفه ۶۰ق)
حرم مطهر (پدرش عقیل، برادر علی ابن ابیطالب (ع) بود.) در زمان خلافت علی (ع) از جانب وی متصدی منصب های نظامی در لشکر اسلام بود. در دوران امامت حسن بن علی (ع) مسلم در خدمت ایشان بود. سپس در زمان امامت امام حسین (ع) به عنوان نمایندۀ امام و برای بررسی اوضاع و گرفتن بیعت از مردم کوفه، عازم این شهر شد. مسلم در کوفه توانست از ۱۸هزار نفر بیعت بگیرد. در میان این افراد می توان از شخصیت هایی مانند شبت بن ربعی و سلیمان بن صرد و مسیب بن نجبه نام برد. با عوض شدن والی کوفه، نعمان بن بشیر، و سر کار آمدن ابن زیاد شرایط برای فعالیت مسلم دشوار شد و والی درصدد سرکوب فعالیت های وی برآمد. مسلم دوران اقامت در کوفه را در خانه مختار می گذراند، اما از آن جا که ابن زیاد، برای سرکوبی انقلابی ها به دنبال رهبر این نهضت، یعنی مسلم می گشت، مسلم می بایست جایی امن تر انتخاب می کرد، لذا مقر و مخفیگاه خود را تغییر داد و به خانه هانی رفت. ابن زیاد، سران شهر را گرد آورد و آنان را با تهدید مطیع خویش ساخت. با ایجاد جو رُعب و وحشت و دستگیری ها، بیم و هراس بر مردم سایه افکند و آنان را از اطراف مسلم پراکنده کرد. مسلم بن عقیل در کوفه، تنها و غریب و بی پناه ماند. شب به خانه طوعه رفت و مکان او برای ابن زیاد مشخص شد. با آمدن سربازان، مسلم از خانه بیرون آمد و در کوچه ها و میدان شهر، یک تنه با سربازان ابن زیاد جنگید تا آن که گرفتار شد. او را به قصر ابن زیاد بردند. پس از گفت وگوهای تندی که رد و بدل شد، به دستور ابن زیاد او را بالای قصر برده، سر از بدنش جدا کردند و پیکرش را به زیر افکندند. سر مسلم را همراه سر هانی نزد یزید فرستادند. شهادت مسلم بن عقیل، روز ۸ ذیحجۀ سال ۶۰ق (روز عرفه) بود. مقبرۀ مسلم در کوفه در جنب مسجد کوفه قرار دارد و در ۱۲۸۲ق گنبدش کاشی و ضریح آن از نقره شد و اطراف ضریح، آینه کاری گردید و در سال های اخیر (۱۳۸۵ش) هم زمان با تعمیر و بازسازی مسجد کوفه، مقبره نیز بازسازی و گنبد آن با پوششی از طلا پوشیده شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس