طبقه بندی گلداشمیت

دانشنامه عمومی

طبقه بندی گلداشمیت ( انگلیسی: Goldschmidt classification ) که توسط ویکتور گلدشمیت ( ۱۹۴۷–۱۸۸۸ ) توسعه داده شده، یک طبقه بندی زمین شیمیایی است که عناصر شیمیایی موجود در زمین را بر پایه فازهای میزبان ترجیحی خود را در چند دسته شامل عناصر سنگ دوست ( دوست دار سنگ ) ، آهن دوست ( دوست دار آهن ) ، گوگرددوست ( دوست دار کانسنگ سولفیدی یا دوست دار کالکوژن ) و جوّدوست ( دوست دار گاز ) یا مواد فرّار ( عنصر یا ترکیبی که در آن وجود دارد، در شرایط سطحی محیط به صورت مایع یا گاز است ) ، گروه بندی کرده است.
گروه بندی اصلی جدول تناوبی بر پایه طبقه بندی گلداشمیت در جدول زیر آورده شده است. توجه کنید که برخی عناصر به بیش از یک فاز شباهت دارند. همچنین توضیحات مورد هر گروه دز ادامه جدول آمده است.
عناصر سنگ دوست[ ۱] به عناصری گفته می شود که بر روی سطح یا نزدیک به آن باقی می مانند زیرا به راحتی با اکسیژن ترکیب شده و ترکیباتی تشکیل می دهند که در هسته زمین فرو نمی روند. همچنین این عناصر بیشتر در فاز سیلیکاتی شهاب سنگ ها جمع می شوند تا در فازهای فلزی یا سولفیدی. این گونه عناصر در پوستهٔ سیلیکاتی زمین متمرکز می شوند.
عناصر سنگ دوست عبارتند از: آلومینیم، بور، باریم، بریلیم، برم، کلسیم، کلر، کروم، سزیم، فلوئور، ید، هافنیم، پتاسیم، لیتیوم، منیزیم، سدیم، نیوبیم، اکسیژن، فسفر، روبیدیم، اسکاندیم، سیلیسیم، استرانسیم، تانتالم، توریم، تیتانیم، اورانیوم، وانادیم، ایتریم، زیرکونیم، تنگستن و لانتانیدها یا عناصر کمیاب زمین ( REE ) .
عناصر آهن دوست، [ ۲] فلزهای واسطه ای هستند که تمایل به فرورفتن در هسته زمین دارند، زیرا به راحتی در آهن یا به صورت محلول جامد یا در حالت مذاب حل می شوند، اگرچه برخی از منابع[ ۳] عناصری را که فلز واسطه نیستند ( مانند ژرمانیم ) را نیز در فهرست عناصر آهن دوست خود قرار می دهند.
ویژگی عناصر آهن دوست بیشتر در فاز فلزی متمرکز است تا در فازهای سیلیکاتی و سولفیدی و احتمالاً بیشتر در هستهٔ زمین متمرکز است تا در گوشته و پوستهٔ آن.
عناصر آهن دوست با ویژگی آهن دوستی بالا شامل روتنیم، رودیم، پالادیم، رنیم، اسمیم، ایریدیم، پلاتین، وطلا، و آهن دوستی متوسط شامل کبالت و نیکل، علاوه بر عناصر مورد مناقشه ای که قبلاً ذکر شد – برخی منابع[ ۳] حتی تنگستن و نقره را در این دسته بندی آورده اند. [ ۴]
عکس طبقه بندی گلداشمیت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس