طبقات راویان احادیث مهدویت از طریق اهل سنت

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] طبقات راویان احادیث مهدویت از طریق اهل سنت اثر فارسی عبدالکریم عبداللهی، طبقه بندی جامعی است، از راویان احادیث مهدویت از طریق عامه و دستمایه ای برای بازشناسی صحابه و پیشینیان آنان که به نقل اخبار مهدویت پرداخته اند.
آنچه باعث اهمیت کتاب شده، وارسی میزان وثوق و اعتبار هر یک از این روایان است که در پژوهش های دیگری از این دست مفید و راهنما خواهد بود.
کتاب با دو مقدمه از آیت الله واعظ خراسانی و مؤلف آغاز شده و مطالب در دو بخش تنظیم شده است: طبقات راویان و احادیث نبوی درباره حضرت مهدی(عج).
تنظیم احادیث براساس حروف الفبایی اسامی صحابه تنظیم شده است، به جز کسانی که نام مشخصی نداشته باشند؛ مانند ابوهریره و به جز احادیث نقل شده توسط اُمّ حبیبه (رمله) و حفصه که پس از نقل حدیث خسف، توسط اُمّ سلمه، آمده است.
نقل روایات از کتاب های روایی به ترتیب اهمیت، تاریخ نگارش و ترتیب موضوعی احادیث بوده است.

[ویکی فقه] طبقات راویان احادیث مهدویت از طریق اهل سنت (کتاب). اثر فارسی عبدالکریم عبداللهی، طبقه بندی جامعی است، از راویان احادیث مهدویت از طریق عامه و دستمایه ای برای بازشناسی صحابه و پیشینیان آنان که به نقل اخبار مهدویت پرداخته اند. آنچه باعث اهمیت کتاب شده، وارسی میزان وثوق و اعتبار هر یک از این روایان است که در پژوهش های دیگری از این دست مفید و راهنما خواهد بود.
کتاب با دو مقدمه از آیت الله واعظ خراسانی و مؤلف آغاز شده و مطالب در دو بخش تنظیم شده است: طبقات راویان و احادیث نبوی درباره حضرت مهدی عجّل الله فرجه الشریف . تنظیم احادیث براساس حروف الفبایی اسامی صحابه تنظیم شده است، به جز کسانی که نام مشخصی نداشته باشند؛ مانند ابوهریره و به جز احادیث نقل شده توسط ام حبیبه (رمله) و حفصه که پس از نقل حدیث خسف، توسط ام سلمه ، آمده است. نقل روایات از کتاب های روایی به ترتیب اهمیت، تاریخ نگارش و ترتیب موضوعی احادیث بوده است. راویان احادیث خسف که مستقیما مربوط به حضرت مهدی عجّل الله فرجه الشریف نمی باشد، در طبقات راویان یادآوری نشده و در مورد راویانی که تاریخ فوت آنان به دست نیامده، فقط به ذکر طبقه اکتفا شده است. از کتاب طبقات ابن سعد و خلیفه بن خیاط، به ترتیب، با عناوین الطبقات الکبری و الطبقات، یاد شده است و با توجه به این که در آغاز تمامی روایاتی که از کتاب مسند احمد بن حنبل نقل شده، عبارت «حدثنا عبدالله، حدثنی ابی» تکرار شده است، به منظور اختصار، عبارت مکرر، حذف گردیده است. بخش پایانی مطالب، به ذکر متن احادیث مسند از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم درباره حضرت مهدی عجّل الله فرجه الشریف اختصاص داشته و روایات، به منظور دستیابی آسان در ارجاعات مربوط به طبقات راویان، شماره گذاری شده است. رموز یا نشانه های اختصاری که در کنار نام صحابه آمده است، به پیروی از نوشته، ابن حجر در مقدمه تقریب التهذیب و نیز مزی در مقدمه تهذیب الکمال می باشد.
گزارش محتوا
در مقدمه آیت الله خراسانی، ضمن اعتراف به این که تاکنون کاری چنین تخصصی و مستند، درباره این گونه روایات صورت نگرفته، نکاتی پیرامون این پژوهش بیان شده است؛ از جمله این که از مجموع این روایات، این مطلب به دست می آید که اصل مساله مهدویت و ظهور آن حضرت، امری قطعی بوده و اگر کسی در مضامین یا سند برخی از این روایات تشکیک کند، به اصل مسئله ضرری نمی رساند.
← مقدمه
فهرست مطالب در ابتدا و فهرست احادیث به ترتیب الفبا، موضوعی احادیث به ترتیب الفبایی راویان صحابی، موضوعی بر اساس شماره احادیث، طبقات راویان، راویان به ترتیب الفبا همراه با شماره طبقه و روایت، شماری از راویان معروف به «ابن...» ، شماری از راویان معروف به کنیه، راویان به ترتیب الفبا و منابع و مآخذ مورد استفاده مؤلف، در انتهای کتاب آمده است. پاورقی ها بیشتر به ذکر منابع پرداخته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس