طایفه جهان بیگلو

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جهان بیگلو، از طوایف کرد ایران در مشرق مازندران بوده است.
در برخی منابع ، نام آنان جان بیگ لو/ بگلو نیز ضبط شده است این طایفه در مناطقی از ساری ، نظیر دهستانهای رودپی ، اندرود، میاندرود، چیک رود و مشهدِ گنج افروز، ساکن بودند . گروهی از جهان بیگلوها از حدود نیمه اول سده دوازدهم و حتی نیمه دوم سده یازدهم ، پیش از دوره سلطنت نادرشاه افشار، در فندرسک سکونت داشتند. ظاهراً ناحیه کردکوی ، به واسطه سکونت جهان بیگلوها به این نام خوانده شده است .
احوال طایفه در دوران صفوی
جهان بیگلوها در اواخر دوران صفوی از طوایف معتبر ایران به شمار می آمدند. شکربیگ جهان بیگلو در اواخر حکومت شاه سلطان حسین ، به سبب نابسامانی اوضاع ، ناحیه فندرسک و رامیان را در اختیار گرفت و حکومت جداگانه ای برپا کرد. به دستور او، حسین خان سلطان جهان بیگلو با خاندانش ، که در دامغان بودند، در این منطقه ساکن شدند. شکربیگ سرانجام از فتحعلی خان قاجار ، فرمانروای منطقه ، شکست خورد و به قتل رسید. با کشته شدن او، برخی کردهای جهان بیگلو به فرح آباد بازگشتند و در کردمحله ساکن شدند. برخی هم در کتول ماندند. از آن پس ، جهان بیگلوها نتوانستند به استقلال حکومت کنند و به خدمت حکومتهای وقت درآمدند.
دوره زندیه
از رؤسای مشهور جهان بیگلوها در دوره زندیه ، ابراهیم خان کرد جهان بیگلو بود که از متحدان کریم خان زند به شمار می رفت . وی به دستور کریم خان و در جریان درگیریهای کریم خان با محمدحسن خان قاجار ، در ۱۱۶۷ مأمور حراست از کاشان شد. با شکست شیخعلی خان زند از محمدحسن خان قاجار، ابراهیم خان به همراه عده ای به اصفهان گریخت ، اما در ۱۱۶۸ اسیر شد و به قتل رسید. از این طایفه ، عیسی خان کرد جهان بیگلو به خدمت محمدحسن خان قاجار در آمد و در جنگهای او با آزادخان افغان در گیلان در ۱۱۶۸ شرکت کرد.
دوره قاجار
...

پیشنهاد کاربران

بپرس