شهرستان شهربابک

دانشنامه عمومی

شهرستان شهربابک، با مرکزیت شهر شهربابک، از شهرستان های استان کرمان است. این شهرستان از قطب های اصلی معادن سنگ فیروزه در کشور به شمار می رود.
این شهرستان مساحتی در حدود ۱۴ُ۰۰۰ کیلومتر مربع دارد و پس از شهرستان کرمان دومین شهرستان وسیع استان کرمان به لحاظ مساحت محسوب می شود.
بیشتر تاریخ نگاران پیدایش شهربابک را در خاک استان فارس دانسته و بنیانگذار آن را بابک، جد مادری اردشیر بابکان گفته اند اما بیشتر تاریخش را در خاک استان کرمان گذرانده است. در زمان ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۸۵ هجری قمری برابر با ۱۲۴۷ هجری شمسی توسط موسی خان حاکم وقت شهربابک ضمیمه دارالحکومه یزد گردید. همزمان با تقسیمات جدید کشوری شهربابک هم بعنوان بخش شهربابک شهرستان یزد استان دهم ( اصفهان ) مطرح گردید تا اینکه در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی به دنبال اقدام فرماندار یزد مبنی بر انتقال مرکز حوزه انتخابیه از شهربابک به تفت عده ای از اهالی شهربابک به سرپرستی ابوالفتح خان محمودی نژاد در تهران نزد نخست وزیر وقت منوچهر اقبال رفته و شهربابک را از شهرستان یزد منتزع و به استان هشتم ( کرمان ) ملحق می نمایند. به این ترتیب پس از حدود ۹۰ سال مجدداً شهربابک به کرمان ملحق می شود. سرانجام پس از ۱۷ سال شهربابک در تاریخ ۱۳۵۴/۱۱/۱۴ با الحاق چند روستا از شهرستان آباده استان فارس از جمله هرابرجان، ترکان و . . . به شهرستان تبدیل میگردد. اولین فرماندار شهربابک محسن تفضیلی اهل کاشان و نماینده تفت و شهربابک در مجلس حسن صدر یزدی بودند. پس از انقلاب اسلامی، حوزه انتخابیه شهربابک بطور کامل مجزا و دارای نماینده مستقل گردید.
شهرستان شهربابک در قسمت باختری استان کرمان واقع گردیده است. از جنوب و جنوب خاوری با شهرستان سیرجان ، از جنوب باختری با شهرستان نی ریز در استان فارس ، از باختر با شهرستان های مروست و خاتم در استان یزد ، از شمال با شهرستان مهریز در استان یزد ، از شمال خاوری با شهرستان انار و از خاور و جنوب خاوری باشهرستان رفسنجان مرز مشترک دارد. لازم به ذکر است که در تاریخ ۱۳۵۸/۱۲/۰۵منطقه راویز بنا به مصوبه شورای انقلاب از بخش مرکزی شهرستان شهربابک منتزع و به بخش مرکزی شهرستان رفسنجان الحاق گردید ؛ همچنین در مردادماه سال ۱۳۵۹ هم مناطق هرات، مروست، هرابرجان، ترکان و فتح آباد به استان یزد ملحق گردیده و پس از چندی به شهرستان خاتم ارتقا یافتند.
این شهرستان بنا بر سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیتی برابر ۱۰۳۹۷۵ نفر داشته است. بر پایه این آمار ۵۱۶۲۰ نفر در شهر شهربابک و مابقی جمعیت در سایر نقاط شهری و روستایی این شهرستان ساکنند.
عکس شهرستان شهربابکعکس شهرستان شهربابک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس