شله زرد

/Solezard/

لغت نامه دهخدا

شله زرد. [ ش ُل ْ ل َ / ل ِ زَ ] ( اِ مرکب ) آشی ازبرنج ، شکر، زعفران و روغن. ( یادداشت مؤلف ). نوعی غذا. طرز تهیه آن چنین است : ( مواد لازم : برنج مثلاً یک کیلو، روغن 250 گرم ، شکر یک کیلو، مغز بادام 200 گرم ، زعفران 5 گرم و گلاب ). برنج را در آب جوشانند و روغن در آن ریزند، سپس شکر را آب کرده با زعفران بدان افزایند. آنگاه مغز بادام را خیس کرده خلال نموده با گلاب در آن میریزند و پس از یک جوش برمیدارند و روی شله زرد دارچین ساییده می پاشند. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

نوعی غذا طرز تهیه آن چنین است : ( مواد لازم : برنج مثلا یک کیلو روغن ۲۵٠ گرم شکر یک کیلو مغز بادام ۲٠٠ گرم زعفران ۵ گرم گلاب ) برنج را در آب جوشانند و روغن در آن ریزند . سپس شکر را آب کرده با زعفران بدان افزایند . آن گاه مغز بادم را خیس کرده خلال نموده با گلاب در آن می ریزند و پس از یک جوش بر می دارند و روی شله زرد دارچین ساییده می پاشند .

فرهنگ معین

( ~ . زَ ) (اِمر. ) نوعی غذای ایرانی به صورت شله ای که با برنج ، شکر، گلاب و زعفران تهیه می شود و آن را با خلال پسته و بادام و دارچین تزیین می کنند.

فرهنگ عمید

خوراکی که از برنج، آب، شکر، گلاب، و زعفران تهیه می شود. &delta، بیشتر به صورت نذری و در ایام سوگواری (عاشورا، اربعین و بیست وهشتم صفر ) می پزند و میان مردم بخش می کنند.

دانشنامه آزاد فارسی

شُله زرد
نوعی خوردنی شیرین ایرانی، فراهم آمده از برنج اعلای ایرانی، شکر، گلاب، کره، دارچین، زعفران ساییده، و نمک. برنج خیسیدۀ به اندک زعفرانی رنگین شده را در آب و کمی نمک جوش می آورند و همین که جوشید به آن کمی زعفران می افزایند. پس از آن که سطح آب برنج کف آورد، کف آن را می گیرند و حرارت را کم می کنند و برای آن که ته نگیرد، گاه به گاه هم می زنند و به تدریج شکر می افزایند. زعفران به آب جوش حل شده را اندک اندک به شله می افزایند تا به رنگی که می خواهند درآید. پس از افزودن گلاب آتش را ملایم می کنند. شلۀ جاافتاده را با مغز بادام و پسته و دارچین می آرایند. شله زرد از غذاهایی است که به نذرانه، به ویژه در روزهای اربعین و ۲۸ صفر تهیه می شود.

اصطلاحات و ضرب المثل ها

معنی اصطلاحات عامیانه و امروزی -> شله زرد
شل و وارفته

پیشنهاد کاربران

شله زرد یک دسر سنتی ایرانی است که به دلیل وجود زعفران، زردرنگ است و روی آن را دارچین و خلال بادام و خلال پسته می ریزند. شله زرد عموماً به یک طریق پخته می شود و به خصوص از آن در ماه رمضان برای صرف افطار استفاده می شود. عموما مردم این دسر را به ژله تشبیه می کنند
...
[مشاهده متن کامل]

از مواد تشکیل دهندهٔ این دسر می توان به برنج، شکر، زعفران، گلاب، هل، مغز پسته یا بادام، دارچین و روغن یا کره اشاره کرد.
از آنجاکه این دسر بیشتر در ایام مذهبی طبخ و توزیع می شود، روی آن را با پاشیدن دارچین منقوش به عبارات و اسامی مذهبی می کنند.
شله زرد در سال ۲۰۲۳ در جایگاه نخست برترین پودینگ ها در وب سایت TasteAtlas‎ ( مرجع بین المللی معرفی غذاها ) قرار گرفت.
شله زرد حاوی انواع ویتامین های A, C, D، گروه ویتامین های B مانند B1, B2, B6، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، آنتی اکسیدان، کلسیم، آهن، اسید فولیک، سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است. این دسر معده و قلب را تقویت و دردهای روماتیسمی را برطرف می کند؛ شله زرد خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و عفونت بدن را از بین می برد. این دسر نشاط آور و برای افراد افسرده بسیار مفید است. شله زرد از لخته شدن خون و بروز سکته های قلبی و مغزی جلوگیری می کند. شله زرد برای مبتلایان به سوء هاضمه، نفخ معده، حالت تهوع، اسهال و افرادی که معده اسیدی دارند مفید است و نقش مؤثری در تقویت قوای جنسی و حافظه دارد و برای سلامتی پوست و مو هم مفید هست.

شله زرد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/شله_زرد

بپرس