شترگلو

/Sotorgalu/

معنی انگلیسی:
siphon, subterranean siphon, gooseneck

لغت نامه دهخدا

شترگلو. [ ش ُ ت ُ گ َ] ( اِ مرکب ) گلوی شتر. || آنچه مانند گلوی شتر منحنی باشد. ( فرهنگ فارسی معین ). || در اصطلاح مقنیان ، راه آب زیرزمینی با لوله یا تنبوشه های بزرگ در زیر نهر یا رودخانه و آن چنان باشد که از دو سوی رودخانه همچون دو چاه تعبیه کنند و آن دو را از زیر رودخانه به هم بپیوندند تا آب از یک سمت فرورود و از سمت دیگر بالا آید. چاه آب گیر را «نر» و چاه آب ده را «لاس » گویند. منگل. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

۱ - ( صفت ) آن چه که مانند گلوی شتر منحنی باشد . ۲ - راه آب زیرزمینی که با لوله یا تنبوشه های بزرگ در زیر نهر یا رودخانه به وسیله دو چاه تعبیه کنند تا آب از یک سمت فرود رود و از سمت دیگر بالا آید . چاه آب گیر را نر و چاه آب ده را لاس گویند منگل .

فرهنگ معین

( ~ . گَ ) ۱ - (ص مر. ) آن چه که مانند گلوی شتر منحنی باشد. ۲ - (اِمر. ) راه آب زیرزمینی که با لوله یا تنبوشه های بزرگ در زیر نهر یا رودخانه به وسیلة دو چاه تعبیه کنند تا آب از یک سمت فرورود و از سمت دیگر بالا آید. چاه آب گیر را «نر» و چاه آب ده را «لاس » گ

فرهنگ عمید

راه آب زیرزمینی که با لوله یا تنبوشه های بزرگ در زیر نهر یا جاهای گود افتاده درست می کنند تا آب از یک سمت فرو برود و از طرف دیگر بالا بیاید، منگل.

دانشنامه عمومی

شُتُرگَلو ( به انگلیسی: trap ) یکی از قطعات مورد استفاده در لوله کشی است.
شترگلو لوله ای به شکل S یا U است که به طور قائم در زیر سینک ظرف شویی، آبریزها یا لوله های فاضلاب و به خصوص توالت ایرانی قرار می گیرد. کار آن جلوگیری از نشت بوی بد و مقابله با پدیدهٔ فشار معکوس در لوله های فاضلاب است.
عکس شترگلوعکس شترگلو

شترگلو (خانه). شتر گلو مربوط به دوره قاجار و خانه خاندان رضوی نعمت اللهی است و در ماهان، داخل شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ مهر ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۵۶۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در مرکز ساختمان شترگلو ماهان حوضخانه ای زیبا که با سقف بلند و گنبدی شکل و مقرنس کاری شده، قرار دارد. [ ۱]
شترگلو به نوعی سازه آبی سنتی گفته می شود که کار انتقال آب را از مکانی به مکان دیگر انجام می دهد، به نوعی که اگر در مسیر آب موانعی مانند جاده، رودخانه و… قرار گرفته باشد، به گونه ای که سطح مانع از مسیر آب پایین تر باشد، می توان با احداث شترگلو به راحتی آب را منتقل نمود. عملکرد شترگلوها به عنوان سازه های آبی سنتی، به نوعی شبیه به عملکرد سیفون های معکوس به عنوان سازه های آبی امروزی می باشد. در گذشته برای اینکه امنیت باغ ها و خانه هایی که در مسیر آب قنات ها و چشمه ها قرار داشتند تأمین شود، ورودی و خروجی آب را به گونه ای طراحی می کردند که هیچ موجود زنده ای نتواند وارد شود. برای این منظور در زیر دیوار خانه، کانالی به شکل زاویه منفرجه می ساختند تا آب از یک سمت با ارتفاع مناسبی پایین رفته و از سمت دیگر بنا به قاعده ظروف مرتبط بالا بیاید و از آنجا که شکل این کانال ها به گردن و گلوی شتر شباهت دارد به چنین سازه ای «شترگلو» می گفتند. [ ۲]
عمارت شترگلو دو قسمت شاه نشین و اندرونی دارد. عمارت شاه نشین این مجموعه روبه روی «حرم شاه نعمت الله ولی» قرار گرفته است. بالای عمارت شاه نشین دو بادگیر مرتفع و یک کلاه فرنگی قرار گرفته و سقف داخلی آن نیز با یزدی بندی زیبایی تزئین شده است. عمارت شترگلو دارای چند حیاط است، که حیاط شمالی انارستان و حیاط جنوبی نارنجستان بوده و یکی از موارد قابل توجه در این عمارت جریان دائمی آب درون بنا در سرتاسر عمارت بوده است. وجود درهای ارسی زیبا و حجره های تو در تو از دیگر موارد قابل توجه این بنای فاخر و تاریخی است.
حوض خانه ای با سقف بلند و گنبدی شکل و مقرنس کاری شده در مرکز ساختمان شترگلو وجود دارد. در پیرامون این حوض خانه علاوه بر اتاق ها و رواق هایی که به وسیله گچ بری های زیبا آراسته شده اند، دهلیزهایی به منظور هدایت جریان هوا از دو بادگیر قرینه و زیبا، پس از عبور از خنکای آبی که دایماً از یک فواره می جوشد و در حوض و پاشویه ها جاری می شود، به فضاهای اطرافی که به خاطر استراحت ساکنان خانه در روزهای گرم تابستان پیش بینی شده، جاسازی شده است. این دهلیزها یکی از هوشمندانه ترین جلوه های هنری و تدارکات خلاق مهندسان و معماران ایرانی را در مبارزه اندیشمندانه با گرمای تابستان پیرامون کویر در معرض دید مردم به نمایش گذاشته است.
عکس شترگلو (خانه)عکس شترگلو (خانه)عکس شترگلو (خانه)عکس شترگلو (خانه)عکس شترگلو (خانه)عکس شترگلو (خانه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

شتر گلوه ، shotor geloo,
در گویش شهربابکی به آن اشتر گلو oshtor geloo می گویند ، جایی است که، آب قنات که به سطح زمین رسیده ، ولی به اجبار بایستی از زیر یک مانع مانند راه و جاده ، عبور داده شود ، در این صورت کانالی از زیر مانع به شکل یو حفر می شودبطور که آب از یک طرف مانع وارد یک این سیفون بزرگ شده و پایین رفته واز طرف دیگر بالا می آید ، البته دوطرف همطراز هستند ، که در شکل معمولی به آن کوو cow ، می گویند که از لغت کاو به معنی مقعر گرفته شده ، ودر صورت بزگتر بودن کوو آن را اشتر گلو می نامند، دلیل نام گذاری شباهت آن به انحنای بخش گردن وگلوی شتر است
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس