سید مرتضی نجومی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در روز ۲۶ بهمن ۱۳۰۷ش در خاندان نجومی کودکی به دنیا آمد که پدر به سبب علاقه به شیخ مرتضی علم الهدی او را «مرتضی» نامید. خاندان نجومی از خاندانهای معروف کرمانشاه در دو قرن گذشته است. نسب آیت الله نجومی، دست کم، با هجده واسطه به امام سجاد و امام حسین علیه السلام می رسد. او پس از سالها کوشش و استمداد از معصومان علیه السّلام به ویژه امیر مؤمنان علی علیه السّلام ، به درجات عالی علم و تقوا رسید.
خاندان نجومی از خاندانهای معروف کرمانشاه در دو قرن گذشته است. این خاندان در کوفه ، مشهد رضوی، سمنان و کربلا می زیستند. و نزدیک به ۲۳۰ سال پیش (حدود ۱۲۰۰ ق) از کربلا به کرمانشاه رفتند و برای اعتلای دین و مکتب تشیع کوشیدند. از میان آنان می توان به عالمانی مانند سید عبدالرزاق حسینی سمنانی ، سید محمدرضا حسینی، میرزا اسماعیل نجومی، آقا میرزا رضا منجم باشی، سید محمد سیف السادات و سید محمد صالح سیف السادات اشاره نمود.

[ویکی شیعه] سید مرتضی نجومی (۱۳۰۷-۱۳۸۸ش)، مجتهد شیعه که شهرت او بیشتر به خاطر آثار هنری است. او در خوشنویسی به ویژه در خط ثلث متبحر بود و در تهذیب و مینیاتور و مرقع سازی مهارت داشت. تحصیلات حوزوی را در کرمانشاه و نجف گذراند. دروس حوزوی را از میرزا محمدباقر زنجانی، سید عبدالاعلی سبزواری، سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی، میرزا علی فلسفی و پدرش آموخت. پس از اخراج ایرانیان از عراق، به کرمانشاه بازگشت. نجومی از اعضای فرهنگستان هنر بود و پس از انقلاب بارها از او به عنوان هنرمند تقدیر شد. از او آثار هنری و علمی در تفسیر و فقه و اصول باقی مانده است.
سید مرتضی نجومی در ۵ آذر ۱۳۰۷ شمسی (۲۳ جمادی الثانی۱۳۴۶ق) زاده شد. وی فرزند سید محمدجواد نجومی فرزند سید میرزا اسمعیل نجومی(۱۲۵۶ق-۱۳۱۸ق) است. پدر و جد وی هر دو از مجتهدان و خوشنویسان بودند.
نسب سید مرتضی نجومی، به زید بن علی بن الحسین می رسد. در میان اجداد پدری وی، علمایی مانند آقامیرزا محمدرضا و سید عبدالرزاق پدر سید محمدرضا و همچنین میرمحمدتقی رضوی مشهدی معروف به میرخدایی دیده می شود. اجداد وی ساکن مشهد بودند. پس از آن به کربلا و در اوایل قرن سیزدهم به کرمانشاه می روند. مادر سید مرتضی نجومی فرزند شیخ مرتضی علم الهدی آل آقا بود که از آخوند خراسانی اجازه اجتهاد داشت و نسب وی به وحید بهبهانی می رسید.

پیشنهاد کاربران

سید مرتضی نجومی ( ۵ آذر ۱۳۰۷ در کرمانشاه - ۲۵ آبان ۱۳۸۸ در کرمانشاه ) ، روحانی شیعه، مفسر قرآن و خوشنویس ایرانی بود. وی عضو پیوسته فرهنگستان هنر و چهره ماندگار هنر ایران بود.
در آثار به ثبت رسیده از او می توان به مجموعه عکسی از آثار خطی او، چند رساله ارزشمند با عناوینی چون: «رساله بعد معنوی هنر خط، رساله التصویر و التمثیل، رساله الغناء، رساله النجاسه الخمر، تفسیر سوره مؤمن و رساله ای در تعظیم شعائر اسلامی» اشاره کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

او از برترین های هنر خوشنویسی جهان بود و نزد خطاطان بزرگی همچون هاشم بغدادی به تمرین و ممارست پرداخت تا در انواع خطوط اسلامی خطاطی چیره دست شد. او همچنین در تذهیب و تشعیر و تجلید و گل و بوته سازی آثار جاودانه ای پدیدآورد. وی به عنوان یکی از چهره های ماندگار ایران در عالم هنر، مورد تقدیر قرار گرفت.
در ۵ آذر ۱۳۰۷ در محله برزه دماغ در کرمانشاه زاده شد و تحصیل علوم حوزوی را نخست نزد پدرش و دیگر اساتید کرمانشاه آغاز کرد و با تأسیس حوزه علمیه کرمانشاه در مسجد حاج شهبازخان نزد اساتیدی چون آقا میرزا ابراهیم پورمعتمد، سیدمحمود معصومی لاری و حسن حاج آخوند تحصیلات دینی را ادامه داد. او در سال ۱۳۲۹ خورشیدی ( ۱۳۶۹ قمری ) به شهر نجف رفت و در مدارس سیدمحمد کاظم یزدی، مدرسه آیت الله آخوند خراسانی، مدرسه «حاج میرزا حسین حاج میرزا خلیل» و مدرسه آخوند به تحصیل دروس حوزوی پرداخت و به درجه اجتهاد رسید. در سال ۱۳۴۹ در پی اخراج ایرانیان مقیم عراق توسط ارتش بعث، نجومی به کرمانشاه مراجعت و از آن پس عمر در کرمانشاه اقامت گزید و فعالیت های هنری خود را پی گرفت تا جایی که یکی از چهره های پرنفوذ معنوی شهر به شمار می رفت. او صبح روز ۲۵ آبان ۱۳۸۸، در سن ۸۱ سالگی در شهر کرمانشاه درگذشت.
بر اساس شناسنامه، وی متولد ۲۶ بهمن ۱۳۰۷ است، هرچند در نوشته ای از خود او در پشت نسخه ای نفیس از نهج البلاغه، به نقل از پدرش ۲۳ جمادی الثانی ۱۳۴۶ مصادف با ۵ آذر ۱۳۰۷ در کرمانشاه ثبت شده است.
وی فرزند سید محمد جواد نجومی فرزند آقاسید میرزا اسماعیل نجومی است. بر اساس شجره نامه ای که در پشت همان کتاب آمده سلسله سیادت او به امام چهارم شیعیان علی ابن الحسین می رسد. وی از خاندان نجومی است که حدود دو قرن پیش از سمنان و عراق برای تبلیغ مذهب تشیع وارد شهر کرمانشاه شدند. پدر و جدش آقا سید میرزا اسماعیل نجومی متولد کرمانشاه و از سادات بسیار بزرگ شهر کرمانشاه بودند و طول عمرشان را در آنجا سپری کردند. وی در خصوص مادرش در کتاب فوق چنین آورده است: «والده عفیفه و صالحه بنده که به راستی نمونه سلامت نفس، دیانت، تقوی، دلسوزی، مهر و محبت بود فرزند مغفور مرتضی علم الهدی آل آقا بودند. »

سید مرتضی نجومیسید مرتضی نجومیسید مرتضی نجومی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_مرتضی_نجومی

بپرس