سید حسنی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] قیام سید حسنی از نشانه های ظهور امام مهدی(عج) است. سید حسنی جوان خوش صورتی است که از طرف دیلم (گیلان و غرب مازندران) خروج خواهد کرد و در حالی که با صدای بلند فریاد می زند که به فریاد قائم آل محمّد(ص) برسید، مردان شجاع و قوی دل (گنج های طالقان) او را یاری خواهند کرد. او از مکان خود تا کوفه، زمین را از وجود ظالمان و کافران پاک می کند. این پیشرفت مقارن با خروج حضرت مهدی(عج) از مکه است که امام به کوفه می آید و او به امام زمان(ع) ملحق می شود.
سید حسنی از فرزندان امام حسن مجتبی علیه السلام است و احتمالاً به همین علت او را حسنی می گویند.
امام صادق(ع) ضمن حدیثی طولانی به مفضل بن عمر می فرماید:

[ویکی فقه] پرداختن به مباحث مهدویت و علائم ظهور، ازجمله مسایلی است که در رفع بسیاری از سؤالات و شبهات موجود جامعه مؤثر خواهد بود در بین احادیث مهدویت تعدادی از روایات به بحث علائم ظهور اختصاص دارد که در میان آنها برخی به بحث درباره «سیدحسنی» پرداخته شده است ما نیز به بیان و بررسی آن روایات خواهیم پرداخت.
امروزه سخن از منجی آخرالزمان و دادگستر جهان، زبان هر دوست و دشمن است. دوستان، مشتاقانه در انتظار فرارسیدن دولت یار هستند و دشمنان، درصدد ایجاد مانع بر سر راه ظهور مظهر عدالت، حامی مستضعفان و درهم کوبنده مستکبران اند، آنان که می دانند با طلوع خورشید عدالت، دیگر جایی برای چپاول، غارت، ظلم و ستم، باقی نخواهد ماند.یکی از راه های مقابله با مهدویت، ایجاد انحراف در این آموزه اصیل اسلامی است. چند سال قبل در اسرائیل، مراکزی تشکیل شد تا به تحقیق درباره مهدویت به باور مسلمانان درباره منجی آخرالزمان بپردازند. آنان روایات را بررسی می کنند که یکی از نتیجه های این بررسی ها، پیدایش افرادی است که خود را نایب امام زمان (علیه السلام)، فرزند آن حضرت، یمانی، سید خراسانی و... می نامند. چندی پیش شخصی ادعا کرده بود که «سید حسنی» است و برخی روزنامه های آمریکا با او مصاحبه کردند. ادعا این بود که این آقا، سیدحسنی و امام دوازدهم است؛ او فرزند امام زمان است و اول او ظهور می کند و پس از وی پدرش (امام سیزدهم) ظهور خواهد کرد. مستند این آقا برخی روایات بود. اگر درباره روایات و این گونه مباحث شناخت کافی و لازم را داشته باشیم، با قدرت و سرعت بیشتری می توانیم ازاین گونه انحرافات جلوگیری کرده و به روشنگری و ایجاد بصیرت در جامعه بپردازیم.
نگرشی به روایات سیدحسنی
بیشتر روایاتی که درباره «حسنی» وارده شده، ضعیف است و برخی نیز از نظر متن دچار اشکالند؛ لذا آنچه می توان از مجموع این روایات به دست آورد، این است که وجود و خروج شخصی به نام «حسنی» از جمله علائم ظهور است؛ اما دیگر ویژگی ها و خصوصیات وی با توجه به ضعف روایات، قابل اعتماد نیست. در کتب روایی، روایات فراوانی درباره موضوع مهدویت ذکر شده است. برخی تعداد آنها را بالغ بر ۷۰۰۰ روایت دانسته اند که این تعداد از نظر ما صحیح نیست. بنابر آنچه در کتاب «معجم احادیث الامام المهدی» آوردیم تعداد آنها ۱۴۳۶ یا ۱۴۳۹ روایت است. آیاتی که برحسب تأویل یا تفسیر، مرتبط با مهدویت می شوند نیز حدود ۴۰۰ آیه است؛ پس درمجموع، بالغ بر ۱۸۴۰ آیه و روایت در این زمینه وجود دارد.از مجموع روایات فوق، حدود سیصد روایت، در کتب اربعه آمده است که بیشتر آن ها در «کافی» و «من لایحضره الفقیه» ذکر شده، البته قسمتی از آن در تهذیب، و در استبصار هم به صورت نادر آمده است. در این میان، هفت یا هشت روایت به موضوع «سید حسنی» پرداخته انداند که در این نوشتار بحث خواهیم کرد.
روش بحث
برای ارائه این بحث، ابتدا به سراغ کتب اربعه رفته و به کنکاش روایات موضوع مورد بحث می پردازیم. پس از دستیابی به روایات، به برخی از شروع کتب اربعه مراجعه کرده و به بعضی از اقوال و آرا اشاره می کنیم. برای تکمیل بحث، از کتب معتبر و دست اول شیعه نیز استفاده خواهیم کرد. اگر روایات مذکور در کتب اهل سنت نیز آمده باشد- فقط برای آشنایی با آنها - به آن مراجعه می کنیم.در ادامه به بررسی سند روایات می پردازیم و سپس دلالت روایات را مورد دقت و تأمل قرار خواهیم داد. در پایان نیز به جمع بندی مباحث و اخذ نتیجه می پردازیم.
روایات درباره سیدحسنی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس