سید اسماعیل حمیری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسماعیل بن محمد بن مزید ملقب به سید از قبیله حمیر از مشهور ترین ادباء و شعراء عرب و از اجلّ شعراء اهل بیت (علیهم السّلام ) بوده است.
ابتدا جزء خوارج بود و سپس مذهب کیسانیه را برگزید و در نهایت به راه راست هدایت شد، بیدار گشته و به جمع شیعه امامیه پیوست. در همین رابطه شعری نیز سروده است که با مطلع «تجفرت با الله و الله اکبر» آغاز می شود.
شرح زندگی
تولدش به سال ۱۰۵ هجری در عمان بوده است و رشد نمو و زندگی اش در بصره. او با امام صادق (علیه السّلام) مصاحب شد و به دیدار امام کاظم (علیه السّلام) مشرف شد و طبق نقلی در سال ۱۷۳ هجری در بغداد وفات یافت و همانجا مدفون شد. دیوان شعری از او بر جای مانده است.

[ویکی شیعه] ابوهاشم یا ابوعامر سید اسماعیل بن محمد یَزید بن رَبیعه حِمْیَری معروف به سیّد حِمْیَری (عمان ۱۰۵- بغداد ۱۷۹ق) از مشهورترین شاعران شیعه و مدافع مذهب و زبان گویای این مذهب بود. طبع شعر وی به قدری روان و شعرش به حدی فراوان بود که تاکنون کسی موفق به تدوین دیوان جامع و ضبط همه اشعار او نشده است. تنها ۲۳۰۰ قصیده از هاشمیات او را جمع آورده اند. نقل شده که وی در ابتدا بر مذهب خوارج بود، سپس مذهب کیسانیه اختیار کرد و بعدها با عنایت امام صادق (ع) مستبصر شده، و به مذهب امامیه گرائید و تا پایان عمر شیعه باقی ماند.
سید به سال ۱۰۵ق در عمّان (محلی که اکنون پایتخت اردن است) متولد شد و در بصره پرورش یافت. جد پدری یا جد مادریش یزید بن زیاد معروف به ابن مُفرِّق (م۶۹ق) نیز شاعری بزرگ و همان بود که عباد بن زیاد بن ابیه والی سیستان تبار او را هجو نمود.
نسب سید به قبیله حمیر می رسد که اصلا از یمن بودند و قریشی نبوده است. سید اسماعیل حمیری، نه فاطمی بود و نه علوی، بلکه سیادت او به معنای لغوی و سید جزء نام او بوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس