سلولاز

دانشنامه عمومی

سلولازها ( به انگلیسی: Cellulase ) دسته ای از آنزیم ها هستند که عمدتاً توسط قارچ ها، باکتری ها و پروتوزوآها تولید می شوند و فرایند تجزیه سلولز و برخی عوامل مرتبط با پلی ساکارید را کاتالیز می کنند. همچنین این نام برای هر مخلوط طبیعی یا مجموعه ای از آنزیم های مختلف، که بصورت پیاپی یا هم افزایی برای تجزیه مواد سلولزی عمل می کنند، استفاده می شود.
سلولازها مولکول سلولز را به مونوساکاریدها ( "قندهای ساده" ) مانند بتا - گلوکز یا پلی ساکاریدها و الیگوساکاریدهای کوتاهتر تجزیه می کنند. تجزیه سلولز از نظر اقتصادی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، زیرا باعث می شود ماده اصلی تشکیل دهنده گیاهان برای مصرف و استفاده در واکنش های شیمیایی در دسترس قرار بگیرد. واکنش خاص درگیر در این فرایند آبکافت پیوندهای ۴٬۱ - بتا - دی - گلیکوزیدی در سلولز، همی سلولز، لیکنین و بتا - دی - گلوکان های غلات است. از آنجا که مولکولهای سلولز با پیوندی قوی به یکدیگر متصل می شوند، سلولز در مقایسه با تجزیه پلی ساکاریدهای دیگر مانند نشاسته نسبتاً دشوار است. [ ۱]
اکثر پستانداران توانایی بسیار کمی در هضم فیبرهای غذایی مانند سلولز در دستگاه گوارش خود دارند. در بسیاری از حیوانات گیاهخوار همچون نشخوارکنندگان مانند گاو و گوسفند و تخمیر کننده های روده ای مانند اسب، سلولازها توسط باکتری های همزیست تولید می شوند. سلولازهای درون زاد توسط برخی حیوانات متازوآیی مانند برخی از موریانه ها، حلزون ها، [ ۲] [ ۳] [ ۴] و کرم های خاکی تولید می شوند.
عکس سلولاز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس