سدیم نیترات

دانشنامه عمومی

نیترات سدیم یا شوره شیلی یک ترکیب شیمیایی با فرمول NaNO3 است. پودر سفید یا کریستال بی رنگ با بویی شیرین و جاذب رطوبت و به شدت محلول در آب است که به صورت توده ای یا لایه ای همراه با آهک یافت می شود معادن زیادی از این نمک در شیلی و پرو قرار دارند این ماده سفید به مقدار زیاد در آب حل می شود. این ماده همچنین نیتراتین نیز نامیده می شد. به دلیل حلالیت بالای این ماده در آب، معادن آن عمدتاً در مناطق خشک و کم بارش قرار دارد.
این ماده در ساخت تقویت کننده ها، بمب دودزا و موارد زیاد دیگر کاربرد دارد. نیترات سدیم به دلیل ممانعت از رشد باکتری های فاسد کننده و حفظ رنگ طبیعی گوشت در تولید فراورده های گوشتی کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس بکار می رود و طی فرایند هضم در بدن انسان به نتروزامین تبدیل می شود. نتروزامین ماده ای بشدت سرطانزاست و در فهرست مواد سرطانزا قرار دارد. نیترات سدیم به سرعت به وسیله ریشه گیاهان جذب و مصرف می شود و در مقادیر مناسب به عنوان کود استفاده می شود. نیترات سدیم برای ساخت شیشه مقاوم استفاده می شود. شیشه در یک حمام نیترات سدیم غوطه ور می شود و پوشش سطح شیشه با یون های سدیم سبب تقویت محصول از طریق اکسیداسیون مواد ارگانیکی و تبدیل آهن دو ظرفیتی به سه ظرفیتی می شود و از طرفی با احیا بعضی از مواد که نتیجه آن تغییر رنگ می باشد سبب افزایش شفافیت شیشه می شود.
اکسید کننده قوی، در صورت برخورد با مواد دیگر ممکن است باعث آتش گیری شود. در صورت تماس باعث می شود در چشم، پوست و دستگاه تنفسی خارش ایجاد شود و اگر بلعیده شود به شدت مضر است.
نیتریت سدیم دارای دو اتم اکسیژن متصل به یک اتم نیروژن بوده ولی نیترات سدیم دارای سه اتم اکسیژن متصل به یک اتم نیتروژن می باشد. هر دو مورد دارای بار اکتریکی منفی بوده و جزء آنیون معدنی می باشند.
چشم: در صورت برخورد با چشم، برای مدت ۱۵ دقیقه با مقدار زیادی آب چشم را بشویید.
پوست: در صورت تماس با پوست، با مقدار فراوانی آب به مدت حداقل ۱۵ دقیقه بشویید و لباس ها و کفش های آلوده را جدا کنید. لباس ها قبل از استفاده کاملاً پاکسازی شوند.
بلعیدن: در صورت بلعیدن هرگز شخص مصدوم را وادار به استفراغ نکنید. و خوراکی دیگری به شخص ندهید. فوراً شخص را به یک مرکز درمانی بفرستید.
تنفس: در ورت تنفس مقدار زیادی از نیترات سدیم، او را به هوای تازه منتقل کنید. اگر فرد نفس نمی کشد، به او نفس مصنوعی بدهید و اگر تنفس او مشکل است، به او اکسیژن برسانید.
عکس سدیم نیتراتعکس سدیم نیترات
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس