زیردریایی

/zirdaryAyi/

معنی انگلیسی:
submarine, undertow, underwater

لغت نامه دهخدا

زیردریایی. [ دَرْ ] ( ص نسبی ، اِ مرکب ) سفینه غواصه. تحت البحری. نوعی کشتی که در زیر آب حرکت کند. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). کشتی کوچک جنگی است که می تواند در زیر آب حرکت کند. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). کشتی کوچک جنگی است که می تواند در زیر آب حرکت و در زیر آب بر کشتیهای دشمن اژدر افکند. این کلمه را فرهنگستان بجای تحت البحری اختیار نموده است. ( از واژه های نو فرهنگستان ایران ). نوعی از کشتی که می تواند هم روی آب حرکت کند و هم زیر آب. هنگامی که بخواهند کشتی مذکور پایین رود آب دریا را درمخزنهای مخصوصی وارد می کنند تا سنگین شود و تا عمق لازم در آب فرورود و اگر بخواهند بالا آید با تلمبه تراکم هوای فشرده روی مخزنهای آب می فرستند تا مقداری از آب مخزنها خارج شود و بر اثر سبک شدن زیردریایی بجانب بالا صعود کند. ( فرهنگ فارسی معین ). در سال 1955م. ممالک متحده امریکای شمالی نوع اتمی آن را به آب انداخت. ( از لاروس ). واحد دریایی که می تواند زیر آب عمل کند و در جنگ برای حمله ( عموماً بوسیله اژدر ) به کشتیهای روی آبی بکار می رود. اولین زیردریایی عملی ، قایقی پارویی و پوشیده از چرم بود که بوسیله ک. ی. دربل ، در انگلستان بسال 1620 م. ساخته شد. در انقلاب آمریکا دیوید بوشنل مخترع آمریکایی در سال 1776 کوشید که یک کشتی جنگی را بوسیله ناو زیردریایی غرق کند. پیشرفت زیردریایی نوین که آلمانیها در جنگ جهانی اول استفاده فراوانی از آن کردند مرهون زحمات جان فیلیپ هالند ( 1840 - 1914 ) مخترع ایرلندی و س. لیک است. در جنگ جهانی دوم آلمانیها و ژاپنی ها تعداد فراوانی زیردریایی بکار انداختند و تلفات سنگینی به کشتی های دولتهای بی طرف و ناوگان متفقین وارد کردند. پریسکوپ یا اسبابهای مشابه جزء ضروری زیردریایی است. بابکار افتادن انرژی اتمی تغییرات عمده ای در زیردریایی ها حاصل شده است. زیردریائیهای اتمی می توانند مدت تقریباً نامحدودی زیر آب بمانند و بدون روی آب آمدن کره زمین را دور بزنند. ( از دایرة المعارف فارسی ).

فرهنگ فارسی

کشتی کوچک جنگی درزیروروی آب حرکت میکند
( صفت ) نوعی از کشتی که میتواند هم روی آب حرکت کند و هم زیر آب . هنگامی که بخواهد کشتی مذکور پایین برود آب دریا را در مخزنهای مخصوصی وارد میکنند تا سنگین شود و تا عمق لازم در آب فرو رود و اگر بخواهند بالا آید با تلمبه تراکم هوای فشرده روی مخزنهای آب میفرستند تا مقداری از آب مخزنها خارج شود و بر اثر سبک شدن زیر دریایی به جانب بالا صعود کند .

فرهنگ معین

(دَ ) (اِمر. ) نوعی کشتی که مجهز به وسایل و جنگ افزارهای لازم است که می تواند در زیر آب و در جهت دلخواه حرکت کند.

فرهنگ عمید

کشتی کوچک جنگی که هم روی آب و هم زیر آب حرکت می کند و کشتی های دشمن را با پرتاب کردن اژدر غرق می کند، تحت البحری.

فرهنگستان زبان و ادب

{submarine} [علوم نظامی] نوعی کشتی جنگی که برای عملیات زیرسطحی، از قبیل انهدام ناوها و کشتی ها و زیردریایی ها و سایر مأموریت های دریایی به کار می رود

دانشنامه عمومی

زیردریایی یک وسیلهٔ نقلیه شناور که می تواند در زیر سطح آب حرکت کند و به ژرفاهایی برسد که غواصان به آن دسترسی ندارند. زیردریایی ممکن است از نوع غیرنظامی ( علمی یا گردشگری ) باشد یا از نوع نظامی. زیردریایی های نظامی با زرادخانه ای از جنگ افزارها به ویژه اژدر و موشک مسلح شده اند. پیشرفت بزرگ در ساخت زیردریایی ها معرفی انرژی هسته ای به این عرصه بود که باعث شده تا شعاع عمل زیردریایی های هسته ای به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.
زیردریایی های هسته ای با داشتن برق کافی برای ایجاد اکسیژن از الکترولیز آب دریا دیگر نیاز به بالا آمدن منظم و مکرر به سطح آب را ندارند و بنابراین بدون نیاز به سوخت گیری قادرند تقریباً به طور نامحدود در زیر آب دریا بمانند. تنها محدودیت تأمین تجهیزات مصرفی خدمه همچون مواد غذایی، آب شیرین و لوازم بهداشتی و غیره است. انرژی هسته ای گران است و بنابراین ارائه و کاربرد آن تنها برای زیردریایی های نظامی محفوظ است.
بدنه زیردریایی ها دارای چند حفره طولی است که می تواند با هوا یا آب پر شود. برای فرورفتن در آب مخازنی را در بدنه با آب پر می کنند و برای بازگشت به سطح آب، از گاز هلیم که در مخازن تحت فشار قرار دارد رها شده و مخازن را پر از هوا می کند. پروانه های زیردریایی توسط هواپیماهای آب نشین به بدنه وصل می شوند.
در زیردریایی های اولیه از نیروی دست برای حرکت دادن زیر دریایی در اعماق کمک گرفته می شد. در سال ۱۶۲۰ شخص بنام ون دربل اولین زیردریایی را ساخت که می توانست در عمق ۴٫۵ متری حرکت کند. حجم داخل این زیردریایی بسیار کم بود، بطوری که فقط یک نفر می توانست داخل آن قرار گیرد و برای حرکت دادن آن در عمق به یک فرد بسیار نیرومند نیاز بود تا بتواند پره های جلو و فوقانی را بچرخاند. در حدود سال ۱۷۷۰، دیود باشنل زیردریایی را طراحی کرد که می توانست به کمک دست و پدال های پایی حرکت کند.
حدود ۳۰ سال بعد رابرت فولتن، زیردریایی دیگری ساخت که ۳ نفر گنجایش داشت و برای اولین بار، بالهایی برای تنظیم عمق در زیردریایی تعبیه شد. فولتن سپس تلاش کرد تا زیردریایی دیگری با موتور بخار بسازد. مشکل طراحی این موتورها در آن بود که در زیر آب اکسیژن نبود؛ بنابراین موتوری طراحی شد که ابتدا آب در سطح آب داخل مخزنی با موتور دیزل ( با سوخت گازوئیل ) داغ و تبدیل به بخار می شد، سپس موتور خاموش می شد و زیردریایی به داخل آب شیرجه می زد و تا وقتی که بخار داخل مخزن سرد نشده بود، زیردریایی می توانست با موتور بخار در عمق دریا حرکت کند.
عکس زیردریایی

زیردریایی (فیلم ۱۹۲۸). زیردریایی ( انگلیسی: Submarine ) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی فرانک کاپرا است که در سال ۱۹۲۸ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جک هولت و جو بوردو اشاره کرد.
عکس زیردریایی (فیلم ۱۹۲۸)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

زیردریایی (submarine)
کشتی جنگی زیرآبی. در ۱۶۲۰، اولین کشتی زیرآبی را دانشمندی هلندی با نام کورنلیوس فان دربل( ۱۵۷۲ ـ ۱۶۳۳) برای شاه انگلستان، جیمز اول، ساخت. فرانسه نوعی زیردریایی جنگی یا اژدرافکن زیرآب رو، با نام ژیمنوت، را در ۱۸۸۸ به آب انداخت. زیردریایی های معمول در جنگ جهانی اول در سطح آب با موتور دیزل و در زیر آب با موتورهای برقی به حرکت درمی آمدند که نیروی آن ها را باتری تأمین می کرد. موتور دیزل ژنراتوری را نیز به کار می انداخت که برای شارژ باتری ها برق تولید می کرد. در دهۀ ۱۷۶۰، دیوید بوشنلامریکایی ( ۱۷۴۲ ـ ۱۸۲۴ ) نوعی زیردریایی با نام تورتلرا برای حمله به کشتی های بریتانیا طراحی کرد و رابرت فولتوندر ۱۸۰۰، نوعی زیردریایی، معروف به ناتیلوس، برای ناپلئون و به همان منظور ساخت. جان هالند، مهاجری ایرلندی در امریکا، در حدود ۱۸۷۵ نوعی زیردریایی طراحی کرد که در آستانۀ قرن ۱۹ نیروهای دریایی امریکا و بریتانیا از آن استفاده می کردند. طی جنگ جهانی اول، نبرد با زیردریایی به منزلۀ شکلی متمایز از تاکتیک های جنگ دریایی تثبیت شد و زیردریایی ها، چه از نوع اقیانوس پیما و چه از نوع بسیار کوچک، نقشی تعیین کننده در هر دو جنگ جهانی داشتند. بارزترین نمونه زیردریایی های آلمانی بودند که تا پیش از کشف رمز رادیویی در ۱۹۴۲، خسارت های فراوانی به حمل ونقل تجاری متفقین وارد کردند. در ۱۹۵۴، امریکا اولین زیردریایی هسته ای، معروف به ناتیلوس، را به آب انداخت. زیردریایی هسته ای امریکایی، با نام اوهایو، که از ۱۹۸۱ به بعد به کار گرفته شده است، ۱۷۰ متر طول دارد و ۲۴ موشک ترایدنت، را حمل می کند که هریک دوازده کلاهک اتمی و قابلیت هدف گیری مستقل دارند. برد کلاهک های هسته ای زیردریایی های امریکا به ۱۱ هزار کیلومتر می رسد. در دهۀ ۱۹۹۰، در بریتانیا سه زیردریاییِ ونگارد، حامل موشک ترایدنت، ساخته شد که هنگام مسلح شدن، نیروی آتش هریک بیش از نیروی به کار گرفته شده در کل جنگ جهانی دوم خواهد بود. موشک ها معمولاً تا عمق ۳۰۰ متر عمل می کنند و سرعت زیردریایی هسته ای مذکور به ۳۰ گره دریایی (۵۵ کیلومتر در ساعت) می رسد. مانند همۀ زیردریایی های هسته ای، نیروی رانشِ حاصل از به حرکت درآمدن ملخ را توربین بخار تأمین می کند. بخار از طریق گرمای حاصل از واکنش هسته ای (← انرژی هسته ای) ایجاد می شود. برای تحقیقات اقیانوس شناسی، عملیات بازیابی کشتی های غرق شده، و لوله گذاری از زیردریایی های کوچک تری، معروف به کشتی های زیرآبی، استفاده می کنند و برای سازگارکردن آن ها برای استفاده در صنعت گردشگری نیز تلاش هایی صورت گرفته است.

مترادف ها

submarine (اسم)
زیر دریایی، تحت البحری

u-boat (اسم)
زیر دریایی

فارسی به عربی

غواصة

پیشنهاد کاربران

بپرس