زاویه قائمه


معنی انگلیسی:
right angle

لغت نامه دهخدا

زاویه قائمه. [ ی َ / ی ِ ی ِ ءِ م َ / م ِ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) زاویه ای است که 90 درجه باشد در صورتی که محیط کره را بسیصد و شصت درجه تقسیم کنند و بعبارت دیگر چون بر خط راست مفروش یعنی خط افقی ، خطی قائم کنند پس سطحه میان ضلعین زاویه قائمه خواهد بود. ( ناظم الاطباء ). بیرونی آرد: چون خطی راست بر خطی اوفتد مانند زبانه ترازو بر عمودش و آن دوزاویه کزین سوی و زان سوی خطاند مر یکدیگر را راست باشند. هر یکی را قائمه خوانند و آن خط را عمود خوانند. ( التفهیم ص 8 ). در کشاف اصطلاحات الفنون آمده : اگر در صورت امتداد یک ضلع زاویه ، زاویه دیگری مساوی زاویه نخستین پدید آید، این دو زاویه را قائمه خوانند، زیرا یکی از آن دو قائم بر دیگری است. و زاویه قائمه را زاویه محدوده نیز خوانند زیرا دارای اندازه ثابت و اختلاف ناپذیر است. و آن را زاویه معموده نیز گویند، زیرا هر یک از دو ضلع آن عمود بر ضلع دیگراست. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ج 1 ص 624 ). و رجوع به آنندراج و شرح تذکره خفری باب اول فصل اول شود.

دانشنامه عمومی

در هندسه و مثلثات، یک زاویهٔ قائمه یا راست گوشه یا زاویه گونیا زاویه ای است که زاویهٔ تشکیل شده بوسیلهٔ دو نیمهٔ خط راست را نیمساز می کند یعنی آن را دو قسمت برابر می کند. سخن دقیق تر آن چنین است: اگر یک نیم خط به گونه ای باشد که نقطهٔ یک انتهای آن بر روی یک خط راست قرار داشته باشد و زاویه های مجاور ( همسایه ) آن با هم برابر باشد، آنگاه می توان گفت که این زاویه ها زاویهٔ راست اند. [ ۱] در چرخش ( دوران ) ، یک زاویهٔ راست برابر است با یک چهارمِ گردش که برابر است با یک چهارم یک دایرهٔ کامل. [ ۲]
در هندسه، اگر دو خط بر یکدیگر عمود باشند آن ها را عمود برهم ( متعامد ) می خوانیم یعنی دو خط در نقطه ای که همرس شده اند زاویه ای ۹۰ درجه ساخته اند؛ و تعامد که از ویژگی های تشکیل راست گوشه است مفهومی است که تنها در فضای برداری و برای بردارها از آن استفاده می شود. بودن یک راست گوشه در سه گوش ( مثلث ) باعث می شود که آن مثلث، یک مثلث راست گوشه گردد[ ۳] که این پدیده، پایهٔ مفهوم های به کار برده شده در مثلثات ( سه برسنجی ) است.
واژه پارسی راست گوشه ( rāstguše ) از واژهٔ انگلیسی right angle که خود از واژهٔ لاتین angulus rectus گرته برداشته شده است. در این جا rectus به مینوی راست و مستقیم، و angulus به معنی گوشه و کنجه است.
در یونیکد نمادهای گوناگونی برای زاویهٔ راست انتخاب شده است برای نمونه در U+221F نماد ∟، در U+299C نماد ⦜، در U+299D نماد ⦝ ( یک کمان بر روی زاویهٔ راست همراه با یک نقطه در میانهٔ آن ) به معنی زاویهٔ اندازه گیری شده، و در U+22BE همان نماد ∟ همراه با یک کمان بر روی زاویه ( ⊾ کمان بدون نقطه ) [ ۴]
در شکل ها، برای اینکه نشان دهند یک زاویه راست است، یک زاویهٔ راست کوچک در راس زاویه قرار می دهند تا یک مربع در گوشه تشکیل شود، گاهی به جای آن از یک کمان به همراه یک نقطه در میانهٔ آن استفاده می کنند.
در بارهٔ زاویهٔ راست در کتاب اصول اقلیدس، کتاب ۱ تعریف ۱۰ بحث شده است همچنین در تعریف های ۱۱ و ۱۲ زاویهٔ تند ( برای زاویه های کوچکتر از زاویهٔ راست ) و زاویهٔ باز ( برای زاویه های بزرگتر از زاویه راست ) تعریف شده اند. [ ۵] همچنین اگر مجموع دو زاویه تشکیل یک زاویهٔ راست دهد آن ها را زاویه های متمم می نامیم. [ ۶]
در کتابِ ۱، بُنداشتِ ( اصلِ موضوعِ ) ۴، پذیرفته شده بود که تمامی زاویه های راست با یکدیگر برابرند، اقلیدس از همین مطلب استفاده می کند و زاویهٔ راست را به عنوان یکای اندازه گیری دیگر زاویه ها به کار می برد. پروکلوس برای این بنداشتِ ( اصل موضوعِ ) اقلیدس، با استفاده از پیش فرض های گذشته اثباتی ارائه می کند؛ اما مورد بحث قرار می گیرد که در این اثبات از بعضی فرض های گفته نشده استفاده شده است. ساکِری هم اثباتی را ارائه می کند اما او هم در اثباتش بعضی فرض ها را بدیهی در نظر گرفته و از آن ها استفاده کرده بود.
عکس زاویه قائمهعکس زاویه قائمهعکس زاویه قائمهعکس زاویه قائمه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

right angle (اسم)
زاویه قائمه

پیشنهاد کاربران

درود و سپاس به کاربران نیک اندیش
استاک یا ایستاک ( =ایستاده ) ، واژه ی درخوری برای جایگزینی به جای قائمه است ولی راست، واژه ای با چمها ( معنیها ) ی دیگری هم هست.
پس شایسته است به جای زاویه قائمه گفته شود: "کنج ایستاک"
این کار باید و باید در آموزش و پرورش و رسانه ها انجام پذیرد.
کُنج راست
این دو واژه اربی است و پارسی جایگزین اینهاست:
قوژین اَستاک ( کردی: قوژین qužin= زاویه؛ پهلوی: اَستاک astãk= قائم )

بپرس