ریزسیاره

دانشنامه عمومی

ریزسیاره ( Minor planet ) به آن دسته از اجرام نجومی گفته می شود که به طور مشخص نه یک دنباله دارند، و از نظر اندازه نیز سیاره نیستند ولی دارای مدار مستقیم و واضحی به دور خورشید ( یا به طور کلی به دور ستارهٔ سامانه سیاره ای خود ) باشند. ریزسیاره ها می توانند سیاره کوتوله، سیارک، تروجان، سانتور، اجرام در کمربند کویپر و، یا از اجسام فرانپتونی باشند. اولین ریزسیاره کشف شده سِرِس بود که در سال ۱۸۰۱ کشف شد. تاکنون مدارهای ۵۷۰٬۰۰۰ ریزسیاره در مرکز اطلاعات ریزسیاره ها جمع آوری شده است.
اصطلاح ریزسیاره از قرن ۱۹ میلادی برای توصیف این اجرام مورد استفاده قرار می گیرد. واژه ستارک نیز در برخی موارد بخصوص برای اجرام بزرگتر بکار می رود. از لحاظ تاریخی شرایط و تعریف سیارک ها، ریزسیاره ها و ستارک ها یکسان است. اما مسئله زمانی پیچیده تر شد که تعدادی ریزسیاره در فراتر از مدار مشتری و به ویژه نپتون کشف شدند که در سطح جهانی نمی توان آن ها را سیارک در نظر گرفت. ریزسیاره هایی که گاز از آن ها خارج می شود به عنوان دنباله دار طبقه بندی می شوند.
تا پیش از سال ۲۰۰۶ اتحادیه بین المللی اخترشناسی به طور رسمی از عنوان ریزسیاره استفاده می نمود. اما پس از نشست سال ۲۰۰۶ طبقه بندی ریزسیاره و دنباله دار را به سیاره کوتوله و اجرام کوچک سامانه خورشیدی تغییر داد. بر اساس تعریف جدید اجرامی که دارای جاذبه کافی برای بیضی شکل شدن باشند، سیاره کوتوله و همچنین به تمام ریزسیاره ها و دنباله دارها، اجرام کوچک سامانه خورشیدی گفته می شود. به گفته این اتحادیه همچنان می توان از اصطلاح ریزسیاره استفاده نمود. اما به طور کلی اصطلاح اجرام کوچک سامانه خورشیدی بدان ترجیح داده می شود. [ ۱]
عکس ریزسیاره
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس