روشهای تفسیر قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] روشهای تفسیر قرآن. روشهای تفسیر قرآن تألیف دکتر سید رضا مؤدب می باشد.
کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی، یعنی روشهای تفسیرقرآن نوشته شده است
مؤلف که از قرآن پژوهان معاصر و در زمینۀ علوم قرآنی دارای تألیفات متعددی می باشد،در این کتاب، ابتدا تفسیر را تعریف سپس تفسیر را در دوران صحابه و تابعین مورد بررسی قرار داده، آنگاه ارزش تفسیر تابعین را تحلیل و نقش اهل بیت(ع)را در تفسیر قرآن روشن می نماید و در پایان روشهای تفسیر قرآن را همچون:روش تفسیر اجتهادی، ادبی، بلاغی،فلسفی و...توضیح می دهند
روش بیان مطالب از طرف مؤلف محترم به گونه ای است که برای همه کس قابل فهم بوده و افراد مختلف می توانند از آن استفاده نمایند.
وی پس از توضیح و شرح روشهای تفسیری، به تقسیم بندی کتابهای تألیف شده در این زمینه پرداخته و تألیفات شیعه و اهل سنت را به طور مستقل و جداگانه معرفی می نماید.به نظر مؤلف کتابهای تألیف شده در شرح لغات و تفسیر مفردات قرآن خود یک نوع روش تفسیر محسوب می شود و لذا یکی از اقسام روشهای تفسیری را به نام تفسیر لغوی نام نهاده و برخی از تألیفات در این زمینه را معرفی می نماید.

[ویکی فقه] روشهای تفسیر قرآن (کتاب). روشهای تفسیر قرآن تالیف دکتر سید رضا مؤدب کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی، یعنی روشهای تفسیر قرآن نوشته شده است.
مؤلف: مؤلف که از قرآن پژوهان معاصر و در زمینه علوم قرآنی دارای تالیفات متعددی می باشد، در این کتاب، ابتدا تفسیر را تعریف سپس تفسیر را در دوران صحابه و تابعین مورد بررسی قرار داده، آنگاه ارزش تفسیر تابعین را تحلیل و نقش اهل بیت -علیه السّلام -را در تفسیر قرآن روشن می نماید و در پایان روشهای تفسیر قرآن را همچون: روش تفسیر اجتهادی ، ادبی ، بلاغی ، فلسفی و... توضیح می دهند روش بیان مطالب از طرف مؤلف محترم به گونه ای است که برای همه کس قابل فهم بوده و افراد مختلف می توانند از آن استفاده نمایند. وی پس از توضیح و شرح روشهای تفسیری، به تقسیم بندی کتابهای تالیف شده در این زمینه پرداخته و تالیفات شیعه و اهل سنت را به طور مستقل و جداگانه معرفی می نماید. به نظر مؤلف کتابهای تالیف شده در شرح لغات و تفسیر مفردات قرآن خود یک نوع روش تفسیر محسوب می شود و لذا یکی از اقسام روشهای تفسیری را به نام تفسیر لغوی نام نهاده و برخی از تالیفات در این زمینه را معرفی می نماید.
ساختار کتاب
گر چه کتاب از طرف مؤلف محترم فصل بندی نشده است ولی مطالب آن را می توان در یک مقدمه و ۲۴ فصل تقسیم بندی نمود که فهرست موضوعات آن به قرار زیر است:مقدمه: شامل: مفهوم تفسیر ، تفاوت تفسیر با ترجمه ، تفاوت تفسیر با تاویل ، ضرورت تفسیر و اهمیت آن، و آغاز شکل گیری علم تفسیر.فصل اول: تفسیر در دوران صحابه. فصل دوم: ویژگیهای تفسیری دوران صحابه شامل: مصادر تفسیر، بساطت، سلامت تفسیر از جدل، صیانت تفسیر از رای، صیانت تفسیر از اسرائیلیات، عدم تفکیک از حدیث، عدم تدوین تفسیر، و عدم تعمیم تفسیر.فصل سوم: تفسیر در دوران تابعین شامل: تدوین تفسیر، مراحل تدوین تفسیر، و نخستین مدون تفسیر در عصر تابعین.فصل چهارم: مکاتب تفسیری در عصر تابعین شامل: مکتب تفسیری مکه و مفسران آن، مکتب تفسیری مدینه و مفسران آن، و مکتب تفسیری عراق.فصل پنجم: ویژگی های تفسیر در دوره تابعین. فصل ششم: ارزش تفسیر تابعین. فصل هفتم: نقش اهل بیت -علیه السّلام- در تفسیر قرآن. فصل هشتم: تفسیر شیعه شامل: مصادر تفسیری، طبقات تفسیر، علوم مورد نیاز مفسران، آداب تفسیر، و اسلوب های نگارش تفسیر.فصل نهم: روش های تفسیری قرآن. فصل دهم: روش تفسیر به ماثور و اقسام آن شامل: تفسیر قرآن به قرآن ، تفسیر قرآن با روایت ، و تفسیر قرآن با قول صحابی و تابعی.فصل یازدهم: تفاسیر روایی شیعه. فصل دوازدهم: تفاسیر روایی از اهل سنت. از فصل سیزدهم تا پایان به معرفی روشهای تفسیری زیر می پردازد: روش اجتهادی ، ادبی، بلاغی - بیانی ، لغوی ، فقهی ، کلامی ، فلسفی ، عرفانی ، تربیتی ، اجتماعی ، علمی - اجتماعی و جامع
ویژگی ها
۱- در فصل پنجم: پیرامون ویژگی های تفسیر در دوران تابعین سخن گفته و یکی از آنها را ورود اسرائیلیات دانسته، در ادامه پیشگامان در نقل اسرائیلیات را معرفی و در پایان علل ورود اسرائیلیات در تفسیر را بررسی نموده است.۲- در فصل چهارم: مکاتب تفسیری مهم در عصر تابعین را به سه مکتب تفسیری مکه ، مدینه و عراق تقسیم بندی و آنگاه بنیانگذارن هر یک از این مکاتب ها را معرفی می نماید.۳- در فصل دوم: ویژگی های تفسیری دوران صحابه مورد بررسی قرار گرفته است که در آن چند ویژگی از قبیل: مصادر تفسیر، سلامت تفسیر از جدل ، اسرائیلیات، سالم بودن تفسیر از تفسیر به رای و... مورد بررسی قرار گرفته است.۴- در فصل هشتم- پس از شرح تفسیر شیعه و مصادر تفسیری آن، علوم مورد نیاز مفسران و آداب تفسیر قرآن مورد بررسی قرار گرفته است.۵- از ویژگی های مهم این کتاب ارائه چند فهرست در مورد کتابهای تفسیری است که در پایان کتاب به ذکر آنها پرداخته و تفاسیر شیعه و اهل سنت را از چند جهت دسته بندی نموده است: مانند: مؤلف، تاریخ نگارش و گرایش های تفسیری.
نسخه شناسی
...

[ویکی فقه] روش های تفسیر قرآن (ابهام زدایی). روش های تفسیر قرآن: • تفاسیر روایی، کتاب های تفسیر مبتنی بر روایات• تفاسیر قرآن به قرآن، تفاسیر با شیوه تفسیر هر آیه به کمک سایر آیات قرآن• تفاسیر به رأی، کتاب های تفسیر مبتنی بر اجتهاد و اعتقاد مفسر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس