رود ارغنداب

دانشنامه عمومی

رودخانهٔ اَرغَنداب ( اوستایی: Xᵛarənahvaitī/خوَرِه نَوَیتی؛ لاتین: Arachotus/آراخوتوس؛ انگلیسی: Arghandab ) رودخانه ای است که ولایت غزنی منبع گرفته پس از عبور از ولایت قندهار در ولایت هلمند به رود هلمند می پیوندد.
درازای رود ارغنداب حدود ۴۰۰ کیلومتر است. سرچشمه آن از هزاره جات و شمال غرب سنگماشه مرکز جاغوری است و از آن جا، به سمت جنوب غرب جریان دارد و از نزدیکی شهر قندهار عبور می کند و سپس در ۳۰ کیلومتری پایین گرشک به هلمند می ریزد. ارغنداب در پایین دست خود برای آبیاری بسیار استفاده می شود و تحت کنترل سازمان عمران دره هلمند و ارغنداب قرار دارد. این دره مزروعی و پرجمعیت است. با این حال گفته می شود که آب آن تا حدی شورمزه است.
مردمان باستان که پیرامون سه هزار سال پیش برای سکونت به این منطقه رسیدند این رود را به نام رود افسانه ای در داستان های باستان یعنی رود هَرَهُوَتی نامیدند. این نام به مرور به صورت ارغند درآمد و سپس ارغنداب نامیده شد. [ ۲]
برخی نام این رود را مرکب از دو کلمه «ارغند» ( به معنای خشمگین ) و «آب» می دانند که معنی رود خشمگین را می رساند.
سرزمینی که گذرگاه آن است رُخَج نام دارد که این نام نزد تاریخ دانان و گیتاشناسان قدیم یونان آراخوزیا تلفظ می شد. جای تردید است که آیا رود رخج باستان را باید با ارغنداب یکی دانست یا با ریزابه اصلی آن تَرناک که در ۵۰ کیلومتری سمت چپ جنوب غربی قندهار به آن می پیوندد. ترناک که در جنوب قندهار جریان دارد، با طول آن حدود ۳۲۰ کیلومتر، از ارغنداب بسیار کوتاه تر و کم حجم تر است.
این دریا از نشیبی های رشته کوه بابا و از سطح مرتفع ناور منبع گرفته ابتدا به سمت شمال و سپس به استقامت جنوب به حرکت می افتد. آب ارغنداب بیشترین استفاده توسط زمین کشاورزی مجاور میشود و با اعمار بند ارغنداب بازدهی کشاورزی منطقه را زیادتر نموده است. بقیه آب این دریا پس از عبور از شهر قندهار با ترناک رود و رود ارغستان یکجا گردیده و در سی کیلومتری جنوب شهر گرشک و در مجاورت قلعه باستانی بست به هیرمند می ریزد.
عکس رود ارغندابعکس رود ارغندابعکس رود ارغنداب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس