روتاویروس

دانشنامه عمومی

روتاویروس ( نام علمی: Rotavirus ) شایع ترین علت بیماری های اسهالی در میان نوزادان و خردسالان است با این حال بزرگسالان را به ندرت تحت تأثیر قرار می دهد. تقریباً هر کودک در جهان حداقل یک بار قبل از پنج سالگی به روتاویروس مبتلا می شود. سرعت تغییر - تکامل این ویروس پایین و ایمنی بعد از وقوع هر عفونت، فعال و ماندگار است، بنابراین ابتلاهای بعدی شدت کمتری دارند. روتاویروس یک نوع از ویروس های RNA دو رشته ای و راسته ای در خانوادهٔ رئوویروس ها بوده و دارای ژنوم مُقطع ( ۱۱ قطعه ) دو رشته ای و کپسید ایکوسادرال غیر لیپیدی است. نُه گونه از روتاویروس ها وجود دارد که با نام های A, B، C, D، F, G، H, I و J شناخته می شوند. ابتلا به روتاویروس A، شایع ترین نوع این بیماری بوده و علت بیش از ۹۰ درصد عفونت های روتاویروسی در انسان است.
این ویروس از طریق مسیر مدفوعی - دهانی انتقال می یابند، سلول های روده باریک را آلوده کرده، به آن ها آسیب رسانده و گاسترواِنتریت ایجاد می کند ( علیرغم اینکه ارتباطی با آنفلوانزا ندارد، اغلب به آن «آنفلوانزای معده» شناخته می شود ) . با وجود اینکه روتاویروس عامل بستری شدن تقریباً یک سوم از نوزادان و کودکان به دلیل ابتلا به اسهال شدید بوده؛[ ۱] اهمیت پیشگیری و درمان آن در بهداشت عمومیِ جامعه به ویژه در کشورهای در حال توسعه دست کم گرفته شده است. این ویروس علاوه بر تأثیری بر سلامت انسان، توانایی بیماری زایی در سایر حیوانات از جمله دام ها را نیز دارد. روتاویروس در سال ۱۹۷۳ توسط روث بیشاپ و همکارانش به وسیله میکروگراف الکترونی کشف شد.
اِنتریت روتاویروسی معمولاً در دوران کودکی به راحتی قابل کنترل و درمان است، اما در کودکان زیر ۵ سال می تواند وخیم و در مواردی سبب مرگ شود. این ویروس علت مرگ ۱۵۱۷۱۴ نفر بر اثر اسهال ( کم آب شدن بدن ) در سال ۲۰۱۹ بوده است؛[ ۲] در ایالات متحده، قبل از شروع برنامه واکسیناسیون روتاویروس در دهه ۲۰۰۰، عامل حدود ۲٫۷ میلیون مورد گاستروانتریت شدید در کودکان، تقریباً ۶۰۰۰۰ مورد بستری در بیمارستان و حدود ۳۷ مرگ در هر سال بود. [ ۳] پس از معرفی واکسن روتاویروس، نرخ بستری های ناشی از این بیماری در به طور قابل توجهی کاهش یافته است. [ ۴] [ ۵] کمپین های ارتقای بهداشت عمومی برای مبارزه با روتاویروس بر ارائه درمان به کمک نمک آبرسان خوراکی ( ORS ) برای کودکان آلوده و واکسیناسیون برای جلوگیری از این بیماری تمرکز دارد. [ ۶] بروز و شدت عفونت های روتاویروس در کشورهایی که واکسن روتاویروس را به سیاست های معمول ایمن سازی کودکان اضافه کرده اند به طور قابل توجهی کاهش یافته است. [ ۷] [ ۸] [ ۹]
عکس روتاویروسعکس روتاویروسعکس روتاویروسعکس روتاویروسعکس روتاویروسعکس روتاویروس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

روتاویروس (rotavirus)
در پزشکی، گروهی از ویروس ها و عامل عفونت رودۀ کوچک. این گروه ویروس ها از علل شایع ورم معده و روده در کودکان کم سن اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس