رشیدا

فرهنگ اسم ها

اسم: رشیدا (پسر) (فارسی، عربی) (تلفظ: rashida) (فارسی: رَشیدا) (انگلیسی: rashida)
معنی: از خطاطان نامی ایران، رشید ( عربی ) + ا ( فارسی ) نام یکی از استادان خط نستعلیق در قرن یازدهم که خواهرزاده و شاگرد میرعماد بود
برچسب ها: اسم، اسم با ر، اسم پسر، اسم فارسی، اسم عربی

لغت نامه دهخدا

رشیدا. [ رَ ] ( اِخ ) از خطاطان نامی ایران و خواهرزاده میرعماد خوشنویس و خطاط نامی است که در حسن خط از دایی خود نیز فراتر رفته است. رشیدا به هندوستان سفر کرد و در سال 1048 هَ. ق. در کشمیر درگذشت. ( از قاموس الاعلام ترکی ج 3 ). محمد معین گوید: عبدالرشید دیلمی استاد خط نستعلیق ( وفات در آگره 1081 هَ. ق. )... از خوشنویسان دربار شاه عباس اول صفوی بود و پس از قتل میرعماد به هند مهاجرت نمود وملازمت شاه جهان را اختیار کرد و مقرب شاه گردید و به تعلیم خط شاهزاده داراشکوه پرداخت. هنردوستان هند او را «آقا» لقب دادند. از نوشته های وی مقدار زیادی در ایران و هند موجود است. ( از فرهنگ فارسی معین ، بخش اعلام ). معین سپس نمونه ای از خط رشیدا را آورده است. و رجوع به نمونه خطوط خوش کتابخانه سلطنتی ایران ص 133، 144، 249 و 252 و ماده رشیدای قزوینی شود.

فرهنگ فارسی

عبدالرشید دیلمی استاد خط نستعلیق ( ف. آگره ۱٠۸۱ ه. ق. ) خواهر زاده و شاگرد میر عماد بود در اصفهان میزیست . وی از خوشنویسان دربار شاه عباس اول صفوی بود و پس از قتل میرعماد از ایران بهند مهاجرت و ملازمت شاه جهان را اختیار کرد و مقرب شاه گردید و بتعلیم خط شاهزاده دارالشکوه پرداخت . هنر دوستان هند او را (( آقا ) ) لقب دادند.از نوشته های وی مقدار زیادی در ایران و هند موجود است .
از خطاطان نامی ایران و خواهر زاده میر عماد خوشنویس و خطاط نامی است که در حسن خط از دایی خود نیز فراتر رفته است .

دانشنامه آزاد فارسی

رَشیدا (هند ۱۰۸۱ق)
(نام اصلی: عبدالرشید دیلمی) خوشنویس ایرانی. خواهرزاده و شاگرد میرعماد قزوینی بود. در نستعلیق نویسی شهرت داشت. در ایران با نام عبدالرشید و رشیدا و در هندوستان به آقارشید و آقا مشهور بود. پس از قتل میرعماد چندی در اصفهان به سر برد و سرانجام به هندوستان رفت؛ به دربار شاه جهان (حک: ۱۰۳۷ـ۱۰۶۹ق) راه یافت و سپس به کتابداری خاصه سلطنتی رسید. پس از ۲۳ سال خدمت درباری از شغل خود استعفا داد و سال های آخر عمر را در آگره (اکبرآباد) به شغل بیوتاتی گذراند. رشیدا شاگردان بسیاری در ایران و هندوستان داشت؛ شیوۀ خط نویسی اش کاملاً شبیه میرعماد است. آثار خطی او، شامل کتابت و قطعات بسیار، در کتابخانۀ سلطنتی و ملی، مدرسۀ سپهسالار، و مجموعه های خصوصی نگهداری می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس