رسالت صحیفه سجادیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صحیفه سجادیه این صحیفه و مجموعه نورانی که از سوی حضرت حق جل و اعلی بر لسان مبارک زین العابدین امام سجاد (علیه السّلام) نازل شده را با این فهم و درک بشری نمی توان شناخت و به عمق معارف ارزشمند و نورانی آن دست یافت، لیکن با انس و بهره مندی هر چه بیشتر از معارف سرشار از عشق و معرفت و غنای آن می توان به گوشه هائی از عظمت آن دست یافت.
امام سجاد (علیه السّلام) در آن دوران خفقان و اختناق که از سوی حاکمان ظالم اموی ایجاد شده بود آن همام تحت نظر بوده و تمامی رفت و آمد آن حضرت شدیدا تحت کنترل و مراقبت آنها بود و در واقع، تشنگان حقیقت و شیعیان در آن عصر، از محضر امام و ارشادات ایشان، به طور کامل بهره مند نبودند و در واقع نمی گذاشتند که مردم بتوانند از فیض حضور امام استفاده نمایند. لذا در این دوران غم انگیز، امام زین العابدین (علیه السّلام) برترین و استوارترین ابزار برای ابلاغ رسالت امامت خویش را در قالب دعا و نیایش متبلور نمود که در حقیقت بهترین سلاحی بود که در آن عصر خفقان، برنده ترین شمشیر و زیباترین نبرد در برابر سیل هجوم ظلم، تعدی و افکار باطل بود. این شیوه ابلاغ رسالت به قدری در خور عظمت بود که حضرت امام خمینی رحمة الله علیه از آن به عنوان قرآن صاعد یاد نموده و آنرا زبور آل محمد می نامند و می فرمایند: ما مفتخریم که ادعیه حیات بخش که او را قرآن صاعد می خوانند از ائمه معصومین (علیهم السّلام) است.
تبیین رسالت صحیفه سجادیه
برای به دست آوردن رسالت صحیفه سجادیه، توجه به دو مبدا فاعلی و مبدا غایی در این صحیفه نورانی حائز اهمیت است. وقتی که به مبدا فاعلی پیام ها و معارف ارزشمند صحیفه سجادیه توجه می نماییم، در می یابیم که این عبارات غنی، استوار و جامع، نمی تواند از زبان شخصی معمولی ارائه شده باشد. مجموع دعاهای امام سجاد (علیه السّلام) که به نام زیبای صحیفه سجادیه معروف شده است، پس از قرآن مجید و نهج البلاغه، بزرگترین و مهمترین گنجینة گرانبهای حقایق و معارف الهی است، به طوری که از ادوار پیشین از طرف دانشمندان برجستة ما، این صحیفه نورانی به «اخت القران» و «انجیل اهل بیت (علیهم السّلام)» و «زبور آل محمد (علیهم السّلام)» لقب گرفته است. امام سجاد (علیه السّلام) ملقب به القاب بی نظیر از سوی بزرگان شیعه و سایر فرق اسلامی بودند مانند: سید العابدین، سید المتقین، امین، سیدالساجدین، زین الصالحین، زکی و... توجه به زندگانی سرشار از زهد، عبادت و معنویت آن حضرت و نیز توجه به علم متصل به منبع لا یزال الهی و استشمام بوی خوش کلام نبوی در بیانات آن حضرت و عظمت مافوق بشری آن وجود نازنین و آسمانی، ما را به این واقعیت رهنمون می سازد که صحیفه سجادیه دارای پیامی سترگ و رسالتی بس عظیم و غنایی بی بدیل می باشد.
← ارشاد و هدایت امت
الصحیفة السجادیة ترجمه آیتی (کتاب)؛ صحیفة السجادیة؛ انس با صحیفه سجادیه؛ دعاهای صحیفه سجادیه؛ ویژگی های صحیفه سجادیه.

پیشنهاد کاربران

بپرس