راه شیری


مترادف راه شیری: کهکشان، مجره

معنی انگلیسی:
galaxy, milky way

دانشنامه عمومی

راهِ شیری[ الف] [ ۱۹] کهکشانی است که منظومهٔ خورشیدی در آن قرار دارد. این کهکشان در آسمانی صاف و تاریک و به دور از آلودگی نوری، به صورت نوار شیری رنگی در پهنهٔ آسمان دیده می شود. این نوار در واقع از میلیاردها ستاره تشکیل شده است که چشم ( غیرمسلح ) قادر به تفکیک آن ها نیست. به احتمال زیاد راه شیری کهکشانی از نوع مارپیچی است. [ ۲۰] کرهٔ زمین به عنوان عضوی از منظومهٔ شمسی، در یکی از بازوهای مارپیچی آن قرار دارد.
این نام اصطلاح لاتینِ via lactea است که دلیل این نام گذاری، دیده شدنِ نوارهٔ کم رنگی از نورِ تشکیل شده، به وسیلهٔ ستاره های وابسته به کهکشان است که از زمین به این گونه دیده می شود. برخی منابع به طور قاطع گفته اند که عبارتِ راه شیری منحصراً اشاره به نواره نوری دارد که خودِ کهکشان در شب تولید می کند، در حالی که نامِ کهکشانِ راه شیری باید برای اشاره به خودِ کهکشان هم به کار رود. با این حال، معلوم نیست گستردگی این قرار داد چگونه است، و عبارت راه شیری به طور مداوم در هر دو مفهوم استفاده می شود. در ادبیات فارسی با نام راه کاهکشان[ ۲۱] معروف است. چون مانند این است که کاه در پهنای آسمان کشیده شده است.
کهکشان راه شیری، شب ها در آسمانی کاملاً تاریک ( به دور از نور ماه و آلودگی نوری ) به صورت نوار سفید کم رنگی در آسمان دیده می شود. پهنای این نوار تقریباً ۳۰ درجه است. [ ۲۲]
راه شیری کهکشانی مارپیچی میله ای است. شکل کلی کهکشان های مارپیچی را می توان به یک دیسک یا قرص تشبیه کرد. بخش اصلی اجزای تشکیل دهندهٔ کهکشان ( ستاره ها، گاز و غبار ) در قالب بازوهای مارپیچی در سطح تخت این دیسک قرار دارند. ستارگان کمتری نیز به صورت هاله ای اطراف دیسک را دربر گرفته اند. این ساختار مارپیچی تنها در صورتی قابل مشاهده است که بیننده ای در خارج کهکشان از روبه رو به آن نگاه کند. ما به عنوان بیننده ای که از داخل صفحهٔ کهکشان به آن می نگریم، اجزای واقع در صفحهٔ کهکشان را به صورت نوار دایره ای شکل متراکمی از ستارگان، دورتادور خود می بینیم. این همان راه شیری است که شب ها در آسمان می بینیم. اجزای واقع در هالهٔ کهکشان را نیز که تراکم کمتری دارند، به صورت ستارگانی مجزا در سایر قسمت های آسمان مشاهده می کنیم. به این ترتیب، علاوه بر نوار شیری رنگ مورد اشاره، تمام ستارگان دیگری نیز که با چشم غیرمسلح در آسمان می بینیم، متعلق به کهکشان راه شیری هستند[ ۲۳] و این نوار نورانی تنها نشانگر آن دسته از ستارگان راه شیری است که در راستای صفحهٔ کهکشان قرار گرفته اند. بخش هایی از راه کهکشان که تاریک به نظر می رسند، به علت وجود گاز و غبار میان ستاره ای است که مانع از رسیدن نور ستارگان زمینه به چشم ما می شود.
عکس راه شیریعکس راه شیریعکس راه شیریعکس راه شیریعکس راه شیریعکس راه شیری

راه شیری (فیلم ۱۹۳۶). راه شیری ( انگلیسی: The Milky Way ) فیلمی به کارگردانی لئو مک کری با نقش آفرینی هارولد لوید است که در سال ۱۹۳۶ منتشر شد.
• هارولد لوید
آدولف منژو
چارلز لین
آنتونی کوئین
جرج باربیر
هلن مک
ویلیام گارگان
لایونل استندر
مارجری گیتسون
• توماس ای. کارن
هری برنارد
اِدی دان
والاس هاو
• اسکار اسمیت
عکس راه شیری (فیلم ۱۹۳۶)

راه شیری (فیلم ۱۹۴۰). راه شیری ( انگلیسی: The Milky Way ) یک فیلم کوتاه انیمیشن است که در سال ۱۹۴۰ منتشر شد.
عکس راه شیری (فیلم ۱۹۴۰)

راه شیری (فیلم ۱۹۹۹). راه شیری ( به مالایالم: Aakasha Ganga ) و ( به انگلیسی: Milky Way ) فیلمی هندی محصول سال ۱۹۹۹ و به کارگردانی وینایان است. در این فیلم بازیگرانی همچون موکش، دیویا اونی، مایوری، مادوپال، جاگادیش، سوکوماری، کالاباوان مانی، کوچین هانیفا، کالپانا و جاگاتی اسریکومار ایفای نقش کرده اند.
دنباله این فیلم راه شیری ۲ نام دارد.
عکس راه شیری (فیلم ۱۹۹۹)

راه شیری (فیلم ۲۰۰۰). «کهکشان راه شیری» ( بوسنیایی: Mliječni put ) یک فیلم است که در سال ۲۰۰۰ منتشر شد.
عکس راه شیری (فیلم ۲۰۰۰)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس