رابطه نشاط و معنویت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رابطه نشاط و معنویت که در واقع هر کس ممکن است برداشت خاصی از مفهوم «نشاط» داشته باشد و متناسب با آن برای تحصیل و فراهم سازی مقدمات آن تلاش کند، امّا تعریفی که با رویکرد دینی از نشاط سازگاری داشته باشد این است که فرد در زندگی خود احساس رضایت و سعادتمندی داشته و از سلامت روانی برخوردار باشد. و از نظر اسلام و قرآن ، مؤمن شادترین انسان است.
طبق این تعریف، سؤال در واقع برمی گردد به اینکه چه کار کنیم تا در زندگی، احساس رضایت و سعادتمندی داشته و سلامت روانی خود را حفظ کنیم.عمده ترین عواملی که نشاط انسان را در زندگی از وی سلب می کند و باعث اضطراب، افسردگی و انواع اختلالات روانی در فرد می شود افتادن در دام غرایز، احساس پوچی و بی معنایی و درماندگی در برابر حوادث و بحرانهای زندگی است. بنابراین نشاط خود را در زندگی باید در مسایلی جستجو کنیم که بتوانید این عوامل بحران زا را کنترل کند. به اعتقاد بسیاری از روان شناسان مهم ترین عاملی که می تواند عوامل بحران زای زندگی را کنترل کند و زمینه نشاط و احساس عزت نفس را در انسان به وجود آورد چیزی جز مذهب و اعمال و رفتار مذهبی نیست. پس باید برای کسب نشاط بیشتر و مصونیت از اضطراب و افسردگی به سوی دین و مذهب روی آوریم و با یاد خدا و انجام اعمال و رفتار مذهبی به احساس نشاط بیشتر دست یابیم.
اسلام دین شادی و نشاط
چه دستورات فردی و چه دستورات اجتماعی اسلام همگی براساس رضایت، شادی، نشاط و تحرک است. دقت در این احکام، جدا از عنصر رضایت که شادمانی همیشگی را تضمین می کند، نشان دهنده رفتارها و اعمال شادی بخش و نشاط آور است. اعیاد اسلامی مانند عید فطر، عید قربان، عید غدیر، رفتارها و اندیشه های شادمانه زیستن را القاء می کنند. با صحه گذاشتن اسلام بر عید نوروز و تایید و تکمیل آن، نیز تاکید بر رفتارها و لحظه های شادی کردن برای انسان ها است.دستورات اجتماعی اسلام برای خدمت به جامعه و خلق خدا، جدا از فلسفه بندگی و اطاعت، خدا موجب گسترش دوستی ها، محبت ها، و همدلی ها بین انسانها می شود. وقتی انسانها به همدیگر خدمت می کنند، جو محبت و رضایت و شادمانگی در جامعه حاکم می شود و افراد آن جامعه از لحظه لحظه زندگی خود در آن جامعه، لذت می برند.
شادترین انسان
از نظر اسلام و قرآن، مؤمن شادترین انسان است. چون هرگونه از سختی روزگار گلایه و شکوه و ناله نمی کند. دنیا را محل ماندن نمی داند، و یک توقفگاه موقت به حساب می آورد. سختی ها را تحمل می کند و در انتظار وصال پروردگار، لحظه ها را با احساس رضایت و شادمانی سیری می کند. و خداوند تبارک و تعالی نیز به خاطر این رضایت و شادمانگی مؤمن، عاشقانه او را دعوت به بهشت مخصوص خود می کند. و لحظه های شادمانگی را برای او رقم می زند؛ یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه فادخلی فی عبادی و ادخلی جنتی
توصیه هایی برای شاد زیستن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس