ذاتی باب حمل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ذاتی باب حمل (ابهام زدایی). ذاتی باب حمل ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • ذاتی باب حمل (حمل اولی)، از اصطلاحات علم منطق، به معنای حمل حد تام بر محدود• ذاتی باب حمل (مقابل محمول بالضمیمه)، از اصطلاحات علم منطق، به معنای محمول منتزع از ذات موضوع
...

[ویکی فقه] ذاتی باب حمل (حمل اولی). ذاتی باب حمل (حمل اولی)، از اصطلاحات علم منطق بوده و به حمل حد تام بر محدود گفته می شود.
ذاتی باب حمل (حمل اولی)، از اصطلاحات علم منطق بوده و به حمل حد تام بر محدود گفته می شود.اصطلاح ذاتی در منطق، مشترک میان چند معناست. یکی از این معانی مربوط به بحث حمل و انقسام آن به «حمل اوّلی» و «حمل شایع صناعی» است. به حمل اوّلی (حمل حد تام بر محدود) ، حمل ذاتی هم می گویند؛ بنابراین، ذاتی در این معنا صفت برای حمل است، نه محمول.
← ذاتی
۱. ↑ مظفر، محمد رضا، المنطق، ص ۹۷-۱۰۲.
پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی، برگرفته از مقاله «ذاتی باب حمل (حمل اولی)»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۲۸.
...

[ویکی فقه] ذاتی باب حمل (مقابل محمول بالضمیمه). ذاتی باب حمل (مقابل محمول بالضمیمه)، از اصطلاحات علم منطق بوده و به معنای محمول منتزع از ذات موضوع می باشد.
ذاتی باب حمل (مقابل محمول بالضمیمه)، از اصطلاحات علم منطق بوده و محمول منتزع از ذات موضوع می باشد.ذاتی باب حمل (مقابل محمول بالضمیمه) یا ذاتی باب وضع، صفت برای محمولی است که از صمیم ذات و از حاق ذات انتزاع و بر خود ذات حمل می شود.در این حمل به ضم ضمیمه نیازی نیست، بلکه نفس ذات برای انتزاع این محمول و وصف عنوانی و حمل آن بر ذات کافی است و بدین سبب آن را «ذاتی» می گویند؛مانند: «البیاض ابیض» که نفس سفیدی و این ذات و ماهیت کافی است که ما وصف ابیض را انتزاع کنیم و به او نسبت دهیم، و مانند: «الوجود موجود» و «الانسان ممکن». این نوع محمول را، «محمول مِن صمیمه» هم می نامند،اما محمولی که حمل آن بر موضوع، نیازمند ضمیمه است «محمول بالضمیمه» خوانده می شود؛ مانند: الجسم ابیض.

پیشنهاد کاربران

بپرس