دستگاه مایکروویو

دانشنامه عمومی

اجاق میکروویو یا مایکروویو یا تندپز، گونه ای اجاق است که از راه تابش الکترومغناطیسی ریزموج، و به جنبش درآوردن مولکول های آب و دیگر مولکولهای قطبیده، غذا را گرم کرده، سبب می شود که غذا در زمان کوتاهی بپزد.
فرکانس امواج مایکروویو از امواج مرئی کمتر است، پس انرژی کمتری دارند. دلیل گرم شدن مواد غذایی با امواج مایکروویو این است که مولکول های مواد هم مانند بقیه اجسام، فرکانس طبیعی ( فرکانس رزونانس ) دارند. فرکانس طبیعی آن ها، فرکانس ارتعاشات نامنظم ( کاتوره ای ) آن هاست. هنگامی که فرکانس امواج در محدوده فرکانس طبیعی مولکول باشد، می توانند دامنه جنبش مولکول های قطبی را نیز بیشتر کنند و به شدت نوسان مولکول ها اضافه کنند. این نوسان های کوچک، می توانند تبدیل به نوسان های بزرگ تر شوند. در جدول زیر، فرکانس طبیعی چند مولکول دو اتمی آمده است.
این فرکانس ها همگی در محدوده امواج فروسرخ اند. امواج الکترومغناطیس، در واقع از یک جفت موج الکتریکی و مغناطیسی عمود برهم تشکیل شده اند. مولکول آب یک مولکول قطبی است. دلیل قطبی بودنش این است که اتم اکسیژن الکترونگاتیوی بیشتری دارد. یعنی الکترون ها را بیشتر جذب می کند و برای همین، هر مولکول آب، یک قطب مثبت و یک قطب منفی دارد. وقتی یک مولکول قطبی در یک میدان الکتریکی قرار می گیرد، تمایل دارد که در جهت میدان سمت گیری کند. حالا اگر این میدان به صورت موج باشد، دائماً جهت مولکول عوض می شود. فرکانس امواج اجاق مایکروویو، ۲٫۴۵ گیگاهرتز ( ۲٫۴۵×۱۰۹ Hz ) است. این فرکانس به فرکانس طبیعی مولکول های آب نزدیک است. در نتیجه مولکول های آب در اجاق، دائماً در حال تغییر جهت اند. این تغییر جهت باعث شکسته شدن پیوند بین مولکول ها می شود. دست آخر انرژی موج، به انرژی گرمایی تبدیل می شود و بنابراین، آب موجود در غذا گرم، و در نتیجه غذا گرم می شود.
فلزات این امواج را بازمی تابانند؛ بنابراین درون اجاق مایکروویو، امواج دائماً در حال رفت و برگشت هستند و غذا را درون آن گرم می کنند. برای همین، غذاهای آبکی بیشتر گرم می شوند ولی ظروف پلاستیکی و شیشه ای اصلاً گرم نمی شوند ( مگر اینکه بر اثر رسانایی گرمایی، از راه غذا گرم شوند ) .
امواج مایکروویو را وسیله ای به نام مگنترون ( به انگلیسی: magnetron ) تولید می کند.
برای اینکه این امواج به همه جای غذا برسند، ظرف غذا معمولاً بر روی یک پای چرخان می چرخد. در مدل های قدیمی تر هم از یک پروانه فلزی برای پخش کردن امواج استفاده می شد. بدون چرخاندن غذا یا پخش کردن امواج، همه جای غذا گرم نمی شود. امواج درون اجاق مایکروویو، امواج ایستا ( standing wave ) هستند. چون طول موج این امواج حدود ۱۲٫۲۵ سانتی متر است، هر ۶٫۱۲۵ سانتی متر، دامنهٔ امواج تقریباً برابر صفر است ( گره های موج ایستا ) . پس مولکول های مواد غذایی در این نقاط تحت تأثیر امواج قرار نگرفته، گرم نمی شوند. با قرار دادن لایه یکنواختی از پنیر کف اجاق، بدون میز چرخان، می توان این نقاط را دید. در واقع نقاطی که پنیر ذوب نشده، این نقاط هستند. [ ۱]
عکس دستگاه مایکروویوعکس دستگاه مایکروویو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس