دره بولان

دانشنامه عمومی

دره بولان، یک گردنه کوهستانی در کوه های توبا کاکار در ایالت بلوچستان در غرب پاکستان، در ۱۲۰ کیلومتری ( ۷۵ مایلی ) از مرز افغانستان است. این دره یک امتداد ۸۹ کیلومتری از دره رود بولان است که از دهادر در جنوب تا دروازه در نزدیکی کولپور در شمال کشیده شده است و از تعدادی دره های باریک تشکیل شده است. جاده هایی در این دره شهرهای سبی و کویته را به راه آهن وصل می کند.
بازرگانان، مهاجمین و قبایل عشایری از لحاظ استراتژیکی نیز از آن به عنوان دریچه ای به سمت جنوب آسیا استفاده کرده اند. [ ۱] دره بولان یک گذرگاه مهم در مرز بلوچستان است و جیکوب آباد و سیبی را با کویته متصل می کند ، که همواره در تاریخ کارزارهای بریتانیا در افغانستان جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است.
دره بولان در دامنه توبا کاکار، واقع در جنوب رشته کوه های هندوکش واقع شده است. این دره گذرگاهی است که از دامنه مرتفع و پر از رودخانه ها و ژرف درهها عبور می کند. [ ۲] رشته کوه های دره بولان مرز جغرافیایی جنوبی بین صفحه هند و فلات ایران است. نقطه جنوبی دره، نزدیک دهادر، نقطه غربی منطقه سند است؛ و به عنوان یک نقطه استراتژیک مهم بین پاکستان، افغانستان، ایران و دریای عرب شمرده می شود. [ ۳]
دره بولان همتای جنوبی تنگه خیبر است که هر دو در طول تاریخ برای تهاجم به شبه قاره هند مورد استفاده قرار گرفته اند. در سال ۱۷۴۸، پادشاه افغانستان احمد شاه درانی از طریق دره بولان و مسیر سنتی تنگه خیبر به هند حمله کرده و آنرا تصرف کرد. قندهار که پایتخت درانی بود در نزدیکی دره واقع شده بود که به سرزمین های هند دسترسی سریع داشت.
در سال ۱۸۳۷، تهدید حمله احتمالی روسیه به آسیای جنوبی از طریق تنگه خیبر و بولان وجود داشت. انگلستان فرستاده ای به کابل  فرستاد تا پشتیبانی امیر دوست محمد خان   را بدست اورد. در فوریه سال ۱۸۳۹ در جریان جنگ اول - افغان و انگلیس، نیروی زمینی بریتانیا تحت   فرماندهی سرجان کین با ۱۲۰۰۰ سرباز از گذرگاه بولان عبور کرد و وارد قندهار شد، شهری که شاهزادگان افغانستان رهایش کرده بودند. از آنجا او به حمله ادامه داده و غزنی را سرنگون کرد. مسیری که امروزه قطار از آن عبور می کند مقداری در غرب  گذرگاه سیری - بولان است.
عکس دره بولانعکس دره بولان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس