دریای عرب

لغت نامه دهخدا

دریای عرب. [ دَرْ ی ِ ع َ رَ ]( اِخ ) بحرالعرب. بحر احمر. رجوع به بحراحمر ذیل بحرشود. || دریائی واقع در ساحل یمن جنوبی وقسمتی از جنوب عربستان. بحرالعرب. دریای عربستان.
- دریای عربستان ؛ دریای عرب.

فرهنگ فارسی

بحر العرب . بحر احمر

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: دریای عربستان) بخش شمال غربی اقیانوس هند، به وسعت ۳,۸۵۹,۰۰۰ کیلومتر مربع. هند در شرق، ایران و پاکستان در شمال، و شبه جزیرۀ عربستان و سومالی در غرب آن قرار دارند. از طریق خلیج عدن به دریای سرخ و از طریق خلیج عُمان به خلیج فارس راه می یابد. میانگین ژرفای آن ۲,۷۳۰ متر است. مهم ترین رودخانه ای که به آن می ریزد، رود سِند است، که در فلات قاره با کانیون زیردریایی بزرگی ارتباط دارد. این دریا از نظر منابع ماهی غنی است. بادهای موسمی جریان های سطحی آب را به حرکت درمی آورند. یکی از این جریان های هوا تودۀ موسمی نام دارد؛ این توده جریان شمال شرقی است، که در تابستان از سواحل سومالی می وزد و در زمستان، با جریان ضعیف تری، در جهت مخالف به حرکت درمی آید. دریای عرب به دو حوضۀ سومالی و عربی تقسیم می شود، که رشته ارتفاعات زیردریایی کارْلْسْبِرگ آن ها را از یکدیگر جدا می کند. این رشته ارتفاعات منطقۀ زلزله خیز است.

جدول کلمات

یم

پیشنهاد کاربران

بحر
یم
دریای عرب [۳] [۴] یا بحر مکران یا دریای پارس پهنه ای آبی است در شمال شرقی اقیانوس هند، میان شبه جزیره عربستان و هندوستان، در شمال متصل به دریای عمان که به خلیج فارس می پیوندد.
محتویات [نمایش]
حد و مرز [ویرایش]
...
[مشاهده متن کامل]

دریای عرب ( مکران )
حدود دریای عرب ( مکران ) .
امروزه دریای عرب بر اساس تعریف سازمان آبنگاری بین المللی و سازمان بین المللی کشتی نوردی پهنه آبی است که از دریای عمان تا تمام سواحل هند و پاکستان و غرب ایران و تا سواحل جیبوتی درشاخ آفریقا را در بر می گیرد. در قرون هیجده و نوزده دریای عرب به سواحل یمن و جنوب عمان گفته می شد. اما امروزه طول و عرض جغرافیایی و محدوده مرزی آن بر اساس اعلام :[۱] سازمان آبنگاری بین المللی چنین بیان شده است :
[۲]
در غرب. از مرز غربی خلیج عدن و جنوب شبه جزیره عربی تا غرب سواحل ایران و تمام سواحل پاکستان تا سواحل شبه قاره هند و پایین ترین نقطه جنوب آخرین جزیره کشور مالدیو Cape Guardafui ( Ras Asir, 51°16'E ) ].
On the North. خط Ràs al Hadd, نقطه شرقی شبه جزیره عربی ( 22°32'N ) و Ràs Jiyùni ( 61°43'E ) پاکستان.
Addu Atoll ( مالدیو ) , جهت شرقی راس هافونRàs Hafun ( Africa, 10°26'N ) .
On the East. حد غربی دریای لاکادیو خط مستقیمSadashivgad Lt. on West Coast of هند ( شرقی′۰۷°۷۴ شمالی′۴۸°۱۴ ) to Corah Divh ( شرقی′۱۰°۷۲ شمالی′۴۲°۱۳ ) Laccadive and Maldive Addu Atoll ادو اتل در مادیو].
ویژگی های آماری [ویرایش]
پهنای دریا: ۲٬۴۰۰ کیلومتر
ژرفا: ۴۶۵۲ متر
بزرگ ترین روان آب فروریز: رودخانه سند ( مهران )
Names, دریای اریترا+پرشن سی
اختلاف بر سر نام [ویرایش]
دریای عرب در اسناد و مکتوبات عربی و غیر عربی با نامهای بحر فارس - بحر عجم - بحر المحیط العجم - بحراخضر - بحر مکران - دریای اریتره - دریای لکشادو - بحر هندوس - دریای سند - بحر دریا - Sea of Daria ) [۳] ]] - میره اندیکوم - بحر گجرات - دریای رومروم [۴] Sindhu Sagar, [۵] دریای اریتره, [۶] and Sindh Sea. [۷] , Mare Rumrum, [۵] Sinus Guzerat ( Gujerat ) [۶], نامیده شده است. به همین دلیل عده ای از نویسندگان در هند و پاکستان آنرا بحر مکران می نامندو در ایران عده ای آنرا دریای پارس می گویند. در میان جغرافی نویسان اسلامی نام دریای عرب برای اولین بار در دو قرن اخیر ظاهر شده است این نام را ابتدااستعمارگران اروپایی در نقشه ها رایج نمودند. در منابع عربی و اسلامی کلاسیک اعم از سفر و رحله نویسان و مسالک و ممالک نویسان و تاریخ نویسان نامی از بحر عرب نیامده بلکه آنها کل این دریا را بحر فارس نامیده اند. " تا سال 1958 هیج نوشته ، سند و مکتوبی به زبان عربی وجود ندارد که عبارت خلیج عربی را برای خلیج فارس بکار برده باشد اما عکس موضوع صادق است یعنی در مکتوبات عربی بسیار زیادی' دریای عرب' امروزی با نام بحر فارس و بحر محیط العجم و یا بحر مکران یا کرمان نام برده شده است". [۷] از جمله در آثار شخصیت های برجسته زیر دریای عرب امروزی بنامهای بحر فارس و یا نامهایی غیر از دریای عرب بکار رفته است:
ابن خردادبه - قدامة بن جعفر - یعقوبی - ابن فقیه همدانی - ابن رسته، سهراب - علی بن حسین مسعودی - اصطخری - بزرگ بن شهریار - مطهر بن طاهر مقدسی - ابوریحان بیرونی - ابن حوقل - مقدسی - ابن بلخی - شریف ادریسی - محمد بن نجیب بکران - زکریای قزوینی - ابوالفدا - شمس الدین انصاری دمشقی - شهاب الدین نویری - ابن وردی - ابن بطوطه - مصطفی کاتب چلبی قسطنطنی - ابن خلدون - طبری - الماوردی -
استخری، مسعودی، بیرونی، حمدالله مستوفی، یاقوت حموی، حمزه اصفهانی، ناصرخسرو قبادیانی، ابوریحان بیرونی - حافظ ابرو و . . . حافظ ابرو، عبدالله بن لطف بن عبدالرشید مورخ و جغرافیدان مشهور عصر تیموری ( متوفای 833 ق ) صاحب آثاری در تاریخ اسلام و ایران، خاصه دروه تیمور و شاهرخ است. او در کتاب جغرافیای که بویژه در فصول مربوط به ایران و ماوراء النهر پر از اطلاعات مهم تاریخی است و از مهمترین آثار او به شمار می رودکه خود او شاهد وقایع بوده است. ذکر دریاها و خلیج هارا در چند فصل شرح داده است. فصل اول:
خلیج چین
گفتار دوم: " بحر الاخضر و هو بحرالهند". از نظر او بحر اخضر و بحر هند و بحر فارس یک دریا حساب می شوند. ( او این دریا را شرح داده است همان محلی که امروزه دریای عرب نام دارد )
بحر فارس و کرمان
بحر قلزم ( دریای سرخ )
بحر بربر ( مدیترانه )
بحر اوقیانوس ( اقیانوس اطلس یا بحر ظلمات )
یاقوت حموی در معجم البلدان : دریای محیط از طرف شرق به طرف غرب اول دریای چین است و بعد دریای هند که دو دریای بزرگ از آن منشعب می شودمانند دریای فارس که شرق آن تیز و مکران و غرب آن عمان است .
نقشه سال 1718 میلادی اثر کورنلی لو برون. در این نقشه نام دریای عمان به شکل «خلیج هرمز» ثبت شده است. به علاوه نام «دریای عرب» به دریایی در ساحل یمن اطلاق شده و آنچه که امروزه دریای عرب نامیده میشود، به شکل کلی «دریای هند» آمده است.
نقشه ایران در قرن شانزدهم میلادی از آبراهام اورتلیوس که نام دریای فارس و دریای هند در آن دیده میشود
[۸] [۹]
کشورهای کناره [ویرایش]
عمان
ایران
یمن
پاکستان
هندوستان
سریلانکا
سومالی
مالدیو
شهرهای کناره [ویرایش]
بمبئی - هندوستان
کراچی - پاکستان
شناگاه ها [ویرایش]
کرانه های گوآ
ساحل جوهو در بمبئی
منبع [ویرایش]
↑ "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition". International Hydrographic Organization. 1953. http://www. iho - ohi. net/iho_pubs/standard/S - 23/S23_1953. pdf. Retrieved 7 February 2010.
↑ "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition". International Hydrographic Organization. 1953. http://www. iho - ohi. net/iho_pubs/standard/S - 23/S23_1953. pdf. Retrieved 7 February 2010.
↑ Geographica Indica - The Arabian . . .

بپرس