درس های زندگی یونس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یونس (علیه السّلام) از پیامبران بنی اسرائیل است که بعد از حضرت سلیمان ظهور کرد، و بعضی او را از نوادگان حضرت ابراهیم (علیه السّلام) دانسته اند. در زندگی و داستان کوچک حضرت یونس (علیه السّلام) که در قرآن آمده، درس های بزرگ است که در اینجا به پاره ای از آنها اشاره می شود:
باید در امور، به خصوص نفرین برای نابودی افراد، شتابزدگی نکرد، و تا احتمال هدایت وجود دارد، با کمال صبر و مقاومت و وقار، برای هدایت مردم تلاش نمود. پیامبر اسلام (صلّی الله علیه وآله وسلم) بر همین اساس رفتار می کرد، در یکی از موارد، سرسختی و لجاجت مشرکان به جایی رسید که نزدیک بود پیامبر اسلام آنها را نفرین کند. خداوند به او خطاب نموده و فرمود: «فَاصْبِرْ لِحُکْمِ رَبِّکَ وَ لا تَکُنْ کَصاحِبِ الْحُوتِ اِذْ نادی وَ هُوَ مَکْظُومٌ؛ اکنون که چنین است صبر کن و مانند صاحب ماهی (یونس) مباش. که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی گردید. در آن هنگام خدا را خواند در حالی که قلبش پر از اندوه بود.»
راهنمایی های دلسوزانه
در میان اقوامِ گنهکار مشمول عذاب الهی، تنها یک قوم که همان قوم یونس (علیه السّلام) بودند قبل از عذاب ایمان آوردند و نجات یافتند، و این موفقیت به خاطر راهنمایی های یک عالم آگاه و دلسوز اتّفاق افتاد.خداوند در قرآن می فرماید: «چرا در هیچ یک از شهرها و آبادی ها به موقع ایمان نمی آورند تا موجب جلوگیری از عذاب آنها شود، جز قوم یونس (علیه السّلام) که آنها به موقع ایمان آوردند و از عذاب رسوا کننده دنیا نجات یافتند، و تا پایان زندگی شان از مواهب زندگی بهره مند شدند.» اگر دیگران هم چنین باشند مانند آنها نتیجه خوبی خواهند گرفت.
قانون کلی سرنوشت ساز
خداوند در بیان نجات یونس (علیه السّلام) می فرماید: «فَنادی فِی الظُّلُماتِ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ سُبْحانَکَ اِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ؛ فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ؛ یونس (علیه السّلام) در آن ظلمت های متراکم (داخل شکم ماهی) فریاد زد: خداوندا! جز تو معبودی نیست، تو منزّه هستی، و من از ستمکارانم ، ما دعای او را به اجابت رساندیم و او را از آن اندوه نجات دادیم و همینگونه مؤمنان را نجات می دهیم.»از جمله: «وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ؛ و همینگونه مؤمنان را نجات می دهیم.» فهمیده می شود که این یک قانون سرنوشت ساز برای همه مؤمنان است و اختصاصی به یونس (علیه السّلام) ندارد، هر مؤمنی باید دارای این ویژگی ها باشد یعنی:۱. به حقیقت توحید و معبود یکتا توجّه کند.۲. ذات پاک خدا را از هرگونه عیب و نقص منزه بداند.۳. به گناه خود اعتراف و اقرار کند.چرا که مجازات های الهی به دو گونه است: ۱: مجازات استیصال ۲: مجازات تنبیهی، در مجازات تنبیهی قبل از ورود مجازات، اثر مجازات به بنده می رسد، و اگر بنده خود را پاک سازد، نجات پیدا می کند.
توبه و استغفار دائمی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس