دارالاسلام و دارالاکفر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شناساندن و روشن کردن عناوینی چون: (دارالکفر)، (دار الحرب) و بیان حدود و نمونه های آن ها، از جمله بحث های فقهی است که تاکنون به گونه شایسته به آن ها پرداخته نشده است. اگر هم در منبع ها و متنهای فقهی پیشین، بحث هایی در این باره شده، همه ناظر به گذشته جهان اسلام است و در آن خبری از مرزبندی های نوین و دگرگونی های شگرف در مناسبات و ارتباطات بین المللی نیست.
آنچه بیش از هر چیز، این بحث را ضروری می نمایاند، آثار مهم فقهی است که بر عنوان دارالاسلام بار شده، مانند: بایستگی گرفتن روادید برای کافرانی که قصد ورود به دارالاسلام را دارند، امنیت جانی و مالی سفیر کافران در دارالاسلام، آثار ویژه ای که بر بازار دارالاسلام بار می شود، واجب بودن حفظ دارالاسلام بر همه مسلمانان گیتی و… و نیز احکامی که بر عنوان دارالکفر بار می شود، مانند: حکم مهاجرت مسلمانان از دارالکفر به دارالاسلام و اقسام آن، اجرای حدود الهی در دارالکفر و… روشن است این آثار، تنها در صورت روشن کردن و بازشناختن این واژه، موضوعیت پیدا می کند. یافتن پاسخ مناسب برای پرسش های زیر نیز، بیانگر ضرورت این بحث است:۱. چه قاعده و قانونی می توان برای شناخت دارالاسلام و دارالکفر ارائه داد و دیدگاه فقها در این زمینه چیست؟۲. تفاوت دارالکفر و دارالحرب چیست؟۳. چگونه دین اسلام با ادعای نسخ و باطل شدن همه ادیان الهی و غیر الهی و با داشتن این آرمان که باید شریعت خاتم، بر سرتاسر جهان سایه بگستراند و امت یگانه اسلامی به وجود آید، می تواند خود را با مرزبندی های بین المللی و تقسیم های رسمی کشورها، هماهنگ کند و با این بلوک بندی ها کنار آید؟۴. مفهوم دارالاسلام، با توجه به مرزبندی های جدید و به وجود آمدن کشورهای گوناگون اسلامی که هر کدام از قانون ها و آیین های ویژه خود پیروی می کند، چیست و آیا آثار ویژه دارالاسلام، که پیش از این تقسیم بندی بر آن بار می شد، امروزه نیز مطرح است؟۵. اگر در یکی از سرزمین های دارالاسلام، حاکمی عادل ، حکومتی اسلامی، هماهنگ با معیارهای مورد پذیرش شرع، تشکیل دهد، وظیفه مسلمانان دیگر سرزمین های اسلامی در برابر آن دولت چیست؟
محتوای بحث
سخن درباره آمد و شد کافران در سرزمین های اسلامی و نیز رفت و آمد و سکنی گزیدن مسلمانان در شهرهای کفر و مباحثی مانند: مالکیت ، سکونت، عبادت ، معامله ، اشتغال ، ساختن و تعمیر کردن معابد، چگونگی ساختن خانه ها و مکان ها، آمد و شد در مکان های مقدس مسلمانان، حدود آزادی آنان در برگزاری مراسم دینی، غسل و دفن آنان و دیگر امور مربوط به کافران در دارالاسلام و مسائل فراوان مربوط به مسلمانان در دار الکفر و… مجالی دیگر می طلبد. آنچه در این مقال بیش تر مورد توجه قرار خواهد گرفت، عبارت است از شناساندن و روشن کردن واژه های: و (دارالکفر) و بررسی آثار فقهی و احکام بین المللی ویژه این دو، آن هم احکامی که بیش تر با حکومت های اسلامی و دولت های غیر مسلمان ارتباط دارد، یعنی مسائل (بین الدول) مانند گذرنامه و روادید کافران برای ورود به دارالاسلام، پناهندگی آنان به دارالاسلام و…. در این نوشتار، نخست دیدگاه های گوناگونی که در تعریف دار الاسلام و دار الکفر ارائه شده، گردآوری و مورد بررسی قرار می گیرند و در پی آن، دیدگاه برگزیده، روشن و ارائه و عناوینی مانند: (دار الحرب) و (دار البغی)، شرح می شوند:
دارالاسلام و آرمان حکومت جهانی اسلام
بی گمان، آنچه درباره تقسیم جهان به دارالاسلام و دارالکفر و احکام و آثار ویژه آن دو و نیز مسائل مرزها مطرح شده است و می شود، همه، بحث درباره وضعیتی است که بر جهان بشری حاکم شده است، بی آن که مطلوب نظر اسلام باشد؛ چرا که با توجه به اصل خاتمیت و ویژگی همگانی بودن اسلام، آرمان نهایی اسلام، حاکمیت دین و شریعت حق بر جامعه بشری و تشکیل امت واحد در جامعه انسانی است و این آرمان، آن گاه تحقق می یابد که نه تنها مرزهای ساختگی و سیاسی از میان ملت های مسلمان برداشته شود، بلکه همه خانواده بشری، با پذیرفتن دینی یگانه و تسلیم در برابر آیین توحید ، کشور و امتی یگانه تشکیل دهند.
← آیات بیانگر آرمان حکومت جهانی اسلام
...

پیشنهاد کاربران

بپرس