خوشه پروین

دانشنامه عمومی

خوشهٔ پَروین ( به انگلیسی: Pleiades ) ، یا ثریا ( ام۴۵ ) نام خوشه ای در صورت فلکی گاو که به «هفت خواهران» هم مشهور است. در لیست مسیه ام۴۵ نام گذاری شده است. طبق شبیه سازی های همچون مابقی خوشه های ستاره ای طی ۲۵۰میلیون سال آینده ستاره های آن در فضا پراکنده خواهند شد. در فارسی واژه «ثریا» گاه مجازاً به معنای همه آسمان به کار رفته است.
خوشۀ پروین با نام عربی آن، ثریا، هم در فارسی نام برده شده است. در گذشته به آن هفت خواهر هم می گفتند[ ۳] چرا که به طور معمول فقط هفت ستاره از بیش از دویست ستاره شناخته شدۀ آن، با چشم غیر مسلح قابل دیدن هستند[ ۴] و هم چنین صورت فلکی خرس بزرگ یا «دب اکبر» که در برابر آن قرار می گیرد به هفت برادر معروف بوده است.
نشان افتخاری نیز در برخی کشورهای جهان به همین نام وجود دارد که در ایران نشان هفت پیکر نامیده می شود.
شانه های گاو را خوشه پروین تشکیل می دهد. پیکر آسمانی گاو به خاطر این خوشهٔ زیبا، جلوهٔ خاصی دارد. خوشهٔ پروین، شبیه به دب اصغر ولی کوچک تر و فشرده تر از آن است که هفت ستاره در آن به وضوح دیده می شود. بر طبق اساطیر یونان، خوشهٔ پروین، ( هفت دختران ) دختران اطلس نیرومند بودند که اوریون ( صورت فلکی جبار یا شکارچی ) به دنبالشان بود و برای نجات از دست وی، به صورت هفت کبوتر درآمدند.
در افسانه ای چند هزار ساله در آمریکای شمالی، گفته می شود که هفت دختر، نیمه های شب از میان خیمه هایشان با قراری پنهانی خارج شدند و به میان دشت رفتند. آن ها علاقه زیادی به رقص داشتند. آتشی افروختند و شروع به رقص کردند. گروهی خرس به آن ها حمله ور شدند و آن ها گریختند و چون خرس ها هر لحظه به آن ها نزدیک تر می شدند، بر بالای سنگی رفتند، و از خدای سنگ خواستند که آن ها را نجات دهد. خدای سنگ صدای آن ها را شنید و آن ها را به بالا کشید و هفت خواهر ( هفت دختر ) را در آسمان جای داد. آن سنگ به همان شکل به زمین مجدداً به زمین بازگشت و در آمریکای شمالی خوشه پروین ( هفت دختر ) در زمان خاصی از سال و هرساله بر بالای همان سنگ دیده می شود.
در افسانه ای مشابه و چند هزار ساله در روم، نیز گفته شده است که هفت دختر در جنگل تنها مانده و در حال رقص بودند که یک شکارچی هوس باز از میان جنگل می گذشت. شکارچی دختران را دید و به آن ها قصد و نظر پیدا کرد. دخترها از دست او گریختند و در حال فرار از خدای خود کمک می خواستند، و خدایشان آن ها را همچون پرنده کرد و توانستند به آسمان بروند؛ و شکارچی هم با فاصله از آن ها به آسمان رفت. دقت شود که صورت فلکی شکارچی در آسمان دایم در تعقیب خوشه پروین ( هفت دختر ) دیده می شود.
عکس خوشه پروینعکس خوشه پروینعکس خوشه پروین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

اقبالی مث خوشه پروین داشتن ینی چ
اقبال کسی همانند خوشه پروین بودن
ثریا
Pleiades به زبان انگلیسی ( بصورت جمع ) با تلفط پلایدِس و Plejad به زبان آلمانی بصورت مفرد با تلفظ پلِیاد از دو کلمه فارسی ساخته شده اند؛ یکی پله و دیگری یاد به معنای خاطره. Thurayya با تلفظ تهوریا معادل
...
[مشاهده متن کامل]
همان واژه ثریا به زبان عربی می باشد. هندوان باستان این هفت ستاره را " هفت ریشو " لقب داده اند. ریشو همان ریشدار به زبان فارسی می باشد. یونانیان برای نامگذاری آن هفت ستاره از دولقب استفاده کرده اند؛ یکی هفت دختر و دیگری هفت خواهر. در اوستا بهمراه اهورا مزدا به امشاسپندان لقب یافته اند. شاید میترائیان اولین قومی بوده باشند که لقب " پله یاد " را به آنها داده اند. بعضی اقوام باستان معتقد بوده اند که ریشه انسان در آن هفت ستاره می باشد. به این معنا که انسان قبل از پیدایش روی کره زمین در آن ستارگان می زیسته است. به احتمال قوی و قریب به یقین میترائیان بینش هستی شناسی خودرا یعنی اعتقاد به هفت سامان یا نظم کیهانی و هفت حیات انسانی را در ارتباط با آن هفت ستاره بنیان نهاده اند . ایده هفت آسمان و زمین و هفت عالم و هفت پیکر و هفت اورنگ و هفت خان رستم هم شاید ریشه خودرا در همان تصویر آسمانی داشته باشد. دُب اکبر و اصغر هم هرکدام دارای هفت ستاره می باشند. بر اساس تفسیر نظریه علمی مه بانگ هفت نظم یا سامان کیهانی و حیات های هفتگانه انسانی و هفت ( آسمان و زمین ) و هفت عالم و هفت وادی و هفت شهر عشق عارفان فارسی زبان پشت سر هم از طریق چرخه فراوان وقوع مه بانگ های هفتگانه بر اثر نوسانات باز و بسته شدن یا انبساط و انقباض محتوای کیهان به ظهور می رسند و از قوه به فعلیت در می آیند و عمر خودرا سپری می نمایند و آنهم هرکدام با درجات مختلف تکاملی بین دو سر حد؛ یکی نهایت نقصان و دیگری نهایت کمال نسبی و خود این دو سرحد در طول سفر بینهایت همیشه محصور و محدود اند بین نظام های احسن آفرینش متولی و بیشمار.

خوشه ی پروین یعنی عقد ثریا ( شش ستاره که مانند خوشه ی انگور کنار هم قرار دارند ودر آسمان دیده میشوند )

بپرس