خشکه چین

واژه نامه بختیاریکا

هشکلو؛ هشکه ورار

دانشنامه عمومی

خشکه چین به روی هم یا کنارهم چیدن سنگ ها یا عناصر ساختمانی به شکل منظم و بدون استفاده از ملات گفته می شود. انواع خشکه چین عبارتند از:
• دیوارچینی
• قلوه کاری
• سنگ چسبانی با اتصالات خشک
• برای حصار کشی ها بدون ملات
• عرض دیوار نباید کمتر از ۶۰ سانتی متر باشد
• دیوارها کوتاه
• فقط تحمل وزن خود را دارد و نمی توان بر این دیوارها نیرو وارد کرد
نوعی از این دیوار به نام دیوار دو پشته است و با قرار دادن دو ردیف سنگ در امتداد مرز دیواری ساخته می شود. سنگ های پی به وضع مطلوب در زمین نصب می گردند به نحوی که پایداری ایستش در خاک را دارا باشد. ردیف ها از سنگ های بزرگ مسطح تشکیل شده است، هرچه دیوار بالا می رود سایز دیوار کاهش می یابد. سنگ های کوچکتر ممکن است به عنوان پرکُنَک یا گوه در محل های سنگ کاری که در آن سنگ به شکل طبیعی گرد است، استفاده شود. این سنگ در ابعاد بزرگ برای ساخت بنا های سنگی روستایی استفاده می شود. کروی بودن آن باعث می شود که فاقد اتصالات خوب و درگیر با هم باشند. ضخامت دیوار ۵۰ س کمتر نباشد. غیر باربر بودن دیوار بند کشی در این دیوارها در سطحی وسیع است تا برجستگی سنگ ها کمتر مشخص شود.
سنگ ها یا به وسیلهٔ ملات های مختلف به هم متصل می شوند، یا توسط بستهای فلزی یا با تراش خاصی که به سنگ می دهند در آن ها حالت توخالی و توپری ایجاد کرده و آن ها را کنار هم می چینند؛ مثلاً در بناهای تخت جمشیداز دو سنگی که قراربود درکنار هم قرارگیرند دو ذوزنقه بیرون می آوردند و در وسط قسمت خالی شده، بست فلزی کارگذاشته و اطرافش را سرب می ریختند؛ که به این نوع بست دم چلچله ای می گفتند. در غرب به جفت کردن سنگ ها بدون ملات و با استفاده از بست در کنار یکدیگر، استروتومی می گویند. این شیوه در معابد یونانی اجرا شده است.
سنگ خشک روش ساخت و سازی است که در آن سازه ها از سنگ های بدون ملات و ساروج به هم پیوند خورده اند. سازه های سنگ خشک به دلیل روش ساخت و ساز منحصر به فرد خود با مشخصه ای از یک نمای تحمل بار از سنگ هایی که با دقت انتخاب گردیده اند، دارای استقامت می باشند. تکنولوژی سنگ خشک بهترین روش در زمینه ساخت و ساز دیوار شناخته شده است اما آثار هنری خشک سنگ ها در ساختمان ها، پل ها و سازه های دیگر نیز وجود دارد. دیوار سنگی خشک همچنین به عنوان یک دایک ( سد ) ، چینه ی سنگی، پرچین سنگ خشک، حصار صخره ای یا حصار سنگی، یک دیوار ساخته شده از سنگ و بدون اینکه ملاتی آن هارا به هم پیوند داده باشد شناخته شده است. همان طور که در هر ساخت و ساز سنگ خشک، فراگشتی ساختاری از نیروهای همفشاری و هم چفتی از سنگ ناشی می شود. چنین دیوارهایی به طور سنتی در ساخت و ساز ساختمان به عنوان مرزهای کشتزارها، دیوار باغ یا دیوار حیاط کلیسا و در دامنه های شیب دار در جهت دیوارهای حایل برای تراس بندی و کرت بندی مورد استفاده بوده است.
عکس خشکه چینعکس خشکه چینعکس خشکه چینعکس خشکه چینعکس خشکه چینعکس خشکه چین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

نحوه بنای برخی از دیوارها و پایه ها که به کمک سنگ لاشه و بدون ملاط صورت می پذیرد. � در بسیاری از کارهای باستانی ایران از خشکه چین استفاده شده است

بپرس