خاندان کلالی

دانشنامه عمومی

خاندان سادات کلالی از جمله خاندان های قدیمی و معروف در ناحیهٔ شرقی ایران و خراسان بزرگ می باشند که نسب آن ها به مستقیماً به جعفر صادق ( امام ششم شیعیان دوازده امامی، امام پنجم شیعیان اسماعیلی و مؤسس و رئیس مذهب تشیع ) ، و سپس به حسین بن علی ( امام سوم و پدر سلسلهٔ امامان شیعه دوازده امامی از سجاد تا حجت بن الحسن و سلسلة امامان اسماعیلیه و فرزند علی بن ابیطالب و فاطمه زهرا، دخت محمد ) می رسد.
براساس لغت نامه دهخدا، کلال در لغت به معنای کوزه گر و کاسه ساز است. [ ۱]
ناصر خسرو
امیر خسرو دهلوی
خاندان کلالی در اواخر قرن ١٢ میلادی در شهر وابکنت ساکن شدند.
خاندان کلالی در ابتدا به فعالیت های سفالگری اشتغال داشتند.
امروزه اعضای خاندان کلالی در کشورهای ایران ، ترکیه ، ازبکستان ، تاجیکستان ، افغانستان ، پاکستان و هند ساکن هستند.
• امیر کلال
خواجه شمس الدین امیر کلال، ( خواجه چهاردهم طریقت نقشبندیه ) که در روستای سوخار در نزدیکی بخارا متولد شد. نام پدرش سیف الدین حمزه بود که دانشمندی صوفی و رئیس ایل کلال بود. به سیف الدین حمزه به دلیل ریاستش بر ایل کلال، امیر کلال می گفتند. پس از مرگ پدر، سید امیر کلال به ریاست ایل کلال رسید. او نخستین فردی در خاندان بود که نام و سمتش یکسان شده بود. سید امیر کلال پیش از ریاست بر ایل، رئیس مدرسه علمیه شهر بود و شاگردان بسیار داشت. از این جهت آوازه خواجه سیدامیر کلال حتی پیش از انتصاب به ریاست ایل در آسیای میانه پیچیده بود و فردی شناخته شده بود.
پدربزرگ سیدامیرکلال ( پدر سیف الدین حمزه ) ، همنام نوه اش بود و شمس الدین نام داشت. ایشان مرشد معنوی ایل بَرلاس و استاد معنوی امیرتراغای ( پدر امیرتیمور و مؤسس حکومت تیموریان و جد گورکانیان هند ) بود.
شمس الدین ( پدربزرگ سیدامیر کلال ) که مرشدی معنوی بود در کنار وظایف معنوی و فکری به حرفه کوزه گری هم اشتغال داشت[ ۲]
خواجه سیدامیر کلال شاگردان زیادی داشت. از مهم ترین شاگردان وی می توان به دو عارف بزرگ و نامی اشاره کرد: یکی شیخ محمّد بهاءالدین شاه نقشبند ( بهاءالدین محمد نقشبند بخاری ) و دیگری مولانا شیخ عارف دیگ گرانی که هر دو از عارفان بزرگ روزگار و بلندپایگان علمای طریقت تصوف به شمار می روند.
سومین شاگرد مهم خواجه سیدامیر کلال، تیمور گورکانی بود که نخستین امیر گورکانی ( تیموری ) و پایه گذار این دودمان بود که در بیش تر سرزمین های آسیای مرکزی و غربی فرمان راند. امپراتوری تیموری یا امپراتوری گورکانی دودمانی ترک تبار با فرهنگی ایرانی بود. به این ترتیب همانطور که پدر تیمور شاگرد پدربزرگ سیدامیر کلال بود، خود تیمور نیز مرید و شاگرد سیدامیر کلال شد.
عکس خاندان کلالیعکس خاندان کلالیعکس خاندان کلالیعکس خاندان کلالیعکس خاندان کلالیعکس خاندان کلالی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس