خاندان رشیدیان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حبیب الله رشیدیان به همراه فرزندانش به نام های اسدالله، سیف الله و قدرت الله رشیدیان از آغاز جوانی با انگلیسی ها مرتبط بودند و برای حفظ منافع دولت بریتانیا و ایالات متحده در به قدرت رسیدن و برآورده کردن اهداف پهلوی اول و دوم از هیچ کوششی مضایقه نمی کردند.
نام خانواده رشیدیان در سه مقطع تاریخ معاصر ایران برجسته است:آخرین سال های پر آشوب سلطنت احمدشاه قاجار که با کودتای ۱۲۹۹ش. به صعود رضاخان به قدرت و سرانجام تاسیس سلطنت پهلوی انجامید؛سال های پس از شهریور ۱۳۲۰ه. ق. که اینتلیجنس سرویس به تجدید سازمان شبکه جاسوسی و تبلیغی و توطئه گر خود در ایران دست زد؛و بالاخره در دوران ۲۵ ساله پس از کودتا نقش این خاندان را پی می گیریم.
حبیب الله رشیدیان و کودتای ۱۲۹۹
نخستین چهره سرشناس این خانواده حبیب الله رشیدیان است که در سال های پیش از کودتا در سفارت انگلیس شغل کوچکی داشت و غالبا واسطه و معرف اشخاص به اعضای سفارتخانه بود، البته رشیدیان یک مستخدم ساده تلقی نمی شد، در کشوری که رجال سیاسی آن نوکری سفارت انگلیس را تنها راه ترقی مطمئن خود می دانستند، درشکه چی سفارت انگلیس از موقعیتی شامخ برخوردار بود و طبعا مقامات سیاسی و اطلاعاتی نیز به این مستخدم ایرانی اعتماد داشته و برای عملیات جاسوسی و ارتباط با عوامل بومی خود از او بهره می جستند.وقتی سیدضیاء طباطبایی با سفارت انگلیس ارتباط برقرار کرد، پیغام های بین سید و سفارت به وسیله حبیب الله رشیدیان رد و بدل می شد و در جریان کودتای ۱۲۹۹ه. ق. و حکومت سه ماهه سیدضیاالدین، رضاخان هم به نقش رابط او بین سفارت و سرسپردگان انگلیس پی برد. ارتباط نورمن وزیر مختار جدید انگلیس پس از سرپرستی کاکس با سیدضیاء از طریق رشیدیان تامین می شده است. وقتی رضاخان نخست وزیر شد، دستور داد تا حبیب الله را زیر نظر بگیرند و این کنترل ادامه داشت، تا آنکه رضاخان به سلطنت رسید و دستور داد، حبیب الله را زندانی کنند. سفارت انگلیس رسما برای آزادی حبیب الله رشیدیان اقدام کرد، اما فایده ای در برنداشت و زندانی شدن حبیب الله تا پایان سلطنت رضاخان طول کشید. حبیب الله رشیدیان بعد از شهریور ۱۳۲۰ش. با احترام از زندان آزاد شد و هنگامی که سیدضیاء با برنامه های خاصی به ایران بازگشت و حزب اراده ملی را تشکیل داد، حبیب الله رشیدیان مشاور مخصوص او گردید و پسرانش قبل از سیدضیاء ثروت های کلان، اندوختند و به مهره های مهم اقتصادی و سیاسی کشور مبدل گردیدند.
روابط رشیدیان ها و انگلیس
تکیه گاه اصلی عملیات خرابکارانه انگلیس را برادران رشیدیان تشکیل می دادند. وودهاوس (دیپلمات انگلیسی) قبل از ترک تهران به تحکیم «شبکه ام آی ۶» پرداخت و ترتیبی داد که تعدادی از اتباع بریتانیایی مقیم تهران به عملیات پنهانی به اتفاق برادران رشیدیان ادامه دهند و یک فرستنده رادیویی مجهز نیز به رشیدیان ها داد، تا ارتباط خویش را با «ام آی ۶» از طریق قبرس حفظ کنند. انگلیسی ها با شدت به تهدیدات خود علیه مصدق افزودند و اپوزیسیون ضد مصدق، به تحریک زاهدی و رشیدیان در مجلس شکل گرفت.
غرب و کودتای ۲۸ مرداد
...

پیشنهاد کاربران

بپرس