خاندان بریدی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بریدی، خاندان، خاندان ایرانیِ ضمان دار اهواز (خوزستان) در قرن چهارم است.
نام این خاندان برگرفته از شغل پدر آنان، ابوعبدالله حسن بن عبدالله بریدی، است که صاحب برید بصره بوده است. برخی این خاندان را یزیدی می دانند، اما ابن اثیر، به پیروی از ابن ماکولا، بریدی را درست تر دانسته است.
ضمان داری اهواز
بریدی ها از روستایی نزدیک هرمزان بودند. آنان ضمان داری اهواز (خوزستان) را بر عهده داشتند. هنگام وزارت علی بن عیسی، وزیر خلیفه مقتدر (۲۹۵ـ۳۲۰) مسئولیت بریدی ها ناچیز بود.در ۳۱۵، ابوعبدالله، رئیس این خاندان، عهده دار املاک خاصه در اهواز و رامهرمز بود، و برادرش، ابویوسف، استیفای مالیات سُرَق (یکی از روستاهای اهواز) را برعهده داشت. چون ابن مُقلَه در ۳۱۶ به یاری دوست خود، ابوعبدالله بریدی، به وزارت رسید با دریافت بیست هزار دینار امور تمام اهواز، جز شوش و جندیشاپور، را برعهده ابوعبدالله بریدی، فراتیه را بر عهده ابوالحسین بریدی، و املاک خاصه را بر عهده ابویوسف بریدی نهاد.
زندانی شدن برادران بریدی
ابوعبدالله بریدی به دستور ابن مقله به شوشتر رفت تا ابن ابی سلاسل حاکم آن جا را دستگیر کند، او دستور را اجرا کرد، اما از فرستادن اموال ضبط شده آن منطقه، نزد ابن مقله خودداری نمود. در ۳۱۸، با برکناری ابن مقله از وزارت، مقتدر در نامه ای به احمد بن نصر قَشوری، دستور داد که برادران بریدی را دستگیر کند، و آزادی آنان را مشروط به فرمان خود کرد.پس از مدتی بریدی ها با جعل نامه ای به امضای وزیر، قصد رهایی داشتند، اما این کار مؤثر نیفتاد و بعدها به امر خلیفه، به بغداد فرستاده شدند.در آغاز ۳۲۰، ابویوسف بریدی عهده دار بصره و توابع آن شد. در همین سال، پس از آغاز خلافت قاهر (۳۲۰ـ۳۲۲) وزیر او، علی بن مقله، گماشتگان مقتدر را عزل کرد که در آن میان بریدی ها نیز عزل و زندانی شدند و اموال شان مصادره گردید. چندی بعد، ابوعبدالله بریدی آزاد شد و سال بعد با پرداخت پنجاه هزار دینار، ایالت اهواز (خوزستان) را به دست آورد و برادرانش به مشاغل سابق خود بازگشتند.
افزایش قدرت بریدی ها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس