حیات یحیی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] این کتاب که به فارسی نوشته شده است و درباره سرچشمه های انقلاب سیاسی در ایران، رویداد گرانی قند و پیدایی فتنه در مسجد شاه تهران، سلطنت محمدعلی شاه قاجار، عزل میرزا نصر الله خان مشیر الدوله، تحصن شیخ نوری در آرامگاه حضرت عبدالعظیم، رویدادهای پس از کشته شدن امیر السلطان، مطالبه متمم قانون اساسی، حوادث میدان توپ خانه، مجازات اشرار، تحصن در بهارستان، جنگ و غارت و بدبختی در ایران آن روزگار، قتل جهان گیر خان و قاضی قزوینی در باغ شاه، تعرض به شاه و قتل دو آزادی خواه، گزارش می دهد، در بر دارنده مشهودات روزانه حاج یحیی دولت آبادی، از اعضای کوشای حوزه مرکزی انقلاب مشروطیت است.
نثر این کتاب چهار جلدی، ساده و روان و به نثر سرگذشت نامه ها نزدیک است. بی پردگی نوشتار این اثر و آشکار بودن درون مایه اش نیز بر اهمیت آن می افزاید. جلد یکم آن 45 فصل و جلد دومش چهل فصل، جلد سوم آن، 39 فصل و جلد پایانی اش 42 فصل دارد.
جلد یکم از این کتاب چهار جلدی که به فارسی نوشته شده است، شرح روزگار جوانی و دوران علم آموزی نویسنده را در بر دارد و جلدهای دوم تا چهارم آن، به تاریخ معاصر ایران و پیدایی فرهنگ تازه در این کشور می پردازند. بخش نخست این اثر، از روزگار جوانی و دوران تحصیل نویسنده گزارش می دهد.
وی که فرزند مرحوم حاج میرزا هادی از روحانیون برجسته و دانشمند اصفهان بود، در 1241 خورشیدی در این شهر زاده شد و فقه و اصول و ادبیات فارسی و عربی را در همان جا فرا گرفت و زبان خارجی را آموخت و شاید به دلیل فراگیری همین زبان، توانست به مطبوعات و کتاب های خارجی بپیوندد و نگرشی تازه تر درباره فرهنگ و ایجاد دموکراسی بیابد.
وی عمرش را در خدمت به ملت و مملکت گذراند و حیات خود را در راه نشر معارف و روشن ساختن افکار عمومی و دفاع از منافع وطن و مبارزه با بیگانگان و بیگانه پرستان سپری کرد. او به دلیل وجود زمینه های فراهم تر، به تهران رفت و در آنجا مدرسه سادات را بنیاد نهاد و تا پایان عمرش بیشتر در آنجا روزگار می گذراند و آموزگاران را به وظیفه مهمشان متوجه می ساخت و در این باره آموزش می داد. وی هم چنین می خواست آن مدرسه را برای کودکان بی بضاعت، به مرکز آموزشی شبانه روزی بدل کند. او در نهضت مشروطه به آزادی خواهان نزدیک بود و با کارها و نوشته هایش آنان را همراهی می کرد.

[ویکی فقه] حیات یحیی (کتاب). این کتاب که به فارسی نوشته شده است و در باره سرچشمه های انقلاب سیاسی در ایران، رویداد گرانی قند و پیدایی فتنه در مسجد شاه تهران، سلطنت محمدعلی شاه قاجار، عزل میرزا نصر الله خان مشیر الدوله، تحصن شیخ نوری در آرامگاه حضرت عبد العظیم ، رویدادهای پس از کشته شدن امیر السلطان، مطالبه متمم قانون اساسی، حوادث میدان توپ خانه، مجازات اشرار، تحصن در بهارستان ، جنگ و غارت و بدبختی در ایران آن روزگار، قتل جهان گیر خان و قاضی قزوینی در باغ شاه، تعرض به شاه و قتل دو آزادی خواه، گزارش می دهد، در بر دارنده مشهودات روزانه حاج یحیی دولت آبادی، از اعضای کوشای حوزه مرکزی انقلاب مشروطیت است.
نثر این کتاب چهار جلدی، ساده و روان و به نثر سرگذشت نامه ها نزدیک است. بی پردگی نوشتار این اثر و آشکار بودن درون مایه اش نیز بر اهمیت آن می افزاید. جلد یکم آن ۴۵ فصل و جلد دومش چهل فصل، جلد سوم آن، ۳۹ فصل و جلد پایانی اش ۴۲ فصل دارد.
گزارش محتوا
حیات یحیی که آن را از سندهای مهم در باره انقلاب مشروطه ایران خوانده اند، تا ۲۵ سال در فهرست کتاب های «ممنوع الانتشار» بود، اما پس از آن، چاپ و به پژوهش گران تاریخ معاصر ایران عرضه شد. این کتاب از هر پانوشتی تهی است و تنها نمایه ای از کسان در پایان هر یک از جلدهایش آمده است.
منبع
...

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: تاریخ معاصر) کتابی به فارسی، در تاریخ سیاسی معاصر ایران، به ویژه انقلاب مشروطیت، تألیف میرزا یحیی دولت آبادی. کتاب دربردارندۀ شرح زندگی مؤلف (خاطرات، تحصیلات و سفرها)، شرح حال برخی از رجال مهم ایران، رویدادهای مهم سیاسی ایران، مصر، ترکیه (عثمانی)، اروپا و ایجاد مؤسسات جدید مدنی در ایران از نیمۀ حکومت ناصرالدین شاه قاجار تا به سلطنت رسیدن رضاشاه در آبان ۱۳۰۴ش است. این کتاب که از منابع مهم تاریخ معاصر، به ویژه انقلاب مشروطیت، است، نخست در چهار جلد به چاپ رسید (تهران، ۱۳۲۸ـ ۱۳۳۶ش) و پس از آن بارها تجدید چاپ شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس