حکم شتر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم شتر (قرآن). شتر پستانداری عظیم الجثّه از گروه نشخوارکنندگان است که بر اساس آیات قرآن کریم، از احکام خاصی برخوردار شده است.
تحریم گوشت شتر بر ظالمان یهود، در مقطعی از زمان:• «فبظـلم من الذین هادوا حرمنا علیهم طیبـت احلت لهم.. آری؛ به سزای (این همه) ظلمی که از یهودان سر زد، چیزهای پاکیزه ای را که برای آنها حلال شده بود (مانند شیر و گوشت شتر، و صید ماهی، و چربی حیوان) بر آنها حرام نمودیم؛ و نیز به سزای بازداشتن آنها بسیاری از مردم را از راه خدا؛»مقصود از طیباتی که بر یهود حرام شد، چیزی است که در آیه «و علی الذین هادوا حرمنا کل ذی ظفر» آمده و بنا بر قولی «ذی ظفر» شامل شتر و... می شود.
حلیت گوشت شتر
حلیت گوشت شتر در اسلام:• «... احلت لکم بهیمة الانعـم.. ای کسانی که ایمان آورده اید، به پیمان ها و قراردادهای خود (پیمان هایتان با خود مانند نذر و عهد و قسم و با مردم مانند عقود و قراردادهای دیگر، و با خداوند مانند التزام به احکام دین که از آن جمله التزام به حلّیّت و حرمت برخی از اشیاء است) وفا کنید.» «بهیمة الانعام» به شتر، گاو و گوسفند تفسیر گردیده است.
اقسام شتر در جاهلیت
بحیره، سائبه و صیله و حام:• «ما جعل الله من بحیرة ولا سائبة... ولا حام.. خداوند هیچ حیوانی را به عنوان بحیره، سائبه، و صیله و حام (محترم و ممنوع از تصرف) قرار نداده (۱- شتری که پنج شکم زاییده باشد ۲- شتری که به نذر برای بیمار آزاد شده باشد ۳- گوسفندی که اولادش میان آنها و بت ها مشترک باشد ۴- شتری که ده شکم زاییده باشد، که در زمان جاهلیت استفاده از اینها را حرام می شمردند)، و لکن کسانی که کفر ورزیده اند بر خدا دروغ می بندند و بیشتر آنها نمی اندیشند.»«بحیره» به ماده شتری گفته می شود که پنج بچه زاییده باشد که آخرین آنها نر باشد. گوش چنین ماده شتری را چاک داده، از سوار شدن و نحر آن امتناع ورزیده و از وارد شدن آن به هر آب و چراگاهی جلوگیری نمی کردند. «سائبه» بنابه یک قول، به شتری گفته می شود که ده ماده شتر زائیده باشد. «حام» به شتر نری گفته می شود که از صلبش ده شتر به وجود آمده باشد. • «ومن الابل اثنین... قل ءالذکرین حرم ام الانثیین اما اشتملت علیه ارحام الانثیین ام کنتم شهداء اذ وصــکم الله بهـذا فمن اظلم ممن افتری علی الله کذبـا.. و نیز از شتر دو فرد یا دو جفت و از گاو دو فرد یا دو جفت (بیافرید). بگو: آیا خداوند نرهای آن دو را حرام کرده یا ماده ها را؟ یا آنچه را که رحم آن دو ماده در بر گرفته؟ آیا هنگامی که خداوند شما را به این (تحریم بدعتی) توصیه نمود حاضر بودید؟! پس چه کسی ظالم تر است از آنکه بر خدا دروغ بندد تا مردم را به نادانی گمراه سازد؟! خداوند هرگز گروه ستمکاران را هدایت نمی کند.»
منافع شتر و چهارپایان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس