حکم زن مطلقه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم زن مطلقه (قرآن). زنانی که از شوهر خود جدا شده و طلاق گرفته باشند را مطلقه گویند که برای این زنان در اسلام احکامی ذکر شده است.
پرداخت نفقه از سوی شوهر به مطلقه باردار خویش، تا وضع حمل واجب است.«یـایها النبی اذا طـلقتم النساء... •...• ... وان کن اولـت حمل فانفقوا علیهن حتی یضعن حملهن...؛ ای پیامبر ! هر زمان خواستید زنان را طلاق دهید، در زمان عدّه، آنها را طلاق گویید (= زمانی که از عادت ماهانه پاک شده و با همسرشان نزدیکی نکرده باشند)، و حساب عدّه را نگه دارید؛ و از خدایی که پروردگار شماست بپرهیزید؛ نه شما آنها را از خانه هایشان بیرون کنید و نه آنها (در دوران عدّه) بیرون روند، مگر آنکه کار زشت آشکاری انجام دهند؛ این حدود خداست، و هر کس از حدود الهی تجاوز کند به خویشتن ستم کرده؛ تو نمی دانی شاید خداوند بعد از این، وضع تازه (و وسیله اصلاحی) فراهم کند!•...•آنها (=زنان مطلّقه ) را هر جا خودتان سکونت دارید و در توانایی شماست سکونت دهید؛ و به آنها زیان نرسانید تا کار را بر آنان تنگ کنید (و مجبور به ترک منزل شوند)؛ و اگر باردار باشند، نفقه آنها را بپردازید تا وضع حمل کنند؛ و اگر برای شما (فرزند را) شیر می دهند، پاداش آنها را بپردازید؛ و (درباره فرزندان، کار را) با مشاوره شایسته انجام دهید؛ و اگر به توافق نرسیدید، آن دیگری شیردادن آن بچه را بر عهده می گیرد.».سومین حکم در این آیه در مورد زنان باردار می گوید: (و اگر باردار باشند مخارج آنها را تا زمانی که وضع حمل کنند بدهید) (و ان کن اولات حمل فانفقوا علیهن حتی یضعن حملهن).زیرا مادام که وضع حمل نکرده اند در حال عده هستند، و نفقه و مسکن بر همسر واجب است.
اخراج زن مطلقه از خانه
اخراج زن مطلقه از خانه خود، در صورت ارتکاب فحشا مانعی ندارد و جایز است.«... اذا طـلقتم النساء فطـلقوهن لعدتهن واحصوا العدة واتقوا الله ربکم لا تخرجوهن من بیوتهن ولا یخرجن الا ان یاتین بفـحشة مبینة...؛ ای پیامبر! هر زمان خواستید زنان را طلاق دهید، در زمان عدّه، آنها را طلاق گویید (= زمانی که از عادت ماهانه پاک شده و با همسرشان نزدیکی نکرده باشند)، و حساب عدّه را نگه دارید؛ و از خدایی که پروردگار شماست بپرهیزید؛ نه شما آنها را از خانه هایشان بیرون کنید و نه آنها (در دوران عدّه) بیرون روند، مگر آنکه کار زشت آشکاری انجام دهند؛ این حدود خداست، و هر کس از حدود الهی تجاوز کند به خویشتن ستم کرده؛ تو نمی دانی شاید خداوند بعد از این، وضع تازه (و وسیله اصلاحی) فراهم کند!».
پرداخت متاع به زن بی مهریه
پرداخت متاعی مناسب و پسندیده از سوی شوهران به زنان بی مهریه و زنان طلاق داده شده قبل از آمیزش و پس از طلاق آنها با حفظ شئونات اجتماعی زن و مرد واجب است.«لا جناح علیکم ان طـلقتم النساء ما لم تمسوهن او تفرضوا لهن فریضة ومتعوهن علی الموسع قدره وعلی المقتر قدره متـعـا بالمعروف حقـا علی المحسنین؛ اگر زنان را قبل از آمیزش جنسی یا تعیین مهر، (به عللی) طلاق دهید، گناهی بر شما نیست. (و در این موقع،) آنها را (با هدیه ای مناسب،) بهره مند سازید! آن کس که توانایی دارد، به اندازه تواناییش، و آن کس که تنگدست است، به اندازه خودش، هدیه ای شایسته (که مناسب حال دهنده و گیرنده باشد) بدهد! و این بر نیکوکاران، الزامی است.». (براین اساس که ضمیر «متعوهن» به طایفه دوم از زنان مطلقه در آیه بر گردد.یعنی زنانی که مهریه ای برای آنها معین نشده است.)«وللمطـلقـت متـع بالمعروف حقا علی المتقین؛ و برای زنان مطلقه، هدیه مناسبی لازم است (که از طرف شوهر، پرداخت گردد). این، حقی است بر مردان پرهیزکار.».
پرداخت کالا در حد توانایی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس