حکم اذن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم اذن (قرآن). آیاتی از قرآن در مقام بیان حکم اجازه و اذن گرفتن برای برخی امور و برای ورود به برخی مکانها است، با توجه به آیات قرآن به بیان آن مکانها می پردازیم.
آیات قرآن درباره اجازه فرزندان دو قسم است نخست: در باره فرزندان نابالغ که که اجازه گرفتن را محدود به زمانهایی نموده است. در مرحله بعد اجازه گرفتن را بر فرزندان بالغ به طور مطلق واجب کرده است.
← اجازه فرزندان نابالغ
آیاتی دیگر از قرآن به بیان وجوب اذن، برای ورود به منازل دیگران پرداخته است. یـایها الذین ءامنوا لا تدخلوا بیوتـا غیر بیوتکم حتی تستانسوا وتسلموا علی اهلها ذلکم خیر لکم لعلکم تذکرون. " ای کسانی که ایمان آورده اید! در خانه هایی غیر از خانه خود وارد نشوید تا اجازه بگیرید و بر اهل آن خانه سلام کنید این برای شما بهتر است شاید متذکر شوید! " در این آیات بخشی از آداب معاشرت و دستورهای اجتماعی اسلام که ارتباط نزدیکی با مسائل مربوط به حفظ عفت عمومی دارد بیان شده است، و آن طرز ورود به خانه های مردم و چگونگی اجازه ورود گرفتن است. نخست می گوید: " ای کسانی که ایمان آورده اید در خانه هایی که غیر از خانه شما است داخل نشوید تا اینکه اجازه بگیرید و بر اهل آن خانه سلام کنید" (و به این ترتیب تصمیم ورود خود را قبلا به اطلاع آنها برسانید و موافقت آنها را جلب نمائید) (یا ایها الذین آمنوا لا تدخلوا بیوتا غیر بیوتکم حتی تستانسوا و تسلموا علی اهلها). " این برای شما بهتر است، شاید متذکر شوید" (ذلکم خیر لکم لعلکم تذکرون). جالب اینکه در اینجا جمله" تستانسوا" به کار رفته است نه" تستاذنوا" زیرا جمله دوم فقط اجازه گرفتن را بیان می کند، در حالی که جمله اول که از ماده" انس" گرفته شده اجازه ای توام با محبت و لطف و آشنایی و صداقت را می رساند، و نشان می دهد که حتی اجازه گرفتن باید کاملا مؤدبانه و دوستانه و خالی از هر گونه خشونت باشد.
ورود به خلوتگاه مالکان
آیاتی دیگر از قرآن به بیان لزوم اجازه خواستن بردگان، هنگام ورود به خلوتگاه مالکان خویش، در سه وقت (پیش از نماز صبح، هنگام ظهر و پس از نماز عشا) پرداخته است. یـایها الذین ءامنوا لیستـذنکم الذین ملکت ایمـنکم... ثلـث مرت من قبل صلوة الفجر وحین تضعون ثیابکم من الظهیرة ومن بعد صلوة العشاء ثلـث عورت لکم لیس علیکم ولا علیهم جناح بعدهن طوفون علیکم بعضکم علی بعض.. " ای کسانی که ایمان آورده اید! بردگان شما، در سه وقت باید از شما اجازه بگیرند: پیش از نماز صبح، و نیمروز هنگامی که لباسهای (معمولی) خود را بیرون می آورید، و بعد از نماز "این حکم در مورد بردگان مخصوص به بردگان مرد است یا کنیزان را نیز شامل می شود روایات مختلفی وارد شده هر چند ظاهر عام است و شامل هر دو گروه می شود و به همین دلیل روایت موافق ظاهر را می توان ترجیح داد.
ورود به خانه پیامبر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس