حماسه حسینی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] حماسه حسینی (کتاب). حماسه حسینی، کتابی مشتمل بر سخنرانی ها و یادداشت های شهید مرتضی مطهری درباره واقعه کربلا و به ویژه تحریف هایی که در نقل اخبار آن روی داده است. این کتاب در چاپ های اولیه در سه جلد منتشر شد، ولی چاپ های بعدی آن به صورت دوجلدی ارائه گردیده است. حماسه حسینی با عنوان «الملحمةُ الحسینیة» به عربی ترجمه شده اما در آن به نام مترجم تصریح نشده است.
آیت الله مرتضی مطهری (۱۲۹۸- ۱۳۵۸ ه‍.ش). فقیه، فیلسوف، متکلم، متفکر و نویسنده شیعه در قرن ۱۴ و از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی است. او یکی از موثرترین روحانیان معاصر ایرانی در تفسیر آموزه های اسلام مطابق با نیاز روز محسوب می شود. پیش از انقلاب اسلامی، مبارزات فکری مطهری در مقابله با جریانات فکری مارکسیستی در ایران نقش قابل توجهی در رویگردانی جوانان از این تفکرات داشت. او از بنیان گذاران حسینیه ارشاد است که یکی از مهم ترین پایگاه های انتشار معارف اسلامی در زمان پیش از انقلاب به شمار می رود. بروزآوری و تبیین آموزه های اسلام و تشیع، از ویژگی های فعالیت های فکری مطهری است. مطهری، آموزه های اسلامی را، که پیشتر در غالب بیاناتی پیچیده و دشواریاب ارائه می شد، به سبک ویژه خود، به صورت آسان و به روز در اختیار مخاطبان قرار می داد. کتاب های او در موضوعات مختلف دینی بارها به فارسی و نیز به زبان های مختلف منتشر شده است. مطهری از افراد تاثیر گذار و رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود. وی بدست گروهک فرقان به شهادت رسید.
این کتاب نخست در سال ۱۳۶۰ش به کوشش محمدحسین حقجو با استفاده از سخنرانی های استاد مطهری به نام فریادهای شهید مطهری بر تحریفات عاشورا منتشر شد. سپس با افزودن چندین سخنرانی دیگر به ضمیمه یاداشت های وی در مورد قیام امام حسین(ع) با عنوان حماسه حسینی نشر یافت. علت انتخاب این نام برای این مجموعه از سخنرانی های شهید مطهری بدین دلیل است که از نظر مرتضی مطهری بهترین واژه ای که بیانگر عمق نهضت حسینی است کلمه حماسه است، نه نهضت یا قیام یا شورش و «کلید شخصیت امام حسین(ع) حماسه است و عظمت و شور و صلابت و شدّت و ایستادگی و حق پرستی. کلمات و اشعاری هم که از آن حضرت نقل شده، حاکی از همین روحیه حماسه و صلابت، خداپرستی و حماسه الهی و انسانی است».

[ویکی اهل البیت] حماسه حسینی (کتاب). حماسه ی حسینی مجموعه ای است مشتمل بر کلیه ی سخنرانی ها و یادداشت های استاد شهید آیت الله مطهری درباره حادثه کربلا، جلد اول این مجموعه شامل سخنرانیهاست.
این کتاب شامل هفت فصل است:
«عنصر تبلیغ در نهضت حسینی» فصل هفتم این کتاب را تشکیل می دهد. این فصل مجموع هفت سخنرانی استاد تحت همین عنوان است که در سال 1350 شمسی و در ماه محرم در مسجد «جاوید» تهران ایراد شده است. در این فصل به طور کلی «تبلیغ در اسلام» نیز مورد بحث واقع شده است.
جلد دوم این کتاب شامل نوشته ها و یادداشت هایی از استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری در این باب است. این کتاب ، حاوی مطلبی است که استاد شهید به مرور ایام نگاشته اند و هدف از این نگارش، یادداشت مطالب قابل توجه جهت مراجعه ی بعدی و یا آمادگی برای سخنرانی بوده است. این مطالب از نظر اجمال و تفصیل متفاوت می باشند، به طوری که برخی از آنها به صورت یک مقاله است و برخی دیگر چند سطری بیش نیست و در موارد اندکی مطلب با اشاره ، بیان شده است.
شامل هشت فصل است که موضوع برخی از آنها همان موضوع سخنرانی هایی است که در جلد اول این مجموعه به چاپ رسیده ، تفاوت اصلی در گفتار و نوشتار بودن آنها و برخی مطالب اختصاصی است و به تعبیر دیگر این فصول در جلد اول و دوم مکمل یکدیگرند.
شاید برای ما نیز درباره حماسه ی عظیم عاشورا سؤالاتی به وجود آمده باشد. که به آنها پاسخ داده می شود. به طور مثال:
همچنین مباحثی مانند معنی تحریف و عنصر تبلیغ، ابزار و وسائل پیام رسانی و روش های تبلیغی، عوامل تقویت و تضعیف شخصیت و خلاصه شعارهای عاشورا را می توان یافت.

دانشنامه عمومی

حماسهٔ حسینی نام مجموعه کتاب دوجلدی ( و سابقاً سه جلدی ) است از مرتضی مطهری، مشتمل بر کلیهٔ سخنرانی ها و یادداشت های او پیرامون واقعهٔ کربلا و تحریفات تاریخی صورت گرفته در نقل آن.
بنابر مقدمهٔ خود کتاب ( چاپ سی ام ) ، به قلم «شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مطهری» مجموعهٔ مزبور پس از درگذشت آقای مطهری به چاپ رسید. در مجموعهٔ سه جلدی، جلدهای اول و دوم شامل سخنرانی های آقای مطهری و جلد سوم شامل یادداشت های او دربارهٔ واقعهٔ کربلا بوده است. جلد اول مجموعهٔ دو جلدی شامل سخنرانی ها و جلد دوم شامل یادداشت های آقای مطهری است.
این کتاب به چندین زبان ترجمه شده و تا کنون بیش از ۵۰ بار در ایران تجدید چاپ شده است.
مطهری در متن کتاب درباره ی علت این نام گذاری نوشته است: «کلمه ی حماسه به معنای شدت و صلابت است و نیز به معنای شجاعت و حمیت. چنان که در ادبیات فارسی و عربی شعر و نثر حماسی داریم، حادثه و شخصیت حماسی نیز هست. شخصیت حسین بن علی علیه السلام صبغه ی حماسی دارد و باید با وجود و سرگذشت او یک احساس حماسی داشته باشیم، نه یک احساس تراژدی و مصیبت، رثا و نفله شدن. شخصیت های حماسی جنبه ی نژادی و قومی دارند؛ یعنی مخصوص یک قوم و نژاد معین و یک آب و خاکند، اما در مورد امام حسین علیه السلام چنین نیست. او یک شخصیت حماسی است، اما حماسه ی انسانیت و بشریت، نه حماسه ی قومیت. سخن، عمل و روح امام حسین علیه السلام هیجان و حماسه ی مافوق حماسه هاست و علت شناخته نشدن ایشان نیز همین است. شخصیت امام از نظر شدت حماسی بودن و علو و ارتفاع جنبه ی انسانی بی نظیر است و ما این حماسه را نشناخته ایم. . » از این رو «کلید شخصیت امام حسین علیه السلام حماسه است و عظمت و شور و صلابت و شدت و ایستادگی و حق پرستی. کلمات و اشعاری هم که از آن حضرت نقل شده، حاکی از همین روحیه حماسه و صلابت، خداپرستی و حماسه ی الهی و انسانی است. » [ ۱] [ ۲]
مرتضی مطهری در بخش تحریفات لفظی واقعه عاشورا، به شدت از محدث نوری و کتاب او در زمینه تحریفات عاشورا، یعنی لؤلؤ و مرجان متأثر است. ایشان مصادیق تحریفات لفظی را بیشتر از این کتاب نقل کرده و صراحت و شجاعت محدث نوری را تحسین می کند. [ ۳] در تحریفات عاشورا صفحه ۱۷۰ به بعد آمده است، تحریفات لفظی است یا معنوی. تحریفات لفظی شامل داستان شیر و فضّه، داستان عروسی قاسم، داستان فاطمه صغری، داستان دختر یهودی، حضور لیلا در کربلا و هشتصد هزار نفر بودن لشکر عمر سعد و … اما تحریفات معنوی: نخستین تحریف این بود که این حادثه را یک حادثهٔ استثنایی و ناشی از یک دستور محرمانه و خصوصی دانستند. امام حسین فدای گناهان امت شد! او کشته شد تا گناهان امت بخشیده شود. بدون شک این یک فکر مسیحی است که در میان ما نیز رایج شده است. حس استوره سازی و قهرمان سازی خیالی که در بشر وجود دارد؛ و از همه مهمتر فلسفهٔ تذکر و گریه کردن بر امام حسین که توصیه شده این جریان یک مصیبت باشد جلد اول این کتاب شامل ۳۶۵ صفحه است که شامل ۱۴ جلسه از سخنرانی های استاد حول حادثه عاشوراست که در سه بخش شامل تحریفات و حماسه حسین و تبلیغ در اسلام می باشد که به ترتیب شامل: ۱. معنی تحریف و انواع ان ۲. عوامل تحریف ۳. تحریفات معنوی کربلا ۴. وظیفه ما دربرابر تحریف هاست ۵. دو چهره کربلا ۶. نهضت حسینی حماسه ای مقدس ۷. نهضت حسینی عامل شخصیت اسلامی ۸. مفهوم تبلیغ ۹. وسایل پیام رسانی۱۰. روش تبلیغ ۱۱. روشهای تبلیغ نهضت ۱۲. نقش زن در ساخت حماسهٔ حسینی ۱۳. کربلا تجسم عملی اسلام ۱۴. شرایط مبلغ و تأثیر تبلیغ ائمه در اسارت که از تعدادی از سخنرانی های وی در ایام محرم الحرام است.
عکس حماسه حسینی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

حَماسۀ حسینی
کتابی تحلیلی و تاریخی به فارسی، نوشتۀ مرتضی مطهری (۱۲۹۸ـ ۱۳۵۸). این کتاب سه جلدی دربر گیرندۀ کلیۀ سخنرانی ها و یادداشت های مولّف پیرامون حادثۀ کربلاست که عمده آن ها از ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۶ در حسینیه ارشاد، مسجد جامع نارمک و چند مسجد دیگر تهران ایراد شده است. یکی از جذاب ترین مضامین حماسۀ حسینی، انتقادهای پر شور و در عین حال محققانه از تحریف هایی است که عمدۀ آن ها از ناحیۀ برخی اهل منبر و مقتل نویسان در بیان جزئیات واقعه کربلا ایجاد شده است. از موضوعات قابل توجه دیگر کتاب، مجموعه ای از تعلیقات انتقادی بر کتاب حسین وارث آدم نوشتۀ علی شریعتی و شهید جاوید اثر صالحی نجف آبادی است.

پیشنهاد کاربران

بپرس