تحریف های عاشورا

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تحریف های واقعه عاشورا، پاره ای از رخدادها و آیین های منسوب به قیام عاشورا که از سوی برخی محققان، ساختگی و نادرست دانسته شده است. آنان معتقدند نقل های نادرست و خرافی و ادعاهای بدون سند صحیح، در سده های مختلف پس از واقعه کربلا و مخصوصا در عصر صفویه و قاجاریه به کتاب ها و منابع راه یافته است. برخی از آیین های عزاداری همچون قمه زنی نیز در زمره تحریفات عاشورا دانسته و گفته شده که با فلسفه قیام امام حسین(ع) تعارض دارد و عزاداری امام حسین را از اهداف اساسی خود دور کرده است. گروهی از عالمان و روشنفکران، همواره به مبارزه با تحریفات عاشورا پرداخته و کتاب های متعددی در این راستا تألیف کرده اند.
تحریف در لغت به معنای تغییر چیزی به چیز دیگر است و در اصطلاح مرتبط با مسائل عاشورا شناسی به معنای هر گونه گزارش یا تحلیل نادرستی است که از قیام عاشورا و مسائل تاریخی مرتبط به آن طرح شده است. در یک تقسیم بندی، تحریفات واقعه عاشورا را به دو دسته تقسیم کرده اند: تحریفات معنوی که مربوط به تفاسیر و تحلیل های نادرست از واقعه عاشوراست، و تحریفات لفظی که عبارت از جعل گزارشهای تاریخی و نیز انتساب سخنان برساخته به اشخاص و نظائر آن است.
در کتاب ها و مقالات معاصر واژه تحریف هم به تحریف هایی که گروه های مخالف و دشمنان شیعه و هم به تحریف هایی که شیعیان و محبان اهل بیت در وقایع عاشورا ایجاد کرده اند اطلاق شده است. طبیعی است که عوامل و انگیزه های تحریف در این دو گروه متفاوت بوده است. برای نمونه برخی از تاریخ نگاران اهل سنت در منابع تاریخی عمل حکومت در برابر امام حسین را مطابق با وظایف دینی و ناشی از دین خواهی یزید و عمالش نشان داده اند و آن را مانند عمل صحابه به اجتهاد خود تفسیر کرده اند و در این عمل دفاع از خلافت امویان را در نظر داشته اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس