حضرت زینب کبری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت زینب سلام الله علیها ملقب به، عقیله بنی هاشم و عقیلة الطالبین بود.عقیله،زن کریمه را می گویندکه دربین فامیل بسیار عزیزودرخاندان خودارجمند باشد.
حضرت زینب کبری سلام الله علیها در پنجم جمادی الاول سال پنجم یا هفتم هجری، در شهر مدینه به دنیا آمد. وقتی ایشان متولد شد، حضرت زهراسلام الله علیها، اورا نزد حضرت علی علیه السلام آوردوبه آن حضرت فرمودندکه نامی بر این مولود بگذار. حضرت فرمودندکه من بر پیغمبر خدا سبقت نمی گیرم. دراین موقع رسول خداصلوات الله علیه به سفر رفته بودند وقتیاز سفر برگشتند، علی علیه السلام به ایشان عرضه داشت که خدا به دخترت زهرا(سلام الله علیها)، دختریداده شما نام اورا تعیین فرمائید. پیغمبر صلوات الله علیه فرمودند: فرزندان فاطمه، فرزندان من است واختیارشان با پروردگاراست. لذامنتظر وحی خدا می باشم. در همان وقت جبرئیل نازل شد وعرضکرد: خدا تورا سلام می رساند ومی فرماید نام این نوزادرا«زینب » بگذار زیرا ما در لوح محفوظ این نام را برای این مولود نوشته ایم.

[ویکی فقه] حضرت زینب کبری (علیهاالسلام). حضرت صدّیقه صغری، زینب کبری (سلام الله علیها) دختر ارشد علی بن ابی طالب (علیه السّلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها) در سال ۵ ه.ق در مدینه منوره به دنیا آمدند. در ۵ سالگی جد بزرگوارش رسول خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) و اندکی بعد مادرش زهرای اطهر (سلام الله علیها) را از دست داد. پدرش وی را به عقد ازدواج برادرزاده اش عبدالله بن جعفر درآورد. با حرکت امام حسین (علیه السّلام) زینب (سلام الله علیها) نیز به همراه فرزندان، هم سفر برادر شد. ایشان همراه با خمسه طیّبه در مسائل سیاسی ـ اجتماعی شرکت فعّال داشت. خصوصا در نهضت حسینی و در ظهر عاشورا شاهد تلخ ترین صحنه ها و مصیبت ها بود. اما هرگز دم از گفتن حقایق و مظلومیت شهدای کربلا فرو نبست و افشاگر طاغوت های مستبد عصر خود بود و سرانجام بعد از تحمل مصائب کربلا و رنج های اسارت، در سال ۶۲ ه.ق و در ۵۷ سالگی در دمشق چشم از جهان فروبست.
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها)، عقیله بنی هاشم، دانشمند بدون معلم، متفکر بدون استاد، دختر ارجمند علی بن ابی طالب (علیه السّلام) و فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و همسر عبدالله بن جعفر از بانوان با فضیلت و قهرمان کربلاست. وی بود که پس از شهادت امام حسین (علیه السّلام)، سرپرستی اسرای کربلا را به عهده گرفت و از امام زین العابدین (علیه السّلام)، که به شدت بیمار بود، مراقبت کرد و ضمنا با خطبه های آتشین خود در کوفه و شام، یزید و یزیدیان را رسوا نموده و پیام امام حسین (علیه السّلام)، را به مردمان آن زمان رسانید.تاریخ، پس از حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و خدیجه کبری (سلام الله علیها) بانویی بزرگ تر، باشخصیت تر، راسخ تر، و با ایمان تر از زینب کبری (سلام الله علیها) به خود ندیده است. او به همراه اهل بیت پیامبر، با تکیه بر سلاح صبر، استقامت و تسلیم به قضای خداوند، مصیبت های سختی را تحمل کرده است که کوه را از جای برمی کند! دختر امیرمؤمنان در راه حفظ اسلام و اصول و قوانین این آیین آسمانی، به مبارزه با ظلم و استبداد برخاست و در این راه مصیبت های فراوان و سنگینی را بر جان خرید و در نتیجه بدان مقام رسید که در راه نبرد با ستم و استقرار عدالت بر روی زمین، به الگوی بی همتای زنان و مردان تمام قرون و اعصار مبدل گشت.
معرفی اجمالی
زینب کبری (سلام الله علیها) مکنای به ام الحسن و ام کلثوم دختر ارشد امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (علیه السّلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها) در روز پنجم جمادی الاولی سال پنجم یا ششم هجری در ایام حیات جد بزرگوار خود رسول خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) در مدینه منوره به دنیا آمدند. کمتر از ۵ سال داشت که جد بزرگوارش رسول خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) از دنیا رفت و اندکی بعد به فاصله ۷۵ یا ۹۵ روز مادرش زهرای اطهر (سلام الله علیها) را نیز از دست داد و مسئولیت سنگین مراقبت از خواهران و برادرانش به دوش وی افتاد. در عصر پدر، به زنان کوفی درس تفسیر و معارف اسلامی می داد. پدرش او را به عقد برادرزاده اش عبدالله بن جعفر درآورد. حاصل این ازدواج ۵ فرزند به نام های علی، عون ، عباس، محمد و ام کلثوم بود. شاهد حکومت کوتاه پدر و برادرش امام حسن مجتبی (علیه السّلام) و در نهایت شهادت آن بزرگواران بود. با حرکت امام حسین (علیه السّلام) از مدینه در بیست و هشتم رجب و به نقلی سوم شعبان سال ۶۰ هجری، زینب (سلام الله علیها) نیز به همراه فرزندان و بسیاری از خویشاوندان از جمله برادران، خواهران و برادرزاده ها، رهسپار مکه شد. در سفر طولانی مدینه تا مکه، مکه تا کربلا، کربلا تا کوفه، کوفه تا شام، شام تا کربلا و از کربلا تا مدینه، همراه برادر شهیدش امام حسین (علیه السّلام) و اسیران کوفه و شام بود. تلخ ترین صحنه ها و مصیبت ها را در ظهر عاشورا شاهد بود. حوادث دل خراش کوفه و شام موهایش را سفید و قامتش را خمیده کرد. با این وجود، هرگز دم از گفتن حقایق و مظلومیت شهدای کربلا فرو نبست و افشاگر حاکمان مستبد عصر خود بود تا آنجا که خطبه های دشمن شکن وی در کوفه و شام معروف است. حضرت زینب (سلام الله علیها) سرانجام در ۵۷ سالگی و در سال ۶۲ قمری چشم از جهان فروبست.
نسب زینب کبری
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) دختر امیرالمؤمنین، علی بن ابـی طالب (علیه السّلام) بـن عبدالمطلب ، قریشی هاشمی است. چنانکه منابع در معرفی وی چنین نوشته اند: «زینب بنت علی بن ابی طالب بن عبد المطلب الهاشمیة سبطة رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) امها فاطمة الزهراء قال ابن الاثیر انها ولدت فی حیاة النبی (صلی الله علیه و آله وسلّم)...» مادرش فاطمه زهرا (سلام الله علیها) جدش رسـول خـدا حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله وسلّم) و جـده اش خدیجه کبری (سلام الله علیها) است.بر اساس روایتی از رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم)، زینب کبری (سلام الله علیها) همانند دیگر خواهر و برادران مادری از خمیره ذات رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) آفریده شده است. در روایات آمده است که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمودند: «وُلْدُ فاطِمَةَ فَانَا وَ لِیُّهُم وَ عُصبَتُهُم، و هُم خُلِقُوا مِن طِینَتِی..؛ فرزندان فاطمه (حسن، حسین، زینب، و ام کلثوم و محسن) که من ولی و سرپرست نَسَبی آن ها هستم، از طینت و خمیره ذات من آفریده شده اند...»مادر این بانو فاطمه زهرا بنت رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) است که قرآن کریم در آیه تطهیر به طهارت وی شهادت داده است. (اِنَّما یُریدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهیرا) وی سیده نساء العالمین، محبوب رسول الله و اولین کسی است که به اذن الهی داخل در بهشت می شود. اما پدرش علی بن ابی طالب، اولین ایمان آورنده به رسول الله حضرت امیر مؤمنان، سید اوصیا مولای متقیان (علیه السّلام) و رهبر روسپیدان عالم «قائد الغرّ المُحجّلین» می باشد. از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) روایت شده است که درباره آن امام همام فرموده اند: «لو کانَ البَحرُ مِداداً و الاشجارُ اقلاماً و اوراقُها قِرْطاساً، و الجنُّ و الانسُ کُتّاباً، لما احْصوا مَناقِبَهُ؛ اگر دریاها مرکب، درختان قلم، برگ های درختان ورق، و جن و انس نویسنده شوند، نمی توانند فضیلت های او را به شماره درآورند.» (لو ان الغیاض اقلام، والبحر مداد، والجن حساب، والانس کتاب ما احصوا فضائل علی بن ابی طالب (علیه السّلام)) و امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) دو سرور جوانان اهل بهشت، برادرانش می باشند.
سومین فرزند
...

پیشنهاد کاربران

کتاب زینب سلام الله علیها رسالتی از خون و پیام تألیف دکتر علی قائمی چاپ و منتشر شده است
حضرت زینب سلام الله علیها عمه تمامی سادات می باشد

بپرس