حسین بن اشکیب قمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] حسین بن اشکیب قمی (ولادت اواسط سده سوم هجری) از یاران امام هادی و امام حسن عسکری و راویان حدیث است.
در این که این محدث بلندمرتبه در چه سالی دیده به جهان گشود، نمی توان قاطعانه ابراز نظر کرد، ولی آن چه مورد قبول بیشتر دانشوران شیعی تراجم است، او اواسط قرن سوم هجری و در قم متولد شده است..
کنیه او «ابوعبدالله» یا «ابومحمد» است. نام پدرش احمد، ولی اشتهار او «اشکیب» است. بدین جهت این محدث کبیر، به نام «حسین بن اشکیب» اشتهار دارد.
یکی از القاب معروف وی «خادم القبر» (خدمتگزار مرقد) است. در این که صاحب قبر چه کسی می باشد، در میان دانشمندان اختلاف است. علامه وحید بهبهانی سه احتمال را مطرح ساخته اند: قبر حضرت امام رضا علیه السلام، قبر حضرت رسول صلی الله علیه و آله و یا مرقد حضرت معصومه سلام الله علیها در قم. ولی آن نظری که به واقع نزدیکتر است، همان قبر کریمه اهل بیت در قم است، که بعضی از مورخان طراز اول شیعه بدان اشاره کرده اند.
به او «خراسانی» و «مروزی» نیز به او گفته می شد به نظر می رسد به خاطر مسافرت های مکرر به قلمرو خراسان بزرگ همانند مرو و سمرقند.
در نوشتار بعضی از بزرگان، حسین بن اسکیب (باسین) ثبت و ضبط شده است. این امر موجب شده است که برخی گمان برند که دو شخص می باشند: یکی حسین بن اشکیب قمی و دیگری حسین بن اسکیب مروزی که از دانشمندان خطه ماوراءالنهر است. اما قریب به اتفاق محققان شیعه (از جمله مرحوم شیخ موسی زنجانی، ابن داوود و مرحوم آیت الله خویی) بر این باورند که این دو، نام یک محدث است.
از کنکاش در منابع شیعه بدست می آید که حسین بن اشکیب، در قله رفیع دانش و فقه و مناظره قرار داشته است و تمام بزرگان شخصیت سترگ او را ستایش کرده اند. اینک برای شناخت بیشتر این دانشمند فرزانه، قلم را به دست برجسته ترین عالمان رجال شناس، می سپاریم.

پیشنهاد کاربران

بپرس