حسنه اخرتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسنه آخرتی (قرآن). برای رسیدن به حسنات و پاداش های دنیوی و اخروی باید از سلاح تقوا، صبر ، هجرت ، دعا ، توبه و ایمان در مسیر اصلاح خود و جامعه استفاده نمود.
حسنه آخرتی (بهشت)، پاداش احسان و نیکی در دنیا:•«قل یـعباد الذین ءامنوا اتقوا ربکم للذین احسنوا فی هـذه الدنیا حسنة...:بگو: ای بندگان من که ایمان آورده اید، از پروردگارتان پروا کنید؛ برای کسانی که در این دنیا نیکی (اعتقادی و عملی) کرده اند، پاداشی نیکو (در دنیا و آخرت) است؛ و زمین خداوند فراخ است (اگر در محلی نتوانید دینداری کنید به محلی دیگر هجرت نمایید) جز این نیست که به شکیبایان پاداش شان بی شمار و بی حساب به نحو کامل داده می شود.» " قُلْ یا عِبادِ الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّکُمْ لِلَّذِینَ أَحْسَنُوا فِی هذِهِ الدُّنْیا حَسَنَةٌ ..." جار و مجرور" فِی هذِهِ الدُّنْیا" متعلق است به جمله" احسنوا" در نتیجه مراد از آن وعده ای است به کسانی که نیکوکارند، یعنی همواره ملازم اعمال نیکند. می فرماید: این گونه اشخاص حسنه و پاداشی دارند که نمی توان وصف آن را بیان کرد.و در این آیه حسنه را مطلق آورده و معین نکرده که مراد از آن پاداش های دنیوی و یا اخروی است، و ظاهر این اطلاق آن است که مراد از آن اعم از حسنه آخرت و حسنه دنیا است که نصیب مؤمنین نیکوکار می شود، از قبیل طیب نفس، سلامت روح، و محفوظ بودن جان ها از آنچه دل های کفار بدان مبتلا است، مانند تشویش خاطر، پریشانی قلب، تنگی سینه، خضوع در برابر اسباب ظاهری، و نداشتن کسی که در همه گرفتاری های روزگار به او پناهنده شود و از او یاری بگیرد، و در هنگام پیش آمدن حوادث ناگوار به او تکیه داشته باشد.و همچنین برای مؤمنین نیکوکار در آخرت سعادت جاودان و نعیم مقیم است و بعضی از مفسرین گفته اند:" جمله " فِی هذِهِ الدُّنْیا" متعلق به" حسنه" است". ولی اینطور نیست. معنای «للذین احسنوا...» این است که برای کسانی که در دنیا احسان می کنند حسنه ای در آخرت خواهد بود و آن حسنه، بهشت است.
برتری حسنه آخرتی
برتری حسنه آخرتی، بر حسنه دنیایی:
خیر مطلق
درخواست توامان حسنه دنیایی و آخرتی، موجب نیک بختی و ستایش خداوند:•«... فمن الناس من یقول ربنا ءاتنا فی الدنیا وما له فی الاخرة من خلـق:پس چون اعمال و آداب حجّتان را به جا آورید خدا را یاد کنید آن گونه که پدرانتان را یاد می کنید یا بهتر و رساتر از آن (رسم عرب این بود که پس از انجام حج در منی به ذکر افتخارات پدران خود می پرداختند). پس برخی از مردم گویند: پروردگارا، به ما در دنیا (نعمت) ده؛ و آنان را در آخرت نصیبی نیست.» «ومنهم من یقول ربنا ءاتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار:و برخی از آنان گویند: پروردگارا، به ما در دنیا نیکی و در آخرت نیکی عطا کن و ما را از عذاب آتش (دوزخ) نگاه دار.» «اولـئک لهم نصیب مما کسبوا...:آنها هستند که از دستاوردشان نصیبی خواهند داشت، و خداوند زودرس به حساب است (در لمحه ای قیامت را برپا خواهد کرد و در لحظه ای به حساب اجمالی سرّی خلایق پیش از حساب تفصیلی علنی خواهد رسید).»
← تقسیم انسانها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس