حرکت وضعی زمین

دانشنامه عمومی

گردش زمین ( به انگلیسی: Earth's rotation ) ، حرکت وضعی زمین یا چرخش زمین به دور خود ( به انگلیسی: Earth's spin ) ، نام چرخشی است که سیارهٔ زمین به دور خود انجام می دهد. دانشمندان زیادی در قرن ها پیش و تا به الان این چرخش را تأیید کردند و چرخش زمین از غرب به شرق است. اگر از سمت ستارهٔ قطبی به زمین نگاه کنیم، زمین خلاف جهت عقربه های ساعت و از سمت غرب به شرق به دور خود دوران می کند.
یک دور گردش کامل کره زمین به دور خودش ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه و ۴ ثانیه طول می کشد که به آن روز نجومی می گویند که ۳ دقیقه و ۵۶ ثانیه از روز خورشیدی کوتاه تر است.
• زمین دور محورش روزی یک بار دوران می کند. ( حرکت وضعی )
• زمین بر گرد خورشید سالی یک بار دوران می کند. ( حرکت انتقالی )
• محور زمین حرکت تقدیمی دارد.
• محور زمین حرکت ترقص دارد. ( رقص محوری )
• خورشید همراه زمین و سیارات دیگر در میان خوشهٔ محلی ستارگان با سرعت ۲۰ کیلومتر در ثانیه حرکت می کنند.
• شب و روز پدید می آیند. ( حرکت وضعی )
چرخش اولیه زمین بقایایی از حرکت زاویه ای اولیه ابر غبار، سنگ و گاز بود که به هم پیوستند و منظومه شمسی را تشکیل دادند. این ابر مولکولی از هیدروژن و هلیوم تولید شده در مه بانگ و همچنین عناصر شیمیایی که توسط ابرنواخترها به بیرون پرتاب شده بودند، تشکیل شده است. از آنجایی که این غبار های کیهانی ناهمگن است، هرگونه عدم تقارن در طول برافزایش گرانشی منجر به حرکت زاویه ای سیاره نهایی می شود. [ ۱]
با این حال، اگر فرضیه برخورد بزرگ برای منشأ ماه درست باشد، این سرعت چرخش اولیه با برخورد تیا ۴. ۵ میلیارد سال پیش بازنشانی می شد.
هیچ شاهدی وجود ندارد که صراحتاً نشان دهد حتی یکی از دانشمندان و منجمان دوران اسلامی، چه ایرانی و چه غیر آن، به نظریهٔ چرخش وضعی یا انتقالی زمین معتقد بوده باشند. یکی از شواهدی که بعضی ها را به اشتباه انداخته است عبارات ابوریحان بیرونی در کتاب استیعاب الوجوه الممکنة لصنعة الاصطرلاب است. او پس از معرفی اسطرلاب زورقی، می نویسد:
«ابوسعید سجزی، این اسطرلاب را بر اساس این فرض ساخته، که بعضی مردم بدان اعتقاد دارند؛ که زمین به دور خود در گردش است. این فرضی است که نمی توان با هندسه و علم هیئت آن را نقض کرد و برای رد آن باید از طبیعیات کمک گرفت». [ ۲]
بعضی ها این سخن بیرونی را نشانهٔ اعتقاد سجزی به چرخش وضعی زمین دانسته اند، در حالی که عبارت بیرونی نه تنها هیچ صراحتی در این زمینه ندارد، بلکه این تعبیر او، «لاخترعه علی اصل قائم بذاته مستخرَج مما یعتقده بعض الناس…»، نشان دهندهٔ عکس این مطلب است، یعنی کسانی به غیر از سجزی معتقد به این بوده اند. بیرونی در قانون مسعودی بعد از آن که دلایل بسیاری برای سکون زمین می آورد، اشاره می کند که بعضی از هندیان به نام اصحاب اَرجبَهَر از علمای هند قائل به چرخش وضعی زمین بوده اند. [ ۳] به غیر از این اشاره در هیچ کدام از آثار نجومی و جغرافیایی جهان اسلام هیچ نشانه ای از اعتقاد صریح به چرخش وضعی یا انتقالی زمین وجود ندارد. [ ۴] علاوه بر این باید توجه داشت که ساخت هر نوع اسطرلاب الزامی برای پذیرش هیچ دیدگاه کیهان شناسانه ای ایجاد نمی کند. چرا که ممکن است انگیزهٔ سازنده در ساخت ابزار سادگی ساخت و کار با آن باشد؛ بنابراین نمی توان عجولانه نتیجه گرفت که سجزی مبدع نظریه چرخش وضعی زمین بوده است. [ ۵]
عکس حرکت وضعی زمینعکس حرکت وضعی زمینعکس حرکت وضعی زمین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

حرکت وضعی زمین (rotation)
حرکت چرخشی زمین به دور محور خود. یک دوران کامل زمین ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه طول می کشد. زمین چنان که از منظر محور شمال به جنوب دیده می شود، برخلاف جهت حرکت عقربه های ساعت می چرخد و بنابراین به نظر می رسد خورشید در یک چرخۀ روزانه از شرق به غرب حرکت می کند. در استوا، بر اثرِ حرکت دورانی زمین به دور خود سرعتی سطحی، معادل ۱۶۰۰ کیلومتر در ساعت، ایجاد می شود. این سرعت به سمت عرض های جغرافیایی بالا یا پایین تر از استوا کاهش می یابد. ماهواره های مصنوعی با استفاده از حرکت وضعی طبیعی زمین آن را دور می زنند. به علت آن که محور حرکت دورانی زمین نسبت به خورشید انحراف دارد، طول روز و شب در نقاط گوناگون کرۀ زمین متفاوت است. در خط استوا، طول روز و شب برابر و معادل دوازده ساعت است. طی زمستانِ نیمکرۀ شمالی، از خط استوا به سمت قطب شمال طول روزها کوتاه تر می شود و در نقطه ای نزدیک به قطب شمال، شب دایم برقرار است. در همین زمان، در تابستانِ نیمکرۀ جنوبی، روزها، هرچه به سمت قطب جنوب برویم، طولانی تر می شوند تا این که در نقطه ای نزدیک به قطب جنوب، روز دایم است. طی تابستانِ نیمکرۀ شمالی، وضعیت معکوس می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس