حراز

لغت نامه دهخدا

حراز. [ ح ِ ] ( ع مص ) محارزه. با هم مزاح کردن که به دشنام ماند. ( منتهی الارب ). || نهایت کردن در کاری. || درد و سوزش دل از خشم و جز آن.

حراز. [ ح َرْ را ] ( ع ص ) تخمین کننده اجناس. ( ملخص اللغات حسن خطیب کرمانی ). خماناگر. || شمشیر بران. || ( اِ ) پولاد.

حراز. [ ح َ ] ( اِخ ) نام کوهیست به مکه نه کوه حرا چنانکه اکثر گمان برده اند. ( منتهی الارب ).

حراز. [ ح َ ] ( اِخ ) روستائیست به یمن. ( منتهی الارب ). مخلاف بالیمن قرب زبید. ( مراصدالاطلاع ) ( معجم البلدان ). کوره ای است در یمن نزدیک زبید، و در مسار از بلد حراز کان زر است. ( از الجماهر ص 270 ). شمس سامی گوید: نام قضائی است درسنجاق صنعاء از ولایت یمن ، از طرف مشرق با خود صنعاءو از سوی شمال با سنجاق کوکبان و از جانب جنوب با سنجاق انس و از جهت مغرب با سنجاق مدیره محدود و محاطمیباشد. این قضا در بالای جبل سراة میباشد و از این رو اراضیش مرتفع و هوایش معتدل است و میاه جاریه زیاد دارد. نهرهای وادی سهم و وادی الحمیره که از بزرگترین انهار یمن میباشند از این قضا سرچشمه میگیرند واراضی را سیراب میسازند و از این جا به سنجاق حدیده درآید. خاک این منطقه حاصلخیز است. قضای نامبرده مشتمل بر سه ناحیه زیر است : 1 ) عمر. 2 ) مغمق. 3 ) ستوح. و 20 پارچه آبادی دربردارد. ( قاموس الاعلام ترکی ).

حراز. [ ح َ ] ( اِخ ) ابن عوف بن عدی بن مالک ، مکنی به ابومرثد. پدر بطنی از حمیر است و قریه ایشان را حرازه گویند. ( معجم البلدان ). نام پسر عوف بن عدی است و حرازیون از نسل وی اند. ( منتهی الارب ). حرازبن عوف بن عدی ، بطنی از ذی کلاع از حمیر،و از نسل وی حرازیون محدثان باشند. ( تاج العروس ).

حراز. [ ح َ ] ( اِخ ) قلعه ای است که ازهربن عبداﷲ حرازی منسوب است به آن. ( منتهی الارب ). رجوع به حرازة شود.

حراز. [ ح َرْ را ] ( اِخ ) ابن عمرو. محدث است. ( منتهی الارب ).

حراز. [ ح َرْ را ] ( اِخ ) نام پدر عثمان بن حراز محدث است. ( منتهی الارب ).

فرهنگ فارسی

نام پدر عتان بن حراز محدث است

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حَراز، ناحیه ای وسیع و کوهستانی در کشور یمن است.
این ناحیه در مغرب صنعا و میان صنعا و حُدیده قرار دارد و چون از بلندترین نواحی یمن به شمار می آید، در گذشته پناهگاه گروههای مختلف، به ویژه اسماعیلیان ، بوده است. ساختمان این ناحیه منشأ آتشفشانی دارد و از مواد بازالت و گرانیت تشکیل شده و بنابر جدیدترین تقسیم بندی سیاسی کشور یمن، در شهرستان (مدیریه) های بنی مَطَر ، حَیمه داخلیه ، حیمه خارجیه ، مناخه و صَعْفان ، در استان (محافظه) های صنعا و حدیده، گسترده است.
ناحیه جغرافیایی
این ناحیه از شمال به وادی سُرْدُد ، از جنوب به وادی سِهام ، از مشرق به ناحیه حیمه و از مغرب به ناحیه بنی سعد محدود است و از مجموعه ای ارتفاعات مانند صعفان، مَسار ، بیح ، شبام ، بنی اسماعیل و حراز (میانگین ارتفاع کوهها: سه هزار متر) تشکیل شده است. حراز نسبتآ مرطوب است و این رطوبت و بارش، از بادهای جنوب شرقی تأثیر می پذیرد. آب و هوا و خاک مناسب، آنجا را ناحیه ای حاصلخیز ساخته است. در آن قهوه ، گندم ، جو، حبوبات و انواع میوه کشت می شود. پرورش دام و منابع سرشار زیرزمینی، مانند طلا، موجب شکوفایی اقتصادی آن جا شده است. قرارگرفتن ناحیه حراز میان صنعا و حدیده و برقراری ارتباط میان این دو شهر مهم، اهمیت سوق الجیشی به آن بخشیده است.
مناخه
مناخه از قدیم مقر حکومتی و مهم ترین شهر ناحیه حراز بوده است. شهرهای مهم ناحیه، مسار ، عطاره ، حمید ، مِتْوَح ، شبام ، لَکَمه ، موزه ، اَسِل ، بِرار ، اِمْقَه یا قُصَیبَه و حَجَیلَه ، و وادیهای مهم آن حار، اِدْروب ، حِجان ، حمام ، دایان ، قصیه ، حجیله و مفحق اند . از جمعیت ناحیه در سالهای اخیر اطلاع دقیقی در دست نیست. به گفته مَقْحَفی در ۱۳۶۳ش/۱۹۸۴، جمعیت ناحیه حدود ۰۰۰، ۸۷ تن بوده است.
پیشینه حراز در دوران باستان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس