حدیث منقطع

لغت نامه دهخدا

حدیث منقطع. [ ح َ ث ِ م ُ ق َ طِ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) یکی از دوازده قسم حدیث ضعیف. رجوع به حدیث شود.

فرهنگ فارسی

یکی از دوازده قسم حدیثهای ضعیف است

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیث منقطع از اقسام خبر واحد می باشد.
حدیث منقطع اصطلاحی در علم درایه است.
معانی حدیث منقطع
حدیث منقطع در دو معنا به کار رفته است؛ یکی اعم و دیگر اخص.
حدیث منقطع به معنای اعم عبارت است از حدیثی که اسناد آن تا معصوم علیه السّلام به گونه متصل و پیوسته نباشد؛ خواه انقطاع از ابتدای سند باشد یا از وسط و یا از آخر آن، و خواه راوی افتاده یکی باشد یا بیشتر.
حدیث منقطع به معنای اخص حدیثی است که از وسط سلسله سند آن یک راوی و یا- به قول برخی- بیشتر از یک راوی افتاده باشد. حدیث منقطع از اقسام حدیث مرسل است.


[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
حدیث منقطع ـ اصطلاحی در علم درایه و ـ در دو معنا به کار رفته است؛ یکی اعم و دیگر اخص. حدیث منقطع به معنای اعم عبارت است از حدیثی که اِسناد آن تا معصوم علیه السّلام به گونه متصل و پیوسته نباشد؛ خواه انقطاع از ابتدای سند باشد یا از وسط و یا از آخر آن، و خواه راویِ افتاده یکی باشد یا بیشتر.
حدیث منقطع به معنای اخص حدیثی است که از وسط سلسله سند آن یک راوی و یا ـ به قول برخی ـ بیشتر از یک راوی افتاده باشد. حدیث منقطع از اقسام حدیث مرسل است .
جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد 3، صفحه 276 .

[ویکی فقه] حدیث منقطع (اخص). حدیث منقطع (اخص)، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به حدیثی گفته می شود که یک نفر یا بیشتر از وسط سند آن حذف شده باشد.
حدیث منقطع در اصطلاح علمای حدیث سه اصطلاح دارد:۱- حدیث منقطع (وقف بر تابعی) که اخص حدیث مرسل (اعم) شمرده شده است.۲- حدیث منقطع (اعم) که مرادف حدیث مرسل (اعم) شمرده شده است.۳- حدیث منقطع (اخص) که اعم آن حدیث مرسل (اعم) است.
تعریف منقطع اخص
حدیث منقطع (اخص) تعریف های متفاوتی دارد:۱- حدیثی است که یک نفر از وسط سند آن حذف شده است.۲- حدیثی است که یک نفر یا بیشتر از وسط سند حذف شده باشد.۳- حدیثی است که یک نفر از سند آن حذف شده و یا در سند آن شخص مبهمی باشد.۴- حدیثی است که از سند آن غیر صحابی حذف شده باشد زیرا اگر صحابی ساقط شده باشد حدیث مرسل شمرده می شود. (پس اخص از مرسل نیست)۵- حدیثی است که راوی پائین تر از تابعی از صحابی روایت کند و واسطه تابعی در سند نباشد مثل روایت مالک بن انس فقیه از عبدالله بن عمر.
تعبیرات مترادف
مترادفات این اصطلاح عبارتند از:روایت منقطع (اخص)، مقاطیع (اخص)، منقطع (اخص)، خبر منقطع (اخص)، مقطوع (اخص)، خبر مقطوع (اخص)، حدیث مقطوع (اخص)، احادیث مقطوع (اخص)، احادیث منقطع (اخص)، روایت مقطوع (اخص)، مقطوعه (اخص)
سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص۱۰۳-۱۰۴.
...

[ویکی فقه] حدیث منقطع (وقف بر تابعی). حدیث منقطع (وقف بر تابعی)، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به حدیثی گفته می شود که مثل قول و فعل تابعین را نقل کند.
حدیث منقطع در اصطلاح حدیث سه گونه بیان شده است:۱- حدیث منقطع (اعم) که مرادف حدیث مرسل (اعم) شمرده شده است.۲- حدیث منقطع (اخص) که اعم آن حدیث مرسل (اعم) است.۳- حدیث منقطع (وقف بر تابعی) که از اقسام حدیث مرسل (اعم) شمرده شده است.
تعریف منقطع وقف بر تابعی
برای حدیث منقطع (وقف بر تابعی) معانی ذکر شده است که ذیلاً به آنها اشاره می شود:۱- حدیثی است که از تابعین معصوم نقل شده و شامل اقوال آنان باشد.۲- حدیثی است که قول، فعل و تقریر تابعین را نقل کند.۳- حدیثی است که مبین اقوال و افعال تابعی و موقوف بر آن باشد.
حکم منقطع وقف بر تابعی
حکم حدیث منقطع (وقف بر تابعی):۱- حدیث مقطوعی قابل احتجاج است که از اکابر تابعین مانند سعید بن مسیب، شعبی، نخعی، و مسروق که بزرگان صحابه را درک کرده اند نقل شده باشد.۲- حدیث مقطوع حجت نیست زیرا خبر مقطوع، متصل به خبر معصوم نیست و قول و فعل تابعی نیز حجت نیست.
تعبیرات مترادف
...

پیشنهاد کاربران

بپرس