حدیث عزیز

لغت نامه دهخدا

حدیث عزیز. [ ح َ ث ِ ع َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) یکی از سیزده قسم حدیث های صحیح و حسن. ( کشاف اصطلاحات الفنون از خلاصة الخلاصة ). رجوع به حدیث شود.

فرهنگ فارسی

یکی از سیزده قسم حدیثهای صحیح و حسن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیث عزیز، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به حدیثی که در هر طبقه کمتر از دو نفر آن را نقل نکرده باشند، گفته می شود.
حدیث دارای تقسیماتی است که به لحاظ های گوناگون صورت گرفته است. بعضی از اقسام حدیث مشترک بین صحیح، حسن و ضعیف بوده و «حدیث عزیز» از آن جمله است.
تعریف حدیث عزیز
تعبیرات متعددی در تعریف حدیث عزیز داریم که محتوای آنها یکی از دو تعریف ذیل است: ۱- حدیث عزیز حدیثی است که کمتر از دو نفر آن را در هر طبقه نقل نکرده باشند. ۲- حدیث عزیز حدیثی است که دو یا سه نفر از جمع کنندگان حدیث آن را نقل کرده باشند و لو این که در یک طبقه باشد. به خاطر کمیابی روایتی با این شرایط و یا به خاطر قوی بودن روایت و نقل آن از طرق دیگر به آن عزیز گفته اند. مترادف حدیث عزیز روایت عزیز، خبر عزیز و عزیز است.
سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص۳۸.
۱. ↑ سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص۳۸.
...

[ویکی اهل البیت] اگر راویان خبر واحد، در هر طبقه حدّاقل دو نفر باشند، آن را «عزیز» گویند. کلمه عزیز به معنی قلیل و از آن جهت است که نمونه آن کم می باشد، یا عزیز به معنی قوی است؛ زیرا، آن روایت از طریق دیگر قوی شمرده شده است.
سید رضا مؤدب، درس نامه درایه الحدیث، ص40، در دسترس در سایت اندیشه قم، تاریخ بازیابی:26 آذر 1391

پیشنهاد کاربران

بپرس