جوشقان


معنی انگلیسی:
jowshaqan

لغت نامه دهخدا

جوشقان. [ ج َ ش ِ ] ( اِخ ) قصبه ای است جزء دهستان رزقچای بخش نوبران شهرستان ساوه دارای 1544 تن سکنه. آب آن از قنات و زه آب رودخانه مزدقان و محصول آن غلات ، بادام ، بنشن ، گردو، انگور و شغل اهالی زراعت و گله داری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

جوشقان. [ ج َ ش ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان شقان بخش اسفراین شهرستان بجنورد. جلگه و سردسیری. سکنه آن 180 تن. آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، بنشن و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی قالیچه بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

جوشقان. [ ج َ ش ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان میان آباد بخش اسفراین شهرستان بجنورد. جلگه و معتدل.سکنه آن 696 تن. آب آن از رودخانه و محصول آن غلات و بنشن و زیره و میوه جات و شغل اهالی زراعت و مالداری و صنایع دستی قالیچه بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ). و رجوع به مرآت البلدان ج 4 ص 287 شود.

جوشقان. [ ج َ ش ِ] ( اِخ ) نام یکی از دهستان های بخش میمه شهرستان کاشان. همچنین نام قصبه ایست. این دهستان در شمال خاوری میمه در دره و دامنه باختری کوهستان قمصر واقع است. هوای آن سردسیری خوش آب وهوا. آب آن از چشمه سارها و قنوات. محصول عمده آن غلات ، حبوبات ، لبنیات است. این دهستان از 12 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 7هزار نفر و مرکز دهستان قصبه جوشقان مشهور به جوشقان قالی و قراء مهم آن بشرح زیر است : کامو واقع در 26هزارگزی شمال خاوری میمه و آرزان در 36هزارگزی شمال میمه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

جوشقان. [ ج َ ش ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان تابع بخش میمه شهرستان کاشان و به جوشقان قالی معروف است. در شهرستان کاشان دو جوشقان وجود دارد، جوشقان دهستان نیاسر را بواسطه نزدیکی به قصبه استرک ، جوشقان استرک و جوشقان میمه را بواسطه معروفیت قالی آن جوشقان قالی مینامند. این قصبه در 18هزارگزی شمال میمه واقع و دارای 2766 تن جمعیت است. آب قصبه از 7رشته قنات و رودخانه کن تأمین میگردد. محصول عمده آن غلات ، حبوبات ، انگور و سیب زمینی و میوه جات سردسیری و لبنیات و صنایع دستی قالی بافی بدون نقشه و کرباس بافی است. قالیهای نقش جوشقان در کشور معروف است. خط تلفن کاشان به میمه از این قصبه میگذرد. راه فرعی ماشین رو به میمه و دبستان و 20 باب دکان دارد. مزارع چوگان ، روانج و چند مزرعه کوچک دیگر جزء این قصبه است. از آثار قدیم برج خرابه روی تپه مجاور و بنای امام زاده آن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

قصبه جزئ دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان کاشان دارای ۲۹٠٠ سکنه .

دانشنامه عمومی

جوشقان (اسفراین). جوشقان روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی ایران است. در سال ۸۳۳ حافظ ابرو که خود احتمالاً از منطقه اسفراین گذر کرده برای ولایت اسفراین ۲۶ قریه ذکر کرده که روستای جوشقان با نام «قریه جشقان» درکناره قریه کوشکک ذکر شده است[ ۱]
این روستا در دهستان آذری قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱٬۳۲۲ نفر ( ۴۰۱خانوار ) بوده است. [ ۲]
یاقوت حموی در معجم البلدان می نویسد: «جوشقان قصبه ای است از اسفراین و آنقدر نزدیک شهر است که می توان آن را یکی از محلات شهر شمرد. سکنه جوشقان را کوشکان می نامند»[ ۳] همچنین اعتمادالسلطنه در کتاب مرات البلدان می نویسد: «جوشقان قلعه ای است قدیمی در اسفراین {میان آباد }، نزدیک به شهر کهنه اسفراین {شهر بلقیس کنونی }و در سمت مغربی شهر واقع است، جای پانزده جفت گاو، آب آن از رودخانه، ۳۵ خانوار سکنه دارد»[ ۴]
جوشقان یکی از مناطق کردنشین خراسان است که مردمش به زبان کردی از شاخه زبان های ایرانی شمال غربی سخن می گویند. [ ۵]
شهر بلقیس
کهنه رباط در فاصله ۲۰۰ متری شمال شرقی روستای جوشقان با شماره ۲۳۱۸۵ با نام کهنه رباط در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این بنا با توجه به نوع معماری، تزئینات و مصالح به کار رفته در آن و نوع پلان احتمالاً متعلق به دوره ایلخانی - تیموری است. با توجه به اینکه بنا در فاصله بسیار نزدیکی از محدوده شهر تاریخی اسفراین قرار گرفته به نظر می رسد این بنا جز وابسته ای از این شهر بوده است. این رباط به عنوان مجموعه ای از رباط هایی است که در مسیر جاده تاریخی گرگان به نیشابور قرار گرفته است. این مسیر تاریخی با رباط هایی مانند رباط قره بیل، عشق، قلّی، راونیز و … قابل شناسایی می باشد.
رباط شهر تاریخی اسفراین بنایی به ابعاد ۵۰*۷۸ متر با پلان مستطیل شکل و از نوع حیاط دار است که دیوارهای بنا با توجه به ضخامتشان در گروه دیوارهای باربر پیوسته قرار می گیرند. در سطح زمین تنها بخش هایی از این بنا قابل رویت می باشد ولی پلان کلی این رباط را می توان یک پلان و طرح چهار ایوانه دانست که با مصالح قلوه سنگ های رودخانه ای به همراه ملات گچ و در بخش هایی از گل ساخته شده است. ورودی بنا از بخش جنوبی آن است که پس از عبور از سردر وارد حیاط رباط شده و رواق هایی در بیرون و داخل رباط برای اتراق کاروانیان تعبیه شده است. بخش شمالی و داخلی احتمالاً سرپوشیده بوده که به عنوان بخش اصلی نشیمن به عنوان اتاق های شاه نشین و اتاق های عمده و اصلی رباط در این بخش بوده است. از نظر سبک معماری، نوع مصالح، ابعاد و اندازه و همچین قدمت بنای رباط شهر تاریخی اسفراین مشابه رباط قربیل می باشد که منزلگاه سوم به سمت گرگان بوده و در حال حاضر کمتر دچار آسیب شده است.
عکس جوشقان (اسفراین)عکس جوشقان (اسفراین)عکس جوشقان (اسفراین)عکس جوشقان (اسفراین)عکس جوشقان (اسفراین)عکس جوشقان (اسفراین)

جوشقان (ساوه). جوشقان ساوه روستایی است از توابع بخش نوبران شهرستان ساوه در استان مرکزی ایران.
این روستا در دهستان کوهپایه قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۶۶ نفر ( ۱۴۲ خانوار ) است.
عکس جوشقان (ساوه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

این واژه در واقع کوشک کان بوده و معرب شده آن جوشقان است و کوشک کان از دو واژه کوشک به معنی کاخ و قصر و کان همان جا و مکان است یعنی جا و مکانی که در آنجا کاخ و قصری وجود داشته است و این کلمه هیچ ربطی به
...
[مشاهده متن کامل]
قان یا همان خون در ترکی ندارد و اینکه برخی می گویند این جوش قان بوده یعنی محل جوشیدن خون اشتباه است چون یک ترکیبی از فارسی وترکی است کلمه جوش فارسی و قان ترکی است و یک ترکیب غیر معمول و البته می توان این را نیز گفت که جوشکان بوده و معربش جوشقان شده و جوش کان از دو کلمه جوش یعنی جوشیدن وکان به معنی چشمه است یعنی جایی که در آن چشمه ای می جوشیده است . کان و یا کانی در کردی کرمانجی به معنی چشمه الست ودر فارسی یعنی معدن ودر واقع معدن آب یا همان چشمه .

جوشقان اسمی است که از ترکیب جوش قان یا ( گان ) درست شده است روی هم رفته می شود محل چشمه ی جوشان که معمولا از سنگ یا شنزار می جوشد چون اولویت در نامگذاری در ایران آب بوده است
قان در تورکی به معنای باغ مثل وایقان. قاراقان. ورزقان. . . . به معنای خون مثل قیزیل قان. آل قان. . . . . . به معنای فهم و شعور مثل قانماز ( نفهم. بی شعور ) قاندین ( فهمیدی )
جوشیدن از فعل تورکی جوشماق مثل سماور جوشدی. یا. علم جوشدی گرفته شده است. در بعضی روستاها علم امام حسین در روز عاشورا خود به خود به حرکت در می آید. که اصطلاحا می گویند. علم جوشدی. . . . . . . جوش. جوشماق.
...
[مشاهده متن کامل]
جوشار. جوشقون. جوشقان تورکی هستند. . . وان. نان. غان. قان. گان در آخر اسم مکان ها در تورکی به معنای باغ است. مثل وایقان. ورزقان. توفارقان

درود ُ سپاس
# گوشگان#
واژه "جوشَقان" که در ایران برای نامگذاری چند روستا یا شهرک بکار رفته، نامی کهن و ریشه در زبان پهلوی دارد.
این واژه در بنیاد خود گوشگان یا کوشکان بوده که پس عربوار شدن در دوران اسلامی به ریخت جوشقان درآمده وپیوندی با جشن خون و اینگونه باورهای عامیانه ندارد همانگونه که یاقوت حموی نام کوشکان را برای شهری که نزدیک اسفراین بوده یاد کرده.
...
[مشاهده متن کامل]

در شمال و شرق استان اصفهان نیز سه شهر یا روستای پهلوی زبان با نام جوشقان هست ( جوشقان قالی، جوشقان استرک و جشوقان ) که مردم هر سه، شهرشان را گوشگون و گَشگون ( گوشگان و گَشگان ) می نامند.
مردم شرق و شمال استان اصفهان تاکنون زبان پهلوی را زنده نگه داشته اند ولی خطر فراموشی آن به ویژه در نسل نو دیده می شود.
( زبان پهلوی زبانیست که روزگاری به گفته ابن مقفع از آذربایگان تا اصفهان را با گویشهای گوناگون آن در برمی گرفت )

جوشقون در ترکی یعنی فرخی و نشاط و شعف
قان در ترکی یعنی خون
آریا جان هر طور دلت میخواد عوض میکنی کلمه رو بعد میای میگی اتاق چطور از اترماق هست ر اضافه داره ؟؟؟؟
جوشقان و خرقان و قاآن ریشه ترکی دارند
وجه تسمیه جوشقان. به اختصار، چون کرمانج هایی که شاه عباس برای مقابله باهجوم ازبک ها به اسفراین آورده بود دراین منطقه از اسفراین درمقابل ازبک ها ( ۱۰۰۰ ه ش ) جنگیدن وجنگ سختی درگرفت واز هردو طرف عده زیادی کشته شدند به
...
[مشاهده متن کامل]

همین خاطر این روستا به جش قان یعنی" جشن خون" معروف شد. یعنی کرمانجها کشته شدند وازبک ها جشن خون گرفتند. واین منطقه مشهور به" جوشقان "شد. قان در زبان ترکی یعنی خون.

در پارسی " کوشکگان " یا " جوشگان" ، کوشک به تختگاه فرمانروای و جایگاه دیوانی گفته می شود و با پسوند " گان " به چم جای کوشک ها و یا جای چشمه های جوشان می باشد.

بپرس