جواهر رقم

فرهنگ فارسی

( سید ) علی بن میرزا مقیم از اولاد میر شاهمیر ساکن . اصفهان و شاعر و خطاط بود ( ف. بغداد ۲۹۷ ه. ق. ) وی نستعلیق را از پدر خود - که او شاگرد میر عماد بود و تعلیم یافت و با ممارست در مشق از خط میر عماد شیوی وی را فراگرفت . در عهد سلطنت شاه چهان بهمراهی پدر بهند رفت و بدربار عالمگیر راه یافت و از ملازمان پادشاهی گردید و بخطاب (( خان ) ) و لقب (( جواهر رقم ) ) و منصب کتابداری خاصه سر افزار شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جواهر رقم ، لقب سیدعلی تبریزی ، خوش نویس ایرانی دربار بابریان در سده یازدهم می باشد.
وی از اخلاف سادات طباطبایی اردستان بود که در قرن هشتم به تبریز کوچیدند. جدّش ، شاهمیر ، که مردی مقتدر و عالم و صاحب تألیفات بود، در روزگار صفویان (ح ۹۰۶ـ ۱۱۳۵) از تبریز به عباس آباد اصفهان مهاجرت کرد. پدر سیدعلی ، میرمحمدمقیم ، ملقب به جوهری ، از شاگردان میرعماد و خوش نویسی بلندآوازه و نیز کتابدار دربار شاه عباس دوم (حک: ۱۰۵۲ ـ ۱۰۷۷) بود. محمدمقیم به تجارت هم می پرداخت و مناسبات تجاری اش با هند ، به مهاجرت او به این کشور، در عهد شاه جهان (حک: ۱۰۳۷ـ ۱۰۶۸)، انجامید.
تعلیم نستعلیق در هند
وی در هند به تعلیم خط نستعلیق پرداخت و بعدها شمار کثیری از شاگردان او خوش نویسانی زبده شدند از جمله فرزندش سیدعلی ، چنان که شاه جهان وی را «جواهر رقم » لقب داد و به معلمی شاهزاده اورنگ زیب گماشت . در دوره اورنگ زیب (حک: ۱۰۶۸ـ۱۱۱۹) جواهر رقم کتابدار خاصه سلطنتی و دارای منصب هزاری (فرمانده گروه هزار نفره از سپاه ) بود و در ملازمت وی به کشمیر و دکن رفت .
بیماری و وفات
جواهررقم در ۱۰۹۴ به بیماری داءالضحک (خنده بسیار) یا جنون درگذشت و در شاه جهان آباد (دهلی ) دفن شد.
شیوه خوش نویسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس