جنگ جسر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جنگ جسر، جنگ یک روزه مسلمانان و ایرانیان در سال سیزدهم هجرت ، که به شکست مسلمانان انجامید.
چون این جنگ در کنار رود فرات و پُلی (جسر) که بر روی آن بسته شده بود، رخ داد، آن را جسر نامیدند.
نام های دیگر جسر
همچنین به قرقس |قَرْقَس ، قس الناطف |قُسّ النّاطِف و مروحه |مَرْوَحه نیز معروف است . قسّ النّاطف و مروحه در ساحل شرقی و غربی فرات نزدیک کوفه واقع بودند.
زمان وقوع جنگ جسر
در جریان فتوحات اسلامی یکی از نبردهایی که اعراب مسلمان در آن مغلوب شدند، جنگ جسر (پل) است که در عراق نزدیک رود فرات اتفاق افتاد. عموم مورخان، سال وقوع این نبرد را ۱۳ هجری و در ماه رمضان یا ماه شعبان ذکر کرده اند. برخی نیز همانند ابن سعد در «الطبقات الکبری» سال وقوع این نبرد را ۱۴ هجری نوشته اند.
مقدمه جنگ
...

دانشنامه آزاد فارسی

جنگ جِسْر
(یا: جنگ پل) جنگ یک روزه به تاریخ ۱۳ق، بین مسلمانان و ایرانیان. این جنگ بین ابوعبید ثقفی، سردار عرب و بهمن جادویه، سردار ایرانی در کنار رود فرات و پلی که روی آن بسته شده بود در محلی به نام قسّ النّاطف، درگرفت. از این رو به نام جنگ جِسْر مشهور شد. عمر بن خطاب، ابوعبید ثقفی را با سپاه بزرگی به جنگ بهمن فرستاد. بهمن که درفش کاویانی را به همراه داشت. پیکی نزد ابوعبید فرستاد و پیغام داد یا شما از فرات بگذرید یا بگذارید ما از روی فرات رد شویم و به سوی شما بیاییم. ابوعبید از روی فرات گذشت و اسب های سپاه مسلمانان از ترس فیل های سپاه ایران رَم کردند و ابوعبید در حمله به فیل ها، زیر دست و پای آن ها کشته شد. سپاه آنان مجبور به عقب نشینی شد و گروهی از مسلمانان در رود فرات افتادند. در این جنگ، ایرانیان پیروز شدند. در گرماگرم جنگ به بهمن خبر رسید که به مدائن بازگردد و به شورشی که برضد رستم بن فرخزاد آغاز شده است پایان دهد. مثنی بن حارثه پل فروریخته را بازسازی کرد تا مسلمانان بتوانند از روی آن برگردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس